Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Mišel: EU razmatra proces proširenja i kapacitet apsorpcije

Mišel je najavio da će se detaljnije o ovoj temi razgovarati u Granadi, tokom španskog predsjedavanja Savjetom EU, a da je cilj da taj posao bude završen tokom belgijskog predsjedavanja

Evropski savjet pokrenuo je proces definisanja strateške agende za budućnost EU, koja se, između ostalog odnosi na kapacitete proširenja EU, najavio je predsjednik Šarl Mišel.

„Proces proširenja je zaista ponovo aktiviran i budan. To znači da smo na početku Evropskog savjeta, na osnovu pisma koje sam potpisao prije nekoliko dana odlučili da pokrenemo proces, metodu, kako bismo mogli da ‘nacrtamo’ našu stratešku agendu za budućnost EU. To je proces koji ce poceti sa španskim predsjedavanjem a završiće se belgijskim predsjedavanjem Savjetom EU“, istakao je Mišel.

Naglašava da je pored reformi zemljama koje žele da pristupe EU važno razmotiti i apsorpcione kapacitete zemalja članica.

„S jedne strane zemlje koje žele da pristupe EU moraju uraditi svoj domaći zadatak, odnosno sprovesti reforme, a mi smo jasni, u EK i Savjetu o očekivanjima koja imamo i standardima koji su potrebni da se pridruže EU – upravljanje, borba protiv korupcije, razdvajanje grana vlasti, nezavisnost pravosuđa“, ističe Mišel.

U tim oblastima, kako naglašava, postoji detaljna i objektivna analiza koju sprovodi Evropska komisija uz procjenu zemalja članica.

„Takođe postoji odgovornost šefova 27 država EU u njihovom zadatku koji treba da obave a to je kapacitet apsporpcije, to znači njihov pogled na uticaj koji bi moglo imati prosirenje kada i ako do njega dođe na tri stvari : proces donosenja odluka, politike koje se sprovode, odnosno sta radimo zajedno kao EU, i na način finansiranja“, objašnjava predsjednik Evropskog savjeta.

Mišel ističe da očekuje tešku debatu u početku, ali da to nije razlog za strahovanje.

„Vidjeli smo, pa i na posljednjim izborima, da smo u teškim debatama uspjeli da zahvaljujuci demokratskoj debati i međusobnom poštovanju, postignemo određeni stepen saglasnosti kako bismo napredovali i uvjeren sam da debata koja se sada pokreće je neophodna, i da će nam pomoci da ustanovimo zajedničke pozicije kojie ce doprinijeti jačanju uticaja EU, i konsolidaciji tog politilčkog projekta“, zaključio je Mišel.

Mišel je najavio da će se detaljnije o ovoj temi razgovarati u Granadi, tokom španskog predsjedavanja Savjetom EU, a da je cilj da taj posao bude završen tokom belgijskog predsjedavanja.

Španija od 1. jula preuzima od Švedske rotirajuće predsjedavanje Savjetom EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve