Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
Rubrika:

Milović: Postoji pozitivan signal kada je u pitanju izbor Milorada Markovića za VDT

Smatra da nije dobro rješenje što je u Tužilačkom savjetu četvoro advokata i najavio da planira izmjenu tih rješenja

Ministar pravde Andrej Milović saopštio je da postoji pozitivan signal kada je u pitanju Milorad Marković te da bi on biti izabran za Vrhovnog državnog tužioca.

”Nema mrlju u karijeri i izuzetno je cijenjen. Ja bih volio da ga vidim na tom mjestu, ali o tome odlučuje Skupština. Očekujem da to može biti riješeno vrlo brzo. Markoviću je najveći plus što nije bio dio pravosudnog sistema, jer je to sistem koji dobija najgore ocjene iz Evropske komisije”, kazao je Milović.

Rekao je i da brzina izbora zavisi od toga da li će Maja Jovanović povući svoju kandidaturu, jer, prema njegovim riječima, ona nema potrebnu političku podršku.

Smatra da nije dobro rješenje što je u Tužilačkom savjetu četvoro advokata i najavio da planira izmjenu tih rješenja.

”Nije logično da advokati koji i dalje rade kao advokati, budu članovi TS i utiču na tužilačku granu vlasti”, rekao je on.

Ne smatra velikim problemom to što u tužilaštvu u Ulcinju trenutno nema tužioca jer je na tom mjestu bio izabrani sudija Ustavnog suda Faruk Resulbegović.

”Imamo Tužilački savjet koji je funkcionalan, u Ulcinju može da se izabere novi tužilac. Pravosuđe je malo uspavano, pa su ljudi malo demotivisani da uđu u samo pravosuđe. Moramo naći mehanizme da to stanje popravimo. Jedan od tih način je i izmjena legislative ali i finansijski dio koji je jako važan. Mora se mnogo više novca uložiti u pravosuđe”, istakao je on.

On je, u emisiji “Načisto” na TV Vijesti, kazao da je koncept Ustavnog suda doveden u pitanje te da je problematičan način na koji politika vrši uticaj na izbor sudija tog suda.

”Mora da se napravi reorganizacija Ustavnog suda, kako bi bolje funkcionisao treba im više sudskih savjetnika. Puko popunjavanje institucija nije dovoljno. To što ćemo popuniti nedostajuće sudije nije dovoljno, bitnije kako će oni da rade. Pravosudni sistem je u predkolapsnom stanju”, naglasio je Milović.

Dodao je da nije opravdan zahtjev za racionalizacijom broja sudija, jer treba posmatrati broj predmeta koji sudija dobija.

”Podsjetiću vas da jedan sudija Osnovnog suda ima 300 do 450 predmeta”, ukazao je ministar pravde.

Primopredaja dužnosti

Na upit zašto je odbio da se pojavi na primopredaju dužnosti sa bivšim minsitrom pravde Markom Kovačem, Milović je kazao da nisu u pitanju lične razmirice i da misli da nije pogriješio.

”Nije stvar ličnih razmirica. Kada sam bio u ministarstvu pravde 2022. godine i kada sam htio da posavjetujem Kovača i da mu ukažem na probleme koje će zateći, dobio sam preko posrednika ružne komentare sa njegove strane. Ja se tada nisam žallio i plakao po medijima zbog toga kao on. Vidjeli ste rečnik koji je koristio i mislim da nijesam pogriješio”, poručio je Milović.

Afera Do Kvon

Na pitanje zašto njegova prijava vezana za aferu “Do Kvon” još uvijek nije procesuirana, Milović navodi da SDT ima puno predmeta kojima se bavi i da ne može da stigne da se svime bavi. ”

”Ja se zalažem za taj sistem – ako imamo bilo kakve dokaze da predamo krivičnu prijavu, a ne da polemišemo po medijima i konferencijama. Nismo mogli da dobijemo epilog jer je to bilo nekoliko dana prije izbora. Pismo Do Kvona je poslato u aprilu, zanimljivo je da je Abazović sa ekipom potencirao to baš tada, prije izbora. Saslušana su lica, SPO je saslušalo i Do Kvona”, rekao je Milović.

Na pitanje zašto ignoriše to što se Demokratski front bavio tom aferom, rekao je se DF nije bavio “režiranjem afere”.

”Odnosno oni nisu djelovali u tome, nisu imali ni konekcije sa advokatom. Bivši premijer se žuri u rješavanju tog predmeta i on će se riješiti”, saopštio je on.

Na upit da li će Do Kvona izručiti Južnoj Koreji ili SAD-u, ministar je kazao da je to politička odluka.

”Vodi se postupak i dalje. Ministar pravde odlučuje o tome i to je politička odluka. To ću svakako uraditi u skladu sa interesima Crne Gore i njenih građana. Za sada ne bih prejudicirao sa tom odlukom”, dodao je Milović.

Slučaj Marović

Kada je riječ izručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori, Milović kaže da Crna Gora tim povodom ne može da uradi ništa i najavio da će ponovo uputiti urgenciju za njegovo izručenje.

”Zato što je prethodna vlast omogućila Maroviću da napusti državu i dođe u tu poziciju. To je sada pitanje za državu Srbiju, i ta država će imati konsekvence ako uopšte planira poboljšanje evropskog puta. Mi ćemo ponovo uputiti urgenciju za izručenje Svetozara Marovića, i to ću pitanje potencirati na prvom sastanku sa mojim sprskim kolegom, to je moja Ustavna obaveza”, istakao je.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve