Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Mitrić: Još jedan u nizu poteza kojim se urušava pravni sistem Crne Gore

Mitrić je Pobjedi pojasnio da Ustav u članu 117 daje Vladi mogućnost raspuštanja skupštine opštine samo ako u vremenu dužem od šest mjeseci ne vrši svoje nadležnosti

Usvojene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kojima se Vladi daje mogućnost da imenuje odbor povjerenika u opštinama u kojima izborne komisije nijesu utvrdile i objavile konačne rezultate izbora u roku od 60 dana predstavljaju samo jedan u nizu poteza kojima se urušava pravni sistem Crne Gore, ocijenio je za Pobjedu nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić.

Ovo zakonsko rješenje predviđa i da skupštini opštine tekućeg saziva prestaje mandat ukoliko u roku od 60 dana nadležna izborna komisija ne utvrdi konačne rezultate izbora.

Mitrić je Pobjedi pojasnio da Ustav u članu 117 daje Vladi mogućnost raspuštanja skupštine opštine samo ako u vremenu dužem od šest mjeseci ne vrši svoje nadležnosti.

“Ta ustavna norma se pojašnjava u Zakonu o lokalnoj samoupravi na način što se u članu 185 prethodno utvrđuje da, ukoliko skupština duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze, Vlada upozorava skupštinu da, u određenom roku, obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija, odnosno izvrši zakonom utvrđene obaveze”, rekao je Mitrić.

Ukoliko skupština ne uspostavi obavljanje funkcija, dodao je, Vlada će je raspuštiti na prijedlog Ministarstva.

Mitrić je ukazao i da, shodno tom članu, u slučaju raspuštanja Skupštine, njenu funkciju do konstituisanja nove vrši odbor povjerenika kojeg imenuje Vlada.

Taj odbor povjerenika, istakao je, ne može da imenuje novog gradonačelnika.

“Prinudne uprave traju pola godine, do godinu i kada se skupština formira ona bira vlast, gradonačelnika, sekretare i drugo. A sve ovo što sam rekao me nimalo ne iznenađuje, jer u Crnoj Gori postoji „mrtva trka“ između političkih suparnika ko će žešće i brže povrijediti pravo”, poručio je Mitrić.

Izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi izglasane su u utorak veče u Skupštini Crne Gore, da bi juče, odlazeći premijer Dritan Abazović, na sjednici Vlade saopštio da će, čim taj akt stupi na snagu, u Glavni grad biti uvedena prinudna uprava.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve