Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović: U temelje postojanja Cetinja ugrađeno je životno djelo 49 narodnih heroja

Prema njegovim riječima, bogato kulturno istorijsko nasljeđe, predivna priroda i blizina mora tri su snažna stuba na kojima Prijestonica treba da temelji svoje razvojne perspektive

U temelje Cetinja i naše države ugrađeno je 49 narodnih heroja, kao i svih boraca koji su u Drugom svjetskom ratu dali živote za slobodu, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na svečanoj sjednici povodom Dana Prijestonice. Njegova namjera je da do kraja njegovog mandata žičara Kotor -Lovćen dođe i do samog Cetinja.

Jakov Milatović

“Čast mi je i zadovoljstvo što mogu da vam se obratim povodom obilježavanja Dana Prijestonice, dana koji je zlatnim slovima zapisan u istorijskoj knjizi Cetinja i Crne Gore. Tačno prije 79 godina nakon slavne antifašističke borbe u cetinjskom kraju, izvojevana je pobjeda nad okupatorom – čime je sloboda dobila svoj puni iskaz. Ono što je započeto 13. jula 1941. godine, a što je kao luča slobode zasijalo u mraku fašizmom porobljene Evrope, dovelo je do rađanja Grada heroja, na ponos Crnoj Gori i njenoj nepokornoj istoriji”, navodi Milatović.

Kako je dodao, sa Košćela, slavom Ljubotinjskog i Gornjo – ceklinskog odreda, poslata je poruka čitavom svijetu da se “lanci ne ljube“ a veliki heroji ovih krajeva, u ratnim godinama koje su uslijedile, pronosili su širom okupirane Jugoslavije duh otpora ponijet sa crnogorskog kamena.

“U temelje postojanja Cetinja, ali i naše države, ugrađeno je životno djelo svih 49 narodnih heroja koji su ovdje rođeni, ali i boraca Desete crnogorske i Druge dalmatinske brigade koji su položili svoje živote u borbama za oslobođenje Cetinja. Dužni smo da im danas, sa ovog mjesta, odamo počast i iskažemo zahvalnost za slobodu koju su nam ostavili u amanet”, ističe Milatović.

Od oslobođenja pa do danas, Prijestonica je, navodi on, prolazila kroz dinamične društvene i ekonomske promjene, dijeleći sudbinu čitave Crne Gore.

“Pregalaštvo i vizija komunističkih poslijeratnih elita rezultirali su višedecenijskim snažnim privrednim razvojem cetinjskog kraja, oličenim u gigantima na čijim poslovnim uspjesima je izgrađivano moderno Cetinje, poput Oboda, Košute, Tare i Bojane. Odnos tadašnjih vlasti prema Cetinju, koji je uslovio njegov kontinuiran ekonomski i društveni razvoj – bila je mjera istinskog poštovanja prema važnosti i nasljeđu koje ovaj grad nosi u sebi”, navodi Milatović.

Nažalost, ističe Milatović, nekontrolisana tranziciona stihija devedesetih, koja je zahvatila čitavu Crnu Goru, ostavila je duboke posljedice po razvoj Cetinja i egzistenciju ljudi koji ovdje žive.

“Privredni subjekti koje sam pomenuo su ugašeni, gradska infrastruktura u velikoj mjeri ostala zanemarena, a perspektiva Cetinjanki i Cetinjana je dominantno usmjeravana van Prijestonice.  Upravo zbog toga, danas kada je došlo do promjena i u državi i na Cetinju, državne i lokalne politike primarno moraju biti usmjerene na unaprjeđenje infrastrukture i pokretanje investicionog ciklusa, koji će u simbiozi dovesti do stvaranja uslova za poboljšanje životnog standarda svih stanovnika Cetinja”, kazao je Milatović.

Prema njegovim riječima, bogato kulturno istorijsko nasljeđe, predivna priroda i blizina mora tri su snažna stuba na kojima Prijestonica treba da temelji svoje razvojne perspektive.

“Srećan sam što sam u ulozi ministra ekonomskog razvoja potpisao Ugovor o izgradnji žičare Kotor-Lovćen – čime smo, uvjeren sam, dali jednu novu razvojnu perspektivu cetinjskom kraju. Moja snažna namjera je da upravo do kraja mandata žičara dodje i do samog Cetinja”, ističe Milatović.

U naporima koje ulaže nova gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Đuraškovićem, prepoznaje istinsku posvećenost i ogromnu želju da odluke koje donosi lokalna vlast budu u funkciji daljeg razvoja ove zajednice.

“Koristim priliku da podsjetim da je na protekloj sjednici Senata Prijestonice, kojom sam predsjedavao, usvojen Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2024. godinu, kao dokument kojim se definišu najvažniji infrastrukturni i razvojni projekti Prijestonice. Programom je planirana realizacija 11 projekata ukupne vrijednosti 8.750.000,00 eura, koji se odnose na trajno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, unaprjeđenje i razvoj komunalne, sportske, turističke i društvene infrastrukture, otvaranje novih radnih mjesta, valorizaciju turističkog potencijala i razvoj ruralnog područja”, kazao je Milatović.

U danu kada slavimo oslobođenje Cetinja od fašističkog okupatora prilika je, ističe Milatović, da zagledani u slavnu prošlost, otvaramo buduće perspektive sadašnjih ali i generacija koje dolaze.

“Na ovom mjestu, Gorskim vijencem ovjenčanim, rađala se neprolazna misao velikog Njegoša, oblikovao državnički instikt Kralja Nikole, začeo umjetnički genij Petra Lubarde, Dada Đurića i Mila Milunovića, izgrađivao slobodarski prkos Peka Dapčevića i Veljka Mićunovića. Zato Cetinje svojim trajanjem i istorijskom zaostavštinom, kao malo koji grad na svijetu, svjedoči o tome kako hrabrost donosi slobodu a sloboda umjetnost i kulturu. Uz zahvalnost na gostoprimstvu i prilici da vam se obratim, svim Cetinjankama i Cetinjanima čestitam Dan Prijestonice! Da je vječno Cetinje. Da je vječna Crna Gora”, poručio je Milatović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
13.11.2023-15:21 15:21

Ovdje nema nijednog pravog Crnogorca…Zalosno..

Njeguš
07.12.2023-12:13 12:13

Je si li to mislio na one sinove podlovćenskih. plemena koju su učrstvovali na bici kod Martinića, koje je predvodio Petar I Petrović Vladar crnogorski a koji poraziše Turke.