Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: Crna Gora je rizično društvo

Medojević se u Haritage Foundation sastao sa Mike Gonzalezom i James Deanom, vodećim ekspertima za nacionalnu bezbjednost i spoljne poslove

Crna Gora je rizično društvo kome je neophodan nacionalni konzenzus o hitnim i radikalnim reformama, kazao je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

On je u toku službene posjete SAD, imao više sastanaka sa ekspertima najeminentnije konzervativne think-thank organizacije u SAD Haritage Foundation.

Medojević se u Haritage Foundation sastao sa Mike Gonzalezom i James Deanom, vodećim ekspertima za nacionalnu bezbjednost i spoljne poslove.

“Crna Gora je izrazito rizično društvo i izvor skoro svih prijetnji stabilnosti zemlje je autokratski režim Đukanovića. Već godinama pastoje ozbiljne optužbe i dokazi da je izborni proces kompromitovan i da Đukanović u izbornom procesu teško zloupotrebljava državne organe, službe, bezbjednosni aparat, fondove, medije, ne dopušta čišćenje biračkih spiskova od fantom birača i novcem od šverca kupuje birače. I pored upozorenja od EU, sudovi i tužilaštva nijesu procesuirali nijedan slučaj. Postoji ogromno nepovjerenje u izborni proces. Đukanović opstruira dijalog i održavanje redovnih izbora 2020. je dovedeno u pitanje. Parlament nema kontrolnu funkciju, a Đukanović lično kontroliše tužilaštvo i sudstvo i zloupotrebljava ih protiv DF i drugih oponenata režima. Rizici nelegitimiteta institucija, državnog progona DF i blokade dijaloga su jasni”, tvrdi Medojević.

Prema njegovim riječima, rizici od eskalacije sukoba zaraćenih političko-bezbjednosno-švercerskih vladajućih klanova su realni i postaju sve veća prijetnja bezbjednosti države.

“Oba klana imaju svoje ljude inflitrirane u vrh policije, ANB i specijalne policijske formacije. Niko nikome ne vjeruje i istrage su blokirane zbog međusobnog nepovjerenja. Službe su do srži kriminalizovane i sukobljeni klanovi ih koriste za ostvarivanje premoći, a ne za borbu protiv kriminala. Linija između policije i mafije je uklonjena. Pitanje je dana kada će sukob oko kontrole ogromnog profita od šverca cigareta i droge eskalirati i preći na viši nivo gdje će mete postari čelnici službi i korumpirani političari”, kazao je Medojević.

Kako je dodao, glavni ekonomski rizici su enormno zaduženje za izgradnju nerentabilnog i ekonomski neopravdanog auto puta.

“Posebno je rizik od ugrožavanja suverenosti i od dominantnog političkog uticaja Kine preko kreditiranja ovog parčeta auto-puta. Zbog namjere Đukanovića da preuzme profitabilne poslove i atraktivnu aktivu Atlas Banke, dvije sistemske banke su vještački gurnute u stečaj, što je dovelo do gubitka povjerenja građana i depoziti u bankama su za šest mjeseci smanjeni za skoro 10 odsto. Poslednja emisija obveznica države je neuspjela i kamate na državni dug rastu. Rizik od dužničke krize i krize likvidnosti javnih finansija i samog bankrota su više nego zabrinjavajući”, kazao je Medojević.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve