Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Marković: Namjera je da se tradicija crnogorskog naroda potpuno izmjeni, kroz kršenje ljudskih prava

Na sceni u Crnoj Gori je do te mjere sve uzurpirano, da prosto, kaže Marković, kada imamo situaciju da tihuje Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda, jasno je da je sve moguće

Jasno je da vladajuća većina nema nikakav problem da glasa i izglasa nešto što je protivustavno. To se nadovezuje na pravno nasilje, koje je sa premijerom u tehničkom mandatu izvođeno i ranije, od potpisivanja sramnog Temeljnog ugovora do svega što se odigralo na političkoj sceni Crne Gore u protekle dvije godine, kazala je članica predsjedništva Liberalne partije Jelena Marković u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

Kada je riječ o usvajanju nacrta Statuta Opštine Nikšić u kojem se usvaja, pored ostalog, slava grada – Sveti Vasilije Ostroški, Marković kaže da je bila izričito protiv i tražila brisanje te tačke sa dnevnog reda.

“Odnos lokalne vlasti prema predstavnicima opozicije je do te mjere diskriminišući da se nijedna primjedba ne uvažava”, dodaje Marković.

Vladajuća većina, ističe Marković, u naumu da sprovede do kraja ono što je krenula, ne preza ni na upozorenja, ni na jasno iznešene stavove.

“Mislim da je riječ o zloupotrebi Svetog Vasilija Ostroškog koji je naravno poštovan u Nikšiću i intimno mislim da ne postoji pojedinac u Crnoj Gori i šire, koji ne poštuje Svetog Vasilija”, smatra Marković.

U Nikšiću se, dodaje, od devedesetih godina sprovodi litija, ali je sada, kaže Marković, namjera lokalne vlasti u Nikšiću da se potpuno potre Dan oslobođenja grada Nikšića koji je i praznik Opštine.

“Da se akcenat, kao i na svim sadržajima koji se posljednje dvije godine nude u Nikšiću, primarno daje Crkvi Srbije”, objašnjava Marković.

Dodaje da je upozorila i tražila da se ova tačka izbriše iz Statuta, jer je, kako dodaje, protivustavna i krši tri člana Ustava Crne Gore.

“Imamo član 46 gdje niko nije obavezan da se izjašnjava o svojim vjerskim i drugim ubjeđenjima. Ovim postupkom uvođenja slave jasna je namjera da se nameće da neko slavi slavu. Probala sam da približim juče svima da je slava nešto što je porodična stvar i smatram da je pogrešno da nešto što je intimno i porodično svodimo na instituciju”, dodaje Marković.

Ovaj postupak, kako ističe, vidi kao zlonamjeran i opasan jer se zloupotrebljava to što sve vjere i konfesije, ateisti, intimno poštuju Svetog Vasilija.

“Namjera je da se tradicija crnogorskog naroda potpuno izmjeni, kroz kršenje ljudskih prava”, smatra Marković.

Na sceni u Crnoj Gori je do te mjere sve uzurpirano, da prosto, kaže Marković, kada imamo situaciju da tihuje Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda, jasno je da je sve moguće.

Marković smatra da Ustavni sud, ako bude profesionalan, ocijeniće Statut kao protivustavan, a ako je partitokratski, onda može da se desi da u te ljude koji su izabrani razočaramo.

Stihove grupe Beogradski sindikat, čiji je koncert najavljen za proslavu Dana grada Nikšića, ne možemo ocijeniti kao nešto kulturno, kaže Marković, ili nešto što se može dovesti u vezu sa proslavljanjem Svetog Vasilija.

“Oni imaju stihove đe spašavaju svetinje, spot koji promoviše litije u Crnoj Gori. Oni su se češće bavili pitanjima u Crnoj Gori, nego li onim što se dešava tamo odakle jesu i đe imali više prostora za djelovanje”, rekla je Marković.

Izvještaj Evropskog parlamenta, dodaje Marković, dao joj je nadu jer se u njemu navodi da su došli do zaključka “da Rusija i Srbija stvaraju nemire u Crnoj Gori kroz djelovanja Srba u Crnoj Gori” i kroz osjećanja.

“Daje nadu da će Evropa progledati i vidjeti u kakvu su poziciju stavljeni građani Crne Gore, patriote, šta je donijela nova vlast, i koliko je ova država u posljednje dvije godine po svim segmentima urušena”, kazala je Marković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
bravoo
29.04.2023-21:16 21:16

Gospođo Markovic, svaka Vam čast, sve ste istinu rekli, čestitam i samo tako nastavite!