Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: Program URBACT prilika za povezivanje sa gradovima iz cijele Evrope

Poziv za kreiranje mreža za prenos inovacija otvoren je do 20. marta 2024. godine i pruža priliku evropskim gradovima da prenesu i prilagode svom lokalnom kontekstu inovativne projekte sprovedene tokom prethodne perspektive u okviru Urbanih inovativnih akcija

Program URBACT pruža priliku opštinama da sarađuju sa lokalnim samoupravama iz cijele Evrope i da zajedno sa građanima kreiraju rješenja kako bi gradovi bili zeleniji, inkluzivniji i inovativniji.

To je kazao Miloš Marković, v. d. generalni direktor Direktorata za evropsku teritorijalnu saradnju u Ministarstvu evropskih poslova, otvarajući info dan o Pozivu za kreiranje mreža za prenos inovacija u okviru programa URBACT, koji je danas održan u Podgorici.

Poziv je otvoren za sve opštine i lokalne subjekte u Crnoj Gori i još 35 zemalja Evrope, koji će kroz umrežavanje imati priliku da razmjenjuju dobre prakse i podstiču učešće građana u kreiranju rješenja za održivi urbani razvoj.

„Ono po čemu se URBACT razlikuje od drugih programa evropske teritorijalne saradnje jeste njegova primarna usmjerenost na lokalni nivo. URBACT prepoznaje ulogu koju gradovi imaju u rješavanju kompleksnih društvenih izazova i omogućava lokalnim samoupravama da budu pokretači promjena“, kazao je Marković.

On je naglasio da su u prethodnoj godini crnogorske lokalne samouprave, u okviru Poziva za uspostavljanje mreža za izradu akcionih planova, ostvarile zapažen uspjeh.

„Tri opštine – Bijelo Polje, Berane i Budva, dobile su podršku za učešće u 4 mreže, koje se tiču zelene tranzicije, promocije različitosti i povezivanja ljudi, jačanja ruralno-urbanih veza, te jačanja noćne ekonomije. Ovi rezultati nas uvjeravaju da ćemo i u okviru ovog poziva u nekoj od mreža imati lokalne subjekte iz Crne Gore“, istakao je Marković.

Govoreći o iskustvu u sprovođenju projekta „ECONNECTING“, menadžerka Opštine Berane Tatjana Mališić Delević kazala je da zajedno sa partnerima iz 7 gradova Evropske unije rade na izradi strategije za bolju povezanost ruralno-urbanih područja.

„U okviru naše mreže želimo da na održiv način smanjimo udaljenosti unutar opštine, povećamo broj zelenih površina, oblikujemo humane javne prostore, te podstaknemo održivu mobilnost i uključivanje građana u proces planiranja“, naglasila je Mališić Delević.

Prema riječima Kristijana Radojčića iz Sekretarijata programa URBACT, mreže gradova u okviru ovog programa predstavljaju svojevrsni inkubator za lokalne samouprave.

„Kroz umrežavanje gradovi imaju priliku da uče jedni od drugih, kao i da upoznaju ljude iz drugih evropskih država, drugačije sisteme i kulture. Na taj način se međusobno inspirišu i razmjenjuju dobre prakse iz prve ruke“, kazao je Radojčić.

Poziv za kreiranje mreža za prenos inovacija otvoren je do 20. marta 2024. godine i pruža priliku evropskim gradovima da prenesu i prilagode svom lokalnom kontekstu inovativne projekte sprovedene tokom prethodne perspektive u okviru Urbanih inovativnih akcija.

Planirano je kreiranje 10 mreža za prenos inovacija, dok budžet jedne mreže može iznositi najviše 550.000 eura. Broj partnera je ograničen na 5 do 7, uključujući vodećeg partnera.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve