Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović: Priznanje nezavisnosti Kosova, članstvo u NATO-u i sankcije Rusiji završene stvari

On je saopštio da su priznanje nezavisnosti Kosova, članstvo zemlje u NATO-u i sankcije Rusiji kao dio zajedničke spoljne i bezbjednosne politike Evropske unije – završene stvari

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović govorio je za RTV Slovenija na temu aktuelnih političkih dešavanja u zemlji, posebno njene evropske perspektive. On je naglasio da su priznanje nezavisnosti Kosova, članstvo zemlje u NATO-u i sankcije Rusiji kao dio zajedničke spoljne i bezbjednosne politike Evropske unije – završene stvari.

„Do 2020. godine imali smo jednu skoro pa zarobljenu državu, zarobljenu od strane organizovanog kriminala i korupcije. Nakon toga defakto imamo političku volju ali postojala je institucionalna nestabilnost. Možda smo i mi kao građani imali prevelika očekivanja da će se stvari preko noći promijeniti. Siguran sam da ćemo kao mala zemlja uz pomoć naših strateških partnera, zemalja koje nas najbolje razumiju a sasvim sigurno da je Slovenija jedna od njih dobiti taj novi vjetar u leđa i postati punopravna članica Evropske unije, moje neko nadanje je u narednih 4-5 godina”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje dopisnika RTV Slovenije iz Beograda Boštjana Anžina o mogućnosti rasta prosječne plate u zemlji predsjednik Milatović je ocijenio da ako Hrvatska može da ima hiljadu eura, pa sasvim sigurno je da može i Crna Gora kao mali sistem, kao zemlja koja je u smislu prirodnih resursa, kulture, podneblja vrlo slična Hrvatskoj, tako da ja zaista smatram da su u pitanju realne ekonomske stvari koje su ostvarive u okviru mandata jedne stabilne proreformske i proevropske Vlade.

On je saopštio da su priznanje nezavisnosti Kosova, članstvo zemlje u NATO-u i sankcije Rusiji kao dio zajedničke spoljne i bezbjednosne politike Evropske unije – završene stvari a na pitanje novinara komentarisao je i odnos Crne Gore prema Srbiji i Rusiji i uticaj Srpske pravoslavne crkve.

„Znate da je upravo gospodin Đukanović donio pitanje crkve u svakodnevnu politiku. Ono je stavljeno ad akta. Mislim da sada i političari u Crnoj Gori imaju negdje fokus na temama koje su od suštinske važnosti za građane, a to su ekonomski i životni standard, vladavina prava i evropske integracije. Dok su nas dijelili i stavljali fokus na te podjele, ono što se dešavalo je da se jedan mali krug ljudi povezan sa prethodnom vladajućom strukturom snažno obogatio, stalno plašeći narod i promovišući različite neistine o ovakvom ili onakvom uticaju u Crnoj Gori upravo toliko dugo opstajao na vlasti”, kazao je on.

Milatović je rekao da će svoj mandat posvetiti cilju da zemlja uđe u Evropsku uniju i da se nada da će svi politički subjekti pokazati odgovornost u tom smislu.

„I to me najviše brine, da li ćemo zajedno kao društvo uspjeti da se ujedinimo oko nekih zajedničkih stvari ili ćemo se i dalje vrtjeti u krug i biti dio, u najgorem mogućem smislu riječi Balkana, i ne zakoračiti iz njega prema nečemu što znači jedna uređenija Evropska priča“, zaključio je Milatović.

IzvorRtv Slo

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
06.08.2023-10:25 10:25

Pitanje crkve veli stavljeno ad akta, neće biti predśedniče jer to nije crkva crnogoraca. Možete se vi lično moliti đe goć oćete ali imovinu države Crne Gore ne možete nikom ni pokloniti ni ustupiti. nego prođe mjesec dana a nema ambasadora koji je po obećanju AVa trebao se davno useliti u Ambasadu Srbije. Tačno vas toliko cijeni AV koliko je ispoštovao zadatu riječ.

cetinje
06.08.2023-10:32 10:32

Evo Jakesin “otvori obraz”.Ne moze ti ga Moraca “oprati”ne vala da ga trljas” lipsijom”.Jakesin rijerc ” lipsija” je staro Cnogorska/pepeo iz ognjista,nije tada bilo “deterdzenata”ali je prao serpe,robu i sl.ma taj tvoj obraz nebi oprao,tesko.

MNE083
09.08.2023-06:34 06:34

Slucajni predsjednik i njegova kleronacionalisticka sekta! PiPiPI