Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Milović: Vlada vratila pristupanje EU kao prvi prioritet, radimo punom parom za taj cilj

Ministar pravde na međunarodnoj konferenciji ''Budućnost proširenja EU'', koja se održava u Zagrebu

Bez pune integracije Crne Gore i ostalih zemalja zapadnog Balkana u Evropsku Uniju (EU) nema stabilnosti i napretka u tom regionu, a ni napretka ni budućnosti za EU, ako je njen strateški cilj ekonomsko i političko integrisanje cijelog prostora Evrope i stvaranje čvrste zajednice evoprskih država, kazao je ministar pravde Andrej Milović, na međunarodnoj konferenciji – ”Budućnost proširenja EU”, koja se danas i sjutra održava u Zagrebu.

Milović je rekao da je punopravno članstvo Crne Gore u EU od formiranja 44. Vlade Crne Gore opet prioritetan cilj naše države, i opredjeljenje koje nema alternativu.

“Nova Vlada ima vrlo ambicioznu agendu kada je riječ o ispunjavanju svih obaveza iz pregovaračkog procesa. Osim toga Crna Gora je de facto najdalje odmakla u procesu pregovora sa EU, što potvrđuju signali koje dobijamo sa važnih partnerskih adresa. Zbog toga smatramo da zaslužujemo punu podršku na putu evropskih integracija, kako najbližeg susjeda iz EU – Hrvatske, koja podržava temeljno načelo individualnih zasluga (merit based approach), tako i ostalih članica Unije“, kazao je Milović.

Crna Gora, kada je riječ o reformi pravosuđa – zakonodavstva i institucija, već uveliko radi na izmjenama i dopunama preko deset zakona i zakonika, među kojima posebno valja istaći izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Zakona o državnom tužilaštvu, Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, Zakona o sprječavanju korpucije, Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Ministarstvo pravde aktivno radi i na osnivanju Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca i ratnih zločina, što je naišlo na razumijevanje i posebne pohvale naših partnera.

Osim ministra Milovića, predstavnika briselske administracije i zemlje domaćina Hrvatske, na konferenciji „Budućnost proširenja EU“ u Zagrebu, učestvuju predstavnici vlada: Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Ukrajine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve