Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
Rubrika:

Politiko: Krah napora da se ultradesnica drži van vlasti u EU

Stranke tvrde desnice dominiraju na izborima u većem dijelu Evrope

Dugogodišnji napori da se ekstremističke snage zadrže van vlasti u Evropi su zvanično završene piše Politiko, upozoravajući na rast ekstremne desnice širom ujedinjenog kontinenta.

List podsjeća da su evropske političke partije svih vrsta decenijama udruživale snage kako bi ekstremnu desnicu držale daleko od poluga vlasti i tvrdi da se ta stragetija, poznata u Francuskoj kao “cordon sante” (“zaštitni zid”) raspada, dok popularnost populističkih i nacionalističkih partija raste na čitavom kontinentu, prenosi N1.

Pet zemalja EU: Italija, Finska, Slovačka, Mađarska i Češka imaju stranke krajnje desnice u vladi.

U Švedskoj, opstanak izvršne vlasti zavisi od sporazuma o povjerenju sa nacionalističkim švedskim demokratama, koji su druga po veličini snaga u parlamentu.

U Holandiji, antiislamski političar Gert Vilders je na ivici moći, nakon što je zaključio istorijski dogovor o formiranju najdesničarske vlade u novijoj holandskoj istoriji.

Stranke tvrde desnice dominiraju na izborima u većem dijelu Evrope.

Prema anketama koje je taj list sprovodio, u Francuskoj je “Nacionalni front” ultradesničarke Marin Le Pen dobio povjerenje oko 30% birača, čime je daleko ispred stranke “Preporod” francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Sa druge strane Rajne, Alternativa za Njemačku, stranka koja je pod policijskim nadzorom zbog svojih ekstremističkih stavova, u istraživanjima je na drugom mjestu, zajedno sa socijaldemokratama.

Te stranke bi mogle da iskoriste trenutak i dvije nedjelje pred izbore formiraju moćan politički blok, ali samo ako uspiju da održe svoje jedinstvo, piše Politiko.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ruki
25.05.2024-09:30 09:30

Tako je

Rasel
25.05.2024-11:25 11:25

Avdo Moro, Ulof Palme ,Ambasador Rolovic, Bader Majnhof itd …… i ko se tu ista začudjuje??……. pp i. Ii i
Ovi su zadnji su tereroristi . Niko nije savrsen..