Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

GI 21. maj o imenovanju Markovića u vladinu komisiju: Homofobu, ženomrscu i otvorenom privrženiku SPC daje se da zastupa državu!

''Građani i građanke Crne Gore ne pristaju da se bilo kojem homofobu, ženomrscu i otvorenom pristrasnom privrženiku SPC daje da zastupa državu (!) u problemu sa SPC''

Građanska inicijativa “21. maj” obratila se pismom predsjedniku Vlade Crne Gore, Dritanu Abazoviću, i od njega zatražila da umjesto advokata Velibora Markovića u vladinu komisiju koja će se baviti provjerom/ocjenom usklađenosti usvojenog teksta Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) sa Ustavom i zakonima Crne Gore predloži neku drugu osobu.

“U ime Građanske inicijative “21. maj”, društvenog pokreta građanki i građana Crne Gore koji nepokolebljivo drže do ljudskih prava i sloboda i do demokratske, sekularne, evroatlantske, antifašističke, multietničke i multikonfesionalne Crne Gore pismo Abazoviću je uputio Ljubomir Filipović, izvršni koordinator Pokreta, i pozvao premijera da sa upućenim protestom upoznate ostale članove i članice Vlade”, navodi se u saopštenju.

Iz GI 21. maj smatraju da je obaveza i odgovornost svake demokratske Vlade da na bilo koji način ne podržava hegemonizam, pa i lični u odnosu na druge, niti da nagrađuje i afirmiše homofobni i jezik mržnje prema ženama.

“Gospodin Marković je otvoreno isticao i iskazivao mizoginiju i homofobiju i uvjereni smo da ga to isključuje iz mogućnosti imenovanja u zvanična vladina radna tijela kojima se navodno kane riješiti ozbiljni društveni problemi i pomoći prevazilaženje nerazumijevanja i podjela”, dodaju u saopštenju.

Takođe, podsjećaju da Marković nikada nije krio svoju punu podršku ranijim i postojećim strukturama u SPC u Crnoj Gori i otvoreno se legitmisao, ne toliko kao stručnjak koji može i želi pomoći prevazilaženju određenih pitanja, već više kao veoma pristrasna strana koju je i zvanično angažovala SPC.

“Neshvatljivo je i nedopustivo da Vlada Crne Gore na mjesto arbitra imenuje osobu koju je jedna od strana u sporu (SPC) već i angažovala na istom poslu”, poručuju iz Građanske inicijative 21. maj.

Kako su istakli, građani i građanke Crne Gore ne pristaju da se bilo kojem homofobu, ženomrscu i otvorenom pristrasnom privrženiku SPC daje da zastupa državu (!) u problemu sa SPC. Ovo što kažemo bi se jednako i istom mjerom odnosilo i na sve druge vjerske zajednice da sa njima postoje otvorena pitanja definisanja odnosa sa državom. Važno je da se sačuva objektivnost, neutralnost i stvarna posvećenost zaštiti interesa države.

Građanska inicijativa “21.maj” javno iskazuje očekivanje da članovi i članice Vlade koji su istinski posvećeni savremenom konceptu ljudskih prava, društvenom prihvatanju i inkluziji svih društvenih grupa da ne podrže ovaj predlog.

“Takođe pozivamo ostale predložene članove i članice ove komisije da povuku svoju saglasnost za ovo imenovanje do predlaganja drugog kandidata i tako doprinesu zaštiti interesa javnosti”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
jok mori
22.07.2022-12:50 12:50

ovaj će sve da ih isprebija tamo …

dr.B
22.07.2022-13:18 13:18

Oće sa visinom 173 cm.

JovoZ
22.07.2022-14:47 14:47

Bilo bi zanimljivo čuti što ovaj junak misli o svojem pretku Saviću Markoviću -Štedimliji.

kors
22.07.2022-15:40 15:40

Tip je advokat a ne umije da koriati znake navoda.

Mart
22.07.2022-16:22 16:22

Tip je advokat,nepismen, neobrazovan,vulgaran,zaludjenik sa Crkvom Srbije.Zamislite,ista je Crkva Turske i Vaseljenska patrijarsija.Turska nema crkvu jer je 99% muslimani.A toliko dobro zna i o pravoslavlju kad pominje Vaseljensku patrijarsiju u ovom kontekstu.

RIR
22.07.2022-19:34 19:34

advokat —vidite mi rječnik pismenost ,poglede na drustvo , osvrt ko je crnogorac….
i ostalo da se ne pominje i prepricava…
UŽAS !

COL
23.07.2022-07:00 07:00

Nauka koja se zove Psihologija kaže da tvrdi i žestoki homofobi su najvjerovatnije latentni homoseksualci…