Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: Tvrditi da Vlada radi na prevođenju građana u katoličanstvo je apsolutna besmislica

"Skoro tri četvrtine stanovništva u Crnoj Gori su pravoslavci, tvrditi da Vlada radi intenzivno na njihovom prevođenju u katoličanstvo je apsolutna besmislica koja se mogla roditi samo u glavama onih kojima je prevođenje Crnogoraca u srpski nacionalni korpus glavna ideja vodilja", kazao je premijer

Premijer Duško Marković kazao je da je apsolutna besmislica da bilo ko u Vladi Crne Gore radi na prevođenju građana iz pravoslavne vjere u katoličanstvo, kao i da te tvrdnje nemaju nikakvo uporište u činjenicama.

“Skoro tri četvrtine stanovništva u Crnoj Gori su pravoslavci, tvrditi da Vlada radi intenzivno na njihovom prevođenju u katoličanstvo je apsolutna besmislica koja se mogla roditi samo u glavama onih kojima je prevođenje Crnogoraca u srpski nacionalni korpus glavna ideja vodilja. Kada to ne uspjeva valja iskonstruisati neku nevidljivu silu koja nas vuče u bezdan, ovoga piuta je to ‘unijaćenje'”, rekao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Budimira Aleksića u okviru premijerskog sata u Skupštini Crne Gore.

Aleksić je pitao premijera “da li Vlada intenzivno radi na unijaćenju Crnogoraca (što je u funkciji promjene identiteta pravoslavnog stanovništva na prostoru današnje Crne Gore)”.

“Tvrdnju da vaša Vlada sprovodi projekat unijaćenja Crnogoraca potkrepljuje i činjenica da od 2011. godine princa Nikolu Petrovića korumpirate milionima eura narodnog novca, po našem mišljenju, zato što je rimokatolik, dok su ostali brojni potomci mitropolitsko gospodarske kuće Petrovića, koji su kao i njihovi preci ostali vjerni pravoslavlju, ostali bez bilo kakve pomoći i podrške od strane ove države”, navodi Aleksić.

Marković je kazao da takva tvrdnja nema nikakvo uporušte u činjenicama i da je Aleksić “iako je se bliže izbori pretjerao”.

“Ova Vlada ne prevodi nikoga u bilo koji nacionalni korpus i svi građani su slobodni da se izjašnjavaju po svom nahođenju”, rekao je Marković.

Premijer je kazao da “ne postoji nikakva odlučnost Vlade Crne Gore da iz ove zemlje eliminiše Srpsku pravoslavnu crkvu”.

“Ponajmanje o tome može da svjedoči usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Niti je Zakon usmjeren, kako Vi kažete isključivo protiv SPC, niti na oduzimanje njene imovine, niti na promjenu njenog statusa. O tome smo se kao Vlada izjasnili prekjuče i juče, nudeći potpunu zaštitu imovine SPC, i to kroz hitne izmjene i dopune Zakona, pa je i to odbijeno! Ja sam siguran da je sve to Vama veoma dobro poznato, bas kao i činjenica da Srpska pravoslavna crkva, kao institucija pod tim imenom, u Crnoj Gori postoji stotinak godina, a ne osamsto, kako Vi kažete. Država Crna Gora ima obavezu da na valjan način uredi pitanje slobode vjeroispovijesti, kao i sva druga pitanja koja se u vezi sa tim nameću, u skladu sa najvišim standardima evropskih demokratija. Sa ogromnim strpljenjem i tolerancijom nastojali smo da razjasnimo nedoumice sa čelnicima SPC u Crnoj Gori oko novog Zakona”, naglasio je on.

Marković je kazao da potpuna neznavenost, ili zla namjera, stoje iza pokušaja izjednačavanja lika Svetog Save, koji je svoju misiju imao u XIII vijeku, i svetosavlja koje je kao politička ideologija nastalo tridesetih godina prošlog vijeka.

“Dakle, svetosavlje je samo “pozajmilo” ime od srpskog sveca, a utemeljili su ga u tadašnjoj Kraljevini Jugloslaviji, kao što znate, srpski episkop Nikolaj Velimirović i srpski profašistički političar Dimitrije Ljotić, u predvečerje Drugog svjetskog rata. Poznato je da je suština svetosavske ideologije u konceptu – jedan narod, jedna religija, jedna država. U tom konceptu niti ima crnogorskog naroda, niti crnogorske države. Sve je – srpsko”, rekao je on.

Svetosavska kolaboracija sa fašistima

Marković je podsjetio na istorijske činjenice o odnosu idejnih tvoraca i protagonista svetosavskog nacionalizma prema antifašističkom pokretu, odnosno na njihovu kolaboraciju sa fašistima.

“Vjerujem da Vam je poznato da je Adolf Hitler još prije početka Drugog svjetskog rata odlikovao episkopa Nikolaja Velimirovića, koga rado nazivaju i vladikom. Citiraću nešto što Vi, vjerujem, kao istoričar, takođe znate – a to su riječi episkopa Velimirovića o Hitleru. Citiram: „Mora se odati poštovanje sadašnjem njemačkom vođi koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo, u dvadesetom veku, on je došao na ideju svetog save i kao laik poduzeo je u svom narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju“, kraj citata. Kraj citata, gospodine Aleksiću. Dozvolite i da Vas podsjetim da su antievropejstvo i antisemitizam takođe snažno prisutni u inače obimnom i nekim segmentima značajnom djelu episkopa Velimirovića za srpsku crkvu i srpski narod. Takođe, i na činjenicu da je blisko sarađivao sa nespornim saradnikom fašista Dimitrijem Ljotićem, čije su jedinice u službi Vermahta, između svega ostalog, učestvovale i u masakru nad đacima i svim muškim osobama u Kragujevcu 1941. godine. Skoro tri hiljade ljudi je tada strijeljano”, naveo je Marković.

Posmrtni govor Ljotiću održao je upravo episkop Velimirović 1945. godine, kada ga je nazvao, citat: “Ideologom hrišćanskog nacionalizma i pravim reprezentom srpske politike”.

Vratićemo crnogorsku ekonomiju na put razvoja

Premijer je saopštio da će trećim paketom mjera koji je Vlada pripremila za ublažavanje posljedica izazvanim epidemijom koronavirusa, obezbijediti još 200 miliona eura za oporavak turističkog sektora.

To je kazao odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Branimira Gvozdenovića o tome šta će konkretno podrazumijevati treći paket mjera koji Vlada najavljuje i mogu li se privrednici u sektoru turizma nadati podršci.

“Treći set Vladinih ekonomskih mjera za sanaciju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa vrijedan je samo u oblasti turizma ukupno 67,85 miliona eura do 2022. godine i to je samo kratkoročni set mjera”, saopštio je predsjednik Vlade.

„On uključuje subvencionisanje kamatne stope za reprogram kredita kod IRF-a i poslovnih banaka vrijedan 12 miliona eura, primjenu snižene stope PDV-a od 7% na period od godinu dana (tj. do sredine naredne godine), ukupno vrijednu 16 miliona eura, kreditnu liniju kod IRF-a za likvidnost i obrtna sredstva sa subvencionisanom kamatnom stopom, subvencije za izdavaoce privatnog smještaja vrijedne 3 miliona eura, te subvencije za turoperatore i sredstva za promociju“ – kazao je Marković.

Predsjednik Vlade je rekao da je dugoročni set predloženih mjera koji će se primjenjivati do 2024. godine, a koji će Vlada sjutra predstaviti, ukupno iznositi 131,7 miliona eura.

Marković je kazao da je podrška Vlade snažno prisutna od početka, tako da ne treba govoriti u kategorijama očekivanja ili pretpostavki, jer institucije već uveliko mjesecima rade svoj posao.

„Proces donošenja trećeg seta mjera je bio nešto duži nego što smo planirali, ali vjerujem da je svakome dobronamjernom u Crnoj Gori jasno da smo morali analizirati cjelokupnu situaciju kako bi mjere bile adekvatne. Kada smo ušli u taj proces, odmah nakon drugog seta mjera, situacija je bila drukčija. Nijesmo imali aktivnih slučajeva zaraze, a stanje u regionu i na drugim emitivnim tržištima se smirivalo. Svjedoci smo da je tokom juna ta situacija nažalost promijenjena. Stoga će, kao što sam kazao, Vlada kroz treći set mjera opredijeliti gotovo 200 miliona eura za turizam kroz kratkoročne i dugoročne mjere i time još jednom demonstrirati volju da se kroz punu podršku bavi upravljanjem izazovima u turizmu, ali i u svim drugim sektorima kako bi se crnogorska ekonomija vratila na put razvoja, koji je trasiran prije ove krize“, kazao je on.

Predsjednik Vlade je podsjetio na prethodna dva seta Vladinih mjera podrške privredi i građanima rekavši da je od aprila u svrhu podrške isplati zarada zaposlenima u sektoru turizma i ugostiteljstva uplaćeno oko 12,14 miliona eura podrške za ukupno 40.422 zarade i da će Vlada podržati isplatu i za jun.

Predsjednik Posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović pitao je kako Vlada Crne Gore gleda na enormnu neusaglašenost detaljnih urbanističkih planova “Budva centarizmjene i dopune ” i “Bečići” sa planskim dokumentima višeg reda, čime se krši zakon, i da li Vlada, u funkciji sprečavanja ovog organizovanog kriminala, planira da proglasi zabranu gradnje na tom području.

Poslanik Ervin Ibrahimović pita da li je Vlada uradila procjenu kakve će posledice izazvati kriza izazvana pandemijom virusa korona no našu ekonomsku stabilnost do kraja fiskalne godine, kako bi omogućila održivost javnih finansijai shodno tome nastavak redovnih isplata zarada, penzija i socijalnih davanja.

Predsjednik Kluba poslanika SDP-a Raško Konjević je pitao zašto su Vlada i vladajuća većina odbila zakonske predloge SDP-a koji se odnosi na smanjenje stope PDV-a za turističku i ugostiteljsku djelatnost, kao i da li je Vlada razmatrala finansijske rezultate uključivanja privatnih zdravstvenih ustanova u sistem javnog zdravstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve