Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Medojević: Zašto je Crna Gora toliko važna za Tursku

Turska ima ozbiljne geostrateške planove i širi svoj uticaj na Balkanu, ocjenjuje Medojević

Turska će od 7. avgusta pružati konzularnu pomoć crnogorskim državljanima koji putuju ili borave u 25 zemalja u kojima Crna Gora nema diplomatsko-konzularna predstavništva, nakon što je u petak turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan odobrio bilateralni sporazum. Ovo je, za sada, najdirektnije i najkonkretnije iskazivanje posebnih interesa Turske prema Crnoj Gori i sa sobom nosi čitav niz otvorenih pitanja. Nivo diplomatskih, ekonomskih, političkih, bezbjednosnih, vojnih odnosa (posebno u prošlosti) Crne Gore i Turske nije ukazivao na strateško savezništvo, saopštio je danas predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Kako je istakao, odluka Vlade Crne Gore da sa Turskom sklopi taj bilateralni sporazum otvara mnoga pitanja, posebno kada se zna da Turska nema takav sporazum ni sa jednom drugom državom na svijetu.

“Nivo ekonomskih odnosa sa Turskom nije na nekom strateški važnom nivou. Izvoz u Tursku čini 3,3 odsto ukupnog izvoza, a uvoz iz Turske je tek 5,1 odsto ukupnog izvoza. Dok su kompanije sa turskim vlasnicima najbrojnije, ukupne investicije iz ove zemlje su tek na desetom mestu. U bankarskom sektoru imamo Zirat banku, turskog investitora koji je kupio hotel Fjord u Kotoru što bi ovom gradu, a turska firma Toščelik gazduje železarom u Nikšiću, uz sve veće i opravdanije prigovore Sindikata da se masovno krše ljudska prava. Čini se da je najintenzivnija saradnja na kriminalnom planu i da se krupne figure organizovanog kriminala iz Turske osjećaju dobrodošlim u Crnoj Gori”, naveo je Medojević.

Dodao je da na vojnom planu nema neke ozbiljnije saradnje, kao ni u saradnji obavještajnih agencija.

“Ipak, ovaj bilateralni sporazum je mnogo važniji Turskoj nego Crnoj Gori. Turska ima ozbiljne geostrateške planove i širi svoj uticaj na Balkanu. Iako je članica NATO, zvanična Turska ne dijeli vrijednosti demokratije, ljudskih prava i sloboda. Nakon neuspjeha vojnog udara, Erdogan je suspendovao čitav spektar, prije svega političkih, prava i uveo rigidnu ličnu vladavinu koja je, sa izmjenama Ustava, postala superiornija od svih drugih grana vlasti”, naglasio je predsjednik PzP.

Turska država je, kaže, bez sumnje, jedna od najvažnijih autoriteta u islamskom svijetu, od enormne strateške važnosti za neke od najvećih zapadnih sila, prije svih Veliku Britaniju.

“S druge strane, Turska je zemlja rigidnog režima u kojoj se ljudska prava i slobode masovno krše. Erdogan veoma jasno iskazuje svoju ambiciju za snaženje ne samo interesa turske države, već i islama na Balkanu, pa se i ova eksluzivna odluka za Crnu Goru mora razumjeti i kao dio politike “meke moći” i , moguće, instrumentalizacije nekih budućih geostrateških interesa u regionu, preko Crne Gore”, ocijenio je Medojević.

Kako je naveo, da li se tim iznenadnim sporazumom zatvara obruč oko Srbije i povećava pritisak oko rješavanja pitanja Kosova i Republike Srpske – ostaje da se vidi.

“Diplomatija je često tajna i obavijena višestrukim slojevima interesa. Zašto je Crna Gora toliko važna za Tursku, vidjećemo”, zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Medojević: Zašto je Crna Gora toliko važna za Tursku – CG Vijesti
12.08.2021-11:51 11:51

[…] Aktuelno […]