Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Milović – Dervišagić: Pomoć SE u reformi zakonodavstva dragocjena

Milović je istakao izuzetnu važnost podrške Savjeta Evrope, posebno kada je riječ o angažovanju eksperata koji bi pružili podršku u procesu izrade i unapređenja zakonodavstva Crne Gore

Na današnjem sastanku ministra pravde Crne Gore Andreja Milovića i šefice Programske kancelarije Savjeta Evrope, Lejle Dervišagić, govorilo se o saradnji između Crne Gore i Savjeta Evrope u oblasti pravosuđa.

Milović je istakao izuzetnu važnost podrške Savjeta Evrope, posebno kada je riječ o angažovanju eksperata koji bi pružili podršku u procesu izrade i unapređenja zakonodavstva Crne Gore.

“On je naglasio da je pomoć na nivou eksperata ključna, posebno u radu radnih grupa, te je predložio da Savjet Evrope delegira stručnjake za učešće u radnim grupama koje će se fokusirati na zakone o specijalnom i državnom tužilaštvu, Zakonik o krivičnom postupku (ZKP), krivični zakonik (KZ), kao i niz drugih zakona kojima trebaju izmjene i dopune, ali i nova zakonska rješenja koja su u fazi izrade što sve zajedno treba znatno da unaprijedi kako legislative, tako i samo funkcionisanje pravosudnih institucija”, navodi se u saopštenju.

Ministar je naglasio da je cilj Crne Gore ne samo ispunjavanje forme, ili formalno usklađivanje s evropskim standardima, već stvaranje efikasnih zakona koji će biti primjenjivi u praksi, unapređujući pravosudni sistem i doprinoseći razvoju cijelog društva.

“U prilog odlučnosti Crne Gore da reformiše pravosuđe na način koji je neophodan društvu, minstar je naglasio osnivanje budućeg Specijalnog suda, koji bi sudio za djela koja su u nadležnosti SDT-a, dakle, korupcije, kriminala i ratnih zločina, što će znatno rasteretiti sistem”, dodaje se.

Šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope, Lejla Dervišagić, izrazila je snažnu podršku Crnoj Gori i naglasila da je pomoć Savjeta Evrope dragocjena u procesu evropskih integracija.

Između ostalog, govorima je o zajednickim projektima koje Evropska unija i Savjet Evrope sprovode u Crnoj Gori još od 2016. godine.

“Ona je istakla da, Savjet Evropa, kao međunarodna organizacija koja ima 46 zemalja članica i njeni ekspeti mogu da budu od neprocjenjive koristi za Crnu Goru u iznalaženju najboljih rješenja u skladu sa evropskim i drugim međunarodnim standardima”, ističe se u saopštenju.

Dervišagić je dodala da je ključno da inicijativa za angažovanje ekspertske pomoći kod analize nacrta zakona dolazi od nadležnog ministra, te da ta inicijativa bude precizno definisana kako bi Savjet Evrope što bolje odgovorio na specifične potrebe Crne Gore i u skladu s tim opredijelio pomoć na pravi način.

Milović i Dervišagić izrazili su obostranu posvećenost saradnji i zajedničkom radu na unapređenju pravosudnog sistema Crne Gore u skladu s evropskim standardima.

Ministarstvo pravde Crne Gore i Savjet Evrope, zaključeno je, nastaviće zajednički rad u cilju ostvarivanja zajedničkih ciljeva u oblasti pravosuđa i jačanja vladavine prava u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve