Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Mogući sajber napadi tokom izbora

Iz Computer Incident Response Team-a poručuju da je neophodno povećati nivo zaštite servisa u državnim institucijama, medijskim kućama i u organizacijama koje se bave praćenjem izbornih procesa

Primijetan je trend rasta DDoS napada u toku važnih političkih dešavanja kako na našim prostorima, tako i na globalnom nivou. Shodno tome, neophodno je dodatno povećati nivo zaštite servisa u državnim institucijama, medijskim kućama kao i u organizacijama koje se bave praćenjem izbornih procesa, navodi Nacionalni centar za odgovor na računarsko bezbjednosne incidente CIRT.

“DDoS napad (Distributed Denial of Service) ima za cilj da onemogući krajnjim korisnicima korišćenje određenog servisa (pristup web portalu, praćenje rezultata izbora, i sl.), slanjem velikog broja zahtjeva. Ovakvi hakerski napadi su rado korišćena alatka onih koji ne žele da određeni sadržaj dođe do šire javnosti”, ističe CIRT.

Što se tiče posljedica, oni nijesu neki od najopasnijih.

“Najveće posljedice mogu imati napadi poput sofisticiranih malvera kojima je krajnji cilj krađa podataka digitalnih identiteta, a nerijetko i novca”, navodi CIRT.

CIRT, osim odgovora na incidentne, djeluje i preventivno, edukacijom korisnika objavljujući sigurnosna upozorenja i savjete.

“Apsolutna bezbjednost od sajber napada ne postoji ni u jednoj državi na svijetu, pa tako ni u Crnoj Gori, međutim nastojimo da sistemi budu što otporniji na sajber napade”, ističe CIRT.

Tokom predstojećih izbora CIRT će, poručuju, preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti da u koordinaciji sa državnim institucijama, privatnim sektorom i međunarodnim partnerima spriječi eventualne DDoS napade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
OZNA
15.03.2023-16:54 16:54

Moguci su sajber napadi,zato treba pratiti kad ce DF pozvati glasace da izadju na glasanje i tada trebaju izaci i svi suverenisticki glasaci.
U suprotnom,desice se da prosrpski glasaju ujutru,a popodne sistem bude hakovan i suverenisticki budu uskraceni za glasanje,kao sto je bio slucaj sa proslim parlamentarnim izborima.