Dan uoči nove sjednice Odbora za sveobuhvatnu reformu izbronog zakonodavstva, u Demokratskoj partiji socijalista DPS i Demokratskoj Crnoj Gori smatraju da je do 18. decembra moguće završiti posao. I dok u DPS-u ističu da je na potezu opozicija, u Demokratskoj Crnoj Gori optužuju DPS za opstrukciju. Iz NVO sektora nijesu optimisti da će Odbor završiti posao do zacrtanog roka, te poručujuda je neophodna intervencija Evropske komisije.

foto: RTCG, screenshot

Samo devet dana prije isteka roka za izborne reforme, iako su mnogi skeptični, dvije najjače grupacije koje u tom poslu učestvuju su, naprotiv, optimisti. Makar kada je o postavljenom roku riječ.

“On je realan i stvari se mogu riješiti do tada”, kaže polasnik DPS-a Nikola Rakočević.

“Što se opozicije tiče, posao je završen”, poručuje Nikola Rovčanin iz Demokratske Crne Gore.

U DPS-u kažu da su spremni da usvoje sve preporuke međunarodne zajednice, civilnog sektora, akademske zajednice, ali i opozicione, ako su konstruktivni. Na drugoj strani, Demokrate napominju da su od 16. septembra predali Odboru 200 rješenja, 15 zakonskih projekata u kojima su ugrađena reformska rješenja za prve slobodne i fer izbore u Crnoj Gori.

“Sada je odgovornost na opoziciji da li će imati prije svega političke hrabrosti, a time i odgovornosti da postigne dogovor sa partijama na vlasti”, kaže Rakočević.

“Ovdje je sasvim jasno da DPS opstruira posao od samog početka i ono što je veoma primjetno je da nema odgovor na naša rješenja i sada iz fioke vadi Zakon o slobodi vjeroispovijesti jer želi da se priče o podjelama, a ne uslovima za prve slobodne i fer izbore”, ocijenio je Rovčanin.

Pridruženi član Odbora Boris Raonić je pesimista da je moguće ispoštovati rok. Ali ne vidi, kaže, ništa loše ni u tome da se neki zakoni usvoje u narednoj godini, ukoliko su oni rezultat političkog konsenzusa. Brine ga nešto drugo.

“Da će se atmosfera na ovom odboru, odnos u opoziciji i odnos između opozicije i vlasti, prenijeti na samu izbornu kampanju, što će biti veoma loše”, rekao je Raonić.

Izlaz vidi jedino u uključivanju međunarodne zajednice.

“Da se uz njihovu podršku dođe do kvalitetnijih rješenja, a onda da svi zajedno se bavimo onim što treba da bude politička arena u Crnoj Gori”, kaže Raonić.

I dok Ronić smatra da je predsjednik parlamenta mogao učiniti više, u DPS-u smatraju da je uradio dovoljno.

“Nije dovoljno putem medija poslati poruku već spustiti tenzije i inicirati dijalog i doći do konkretnih dogovora, maltene sa svim liderima”, istakao je Raonić.

“Za njihovu zrelost ne može biti odgovora predsjednik parlamenta, on ne može supstituisati nečiju odgovonost ili neodgovornost. Vjerujem da je Brajović uradio mnogo pozitivnog, a šta će na kraju biti to je odgovornost svih aktera u procesu”, naglasio je Nikola Rakočević.

A odgovornost je svih aktera i ako se dogovor ne postigne, zaključuje Raonić. Na drugoj strani i očekivano, DPS smatra da će odgovornost za neuspjeh snositi opozicija. Za Demokrate, jedini krivac u tom slučaju, biće DPS.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve