Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

DF: Podržaćemo svaku Vladu u kojoj nema DPS-a

Medojević istakao da narod traži pravdu nakon godina pljačke

Predsjednik Pokreta za promjene, Nebojša Medojević, rekao je da će Demokratski front podržati svaku Vladu u kojoj nema Demokratske partije socijalista (DPS), poručivši da ova vlada ima karakter tranzicione i da joj je prvi zadatak demontaža totalitarnog režima.

foto arhiva

On je na konferenciji za medije kazao da se nada da će se sa ostatkom opozicije dogovoriti o tipu Vlade.

Istakao je da narod traži pravdu nakon godina pljačke.

,,Važno je da Vlada bude reformska, patriotska i da ima širu podršku ne samo domaće, nego i međunarodne zajednice”, rekao je on.

Pred nama je, kaže Medojević, “veliki i težak zadatak i ta vlada treba da ima širu podršku”.

“Ne samo u parlamentu, nego i u široj javnosti. Ovo je pred nama velika istorijska odgovornost”, rekao je Medojević.

Nada se, kako je rekao, “da ćemo s ostatkom opozicije doći do konsenzusa o tipu i karakteru vlade”.

“Rijetko se dešava da totalitarni režim padne na izborima bez incidenata”, kazao je Medojević, posvećujući pobjedu, kako je rekao, svim njihovim saborcima “koji nijesu dočekali slobodu u Crnoj Gori”.

Predsjednik Demokratske narodne partije, Milan Knežević, pozvao je manjinske narode da formiraju postizbornu koaliciju, da odrede prioritete i zamrznu pitanja o kojima se ne slažu.

“Manjinama nije mjesto u gubitničkom savezu Mila Đukanovića”, rekao je Knežević.

“Mjesto im je sa nama, jer sve što je Milo Đukanović radio zadnje tri decenije, daje nam za pravo da i pružimo ruku podrške, nikakvu ruku pomirenja, jer se nismo svađali. Interes naroda koji ih je glasao je da budu sa nama”, naglasio je on.

Knežević je rekao da je od izbora prošao peti dan, a Crna Gora je tu gdje jeste.

“Niti smo je odveli u srednji vijek, niti kod nekog kneza iz 11. vijeka, niti smo je vratili u teokratski odblik vladavine. Nije ugrožena njena nezavisnosti i njeni međunarodni standardi i odluke”, rekao je Knežević.

Lider Nove Andrija Mandić kazao je da ga raduje da DPS nema 40 mandata, nakon što je SDP saopštio da Milo Đukanović ne može da računa na njihova dva mandata.

“Vladavina prava biće podjednaka za sve u Crnoj Gori. Nikada se više neće desiti ono što kroz šta smo mi prošli”, rekao je Mandić, navodeći da smjenjivost vlasti mora da bude normalan proces.

Andrija Mandić je mišljenja da Vlada ne mora nužno da bude sastavljena samo od eksperata.

“Svako ko uđe u vladu biće političar”, saopštio je Mandić.

“Mi želimo da gradimo demokratiju, a ona se može graditi samo dogovorom”, istakao je Mandić.

Medojević kaže da su sada potrebni najbolji i najhrabriji ljudi: “Ne poznajem nekog ko bolje poznaje proces tranzicije od mene”, poručio je on.

Sebi su zadali za cilj pomirenje ljudi i promjenu vlasti: “Dajte da se dogovorimo o prioritetima”.

Reforme će, najavio je on, biti bolne, da je potrebna široka podrška: “Ja se zalažem za radikalne poteze, ukidanje ANB-a, zabranu rada DPS-a, otvaranje dosijea”.

“Vlada mora biti patriotska, stručna, poštena. Mora odgovarati narodu. U krajnjem, ako do bilo kojeg dogovora dođe, podržaćemo vladu bez DPS-a. Neprihvatljivo nam je učešće bilo koga iz DPS-a”, kazao je Medojević.

Odgovarajući na pitanja novinara Medojević je rekao da on nije izjavio da je prvi zadatak povlačenje Kosova, već da je to dio programa DF.

“Mi u Pokretu za promjene imamo jasne principe, mi smo bili za to da budemo članica NATO i da se poštuju standardi i preporuke. Kao DF smo došli do stava da treba napraviti dogovore oko identiteskih pitanja”, naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima tamo gdje ne mogu da se dogovore na to stavljaju moratorijum, dok ne budu imali većinu ideološki srodnih partija.

Govoreći o ekspertskoj vladi, Andrija Mandić je rekao da će ona imati podršku od DF-a.

“Mi smo dobili mandat da promijenimo Crnu Gori. Mi predlažemo da kroz dogovor, a ne kroz ucjene, dolazimo do vlade koja je zajednička i naša”, rekao je Mandić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve