Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Francuska je postala prva zemlja na svijetu koja je Ustavom uvela pravo na abortus

Poslanici iz oba doma francuskog parlamenta glasali su sa 780 prema 72 za tu mjeru, čime su lako poništili većinu od tri petine koja je potrebna za izmjenu francuskog ustava

Francuska je danas postala prva zemlja na svijetu koja je u svoj Ustav unijela pravo na abortus.

Poslanici iz oba doma francuskog parlamenta glasali su sa 780 prema 72 za tu mjeru, čime su lako poništili većinu od tri petine koja je potrebna za izmjenu francuskog ustava, prenosi CNN.

Glasanje, održano tokom specijalnog skupa poslanika u Versajskoj palati, bilo je posljednji korak u zakonodavnom procesu.

Francuski Senat i Nacionalna skupština su velikom većinom odobrili amandman ranije ove godine.

U amandmanu se navodi da u Francuskoj postoji „zagarantovana sloboda“ abortusa.

Zakonodavci su pozdravili ovaj potez kao način na koji Francuska stvara istoriju da pošalje jasan signal podrške reproduktivnim pravima, uz prijetnju abortusa u Sjedinjenim Državama, kao i u djelovima Evrope, poput Mađarske, gdje su došle krajnje desničarske stranke na vlast.

Premijer Gabrijel Atal rekao je pre glasanja da poslanici imaju „moralni dug” prema ženama koje su u prošlosti bile primorane da podnose ilegalne abortuse.

„Iznad svega, šaljemo poruku svim ženama: vaše tijelo pripada vama“, rekao je Atal.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da će vlada održati svečanu ceremoniju kojom će proslaviti usvajanje amandmana u petak, na Međunarodni dan prava žena.

Abortus je u Francuskoj legalizovan 1975. godine, četiri godine poslije apela u kojem su 343 žene, među kojima slavne glumice Žana Moro, Katrin Denev i spisateljice Simon de Bovoar, Margerit Diras i Fransoaz Sagan priznale da su imale abortus.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve