Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Marić: Izbori u Podgorici će odrediti sudbinu Vlade, do tada ćemo gledati isti film

Razlog zbog koje partije na vlasti nastavljaju da podržavaju Vladu Zdravka Krivokapića je, prema riječima izvršnog direktora Centra za građanske slobode Borisa Marića vrlo jednostavan – nikome ne odgovaraju prijevremeni parlamentarni izbori

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić, rekao je u izjavi za Standard, da trenutno nikome ne odgovaraju prijevremeni izbori, zbog čega ćemo, navodi, nastaviti da gledamo manje-više ”isti film”sve do lokalnih izbora u Podgorici koji će definitivno odrediti sudbinu aktuelne Vlade Zdravka Krivokapića.

Aktuelna politička situacija u Crnoj Gori je potpuno paradoksalna. Nijedna od partija koje podržavaju aktuelnu Vladu nije u potpunosti zadovoljna, što načinom na koji ne napravljena, što njenim politikama i djelima. Međutim, Vlada Zdravka Krivokapića će i dalje uživati podršku 41 poslanika u Skupštini Crne Gore.

Potpredsjednica PzP Branka Bošnjak je juče nakon sa premijerom Krivokapićem kazala da DF, koji je najjači politički subjekat u novoj vlasti, nije zadovoljan načinom rada Vlade ali je neće rušiti već će pokušati da zajednički prevaziđu krizu.

Ovo “prevazilaženje krize” u prevodu znači samo jedno – rekonstrukciju Vlade, odnosno omogućavanje DF-u i drugim subjektima da uđu u izvršnu vlast, na šta je premijer Krivokapić, nakon prvobitnog nećkanja poslije izbora u Nikšiću, ipak pristao.

Razlog zbog koje partije na vlasti nastavljaju da podržavaju Vladu Zdravka Krivokapića je, prema riječima izvršnog direktora Centra za građanske slobode Borisa Marića vrlo jednostavan – nikome ne odgovaraju prijevremeni parlamentarni izbori.

Problem je taj, kako navodi, što niko nije zadovoljan projekcijama koje mogu ostvariti na izborima.

Zbog toga je, kako je objasnio, u toku proces ispipavanja i terena i protivnika za, prije svega, lokalne izbore u Podgorici koji će biti glavni katalizator za razrešenje političke situacije u Crnoj Gori.

“Vladu podržavaju raznorodne političke i programske opcije, što kao rezultat ima pojavu brojnih problema u komunikaciji između zakonodavne i izvršne vlasti. Ta činjenica međutim nije dovoljna da bi Vlada izgubila podršku. Iako u mnogome ograničena djelovanjem partija parlamentarne većine posebno DF-a, ova Vlada omogućava zauzimanje pozicija po dubini sistema, što jača taktičke pozicije političkih subjekata većine, za neke naredne izbore, što je legitimno i već viđeno od dosadašnje vlasti. Trenutno izbori ne odgovaraju nikome. U toku je proces ispipavanja protivnika i pripreme za prije svega izbore u Podgorici. Do tada je moguće da ćemo manje više gledati sličan film kao do sada”, poručio je Marić.

On napominje da će upravo izbori u Glavnom gradu, odnosno rezultat koji politički subjekti ostvare na njima odrediti da li će prijevremenih parlamentarnih izbora i biti.

“Držim da su izbori u Podgorici ti koji će opredjeliti raspisivanje izbora, ako se i sami ne održa zajedno sa državnim izborima. Naravno ključni politički subjekti vlasti i opozicije u ovom trenutku nijesu zadovoljni projekcijama i pokušaće da u narednih godinu dana svoje pozicije ojačaju”, zaključio je Marić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mis Pis
09.04.2021-21:32 21:32

Mislim da je Maric isto Velikosrpski nacionalista nista mu se ne treba vjerovati opasan je glumac koliko sam ga procijenila da mnogo vuce prema Cetnicima!!

Crnogorka
10.04.2021-16:42 16:42

Ovaj Velikosrbonacionalista za NJEMACKI LIST KAZE Za političkog analitičara i pravnika Borisa Marića ovo je samo jedno tehničko pitanje koje ne može dovesti ni do kakvih bitnih promjena i tvrdi da je drama oko državljanstva iskonstruisana od strane opozicije u političke svrhe.

Crnogorka
10.04.2021-16:43 16:43

Ovaj sto mrzi sve sto je Crnogorsko ko tebe sta da vjeruje „Ovo nije nikakva izmjena Zakona o državljanstvu. Ovo je samo tehnička izmjena jedne odluke kako bi se ona uskladila sa zakonom. Ta odluka se primjenjivala selektivno. Tako je nekome trebalo 10, a nekome i 15 godina neprekidnog boravka u Crnoj Gori, iako to ne piše u zakonu, da bi stekao samo jedan od osam neophodnih uslova da aplicira za crnogorsko državljanstvo. Takvih nedoumica prošle godine, po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, bilo je samo 17, tako da se ne radi o broju koji bi mogao da utiče na izbore… Pročitaj više »

Crnogorka
10.04.2021-16:51 16:51

Procitajte sta Maric radi sve protiv Crnogoraca i manjina njemu ne trba nista dat da odlucuje jer je veliki srpskinacionalista! Marić tvrdi da se izmjenom ove odluke konkretno olakšava put do državljanstva za najviše do 500 ljudi i da se radi uglavnom o bračnim drugovima crnogorskih državljana, koji dolaze iz drugih zemalja. Dakle, ovdje se radi o jednoj klasičnoj zamjeni teza i političkoj manipulaciji”, poručuje Marić.

Vujović se ne slaže i tvrdi da bi se na ovaj način olakšava put do državljanstva hiljadama ljudi.

Crnogorka
10.04.2021-16:54 16:54

Evropska komisija pozvala je dvije strane na uzdržanost i poručila da svaka promjena legislative koja se odnosi na državljanstvo mora biti sprovedena uz široke konsultacije i uz poštovanje prava Evropske unije.