Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

PONOVO IZIGRAVA RAJA EVROPU Mandić: Odluke donešene u prethodnom periodu dale vjetar u leđa kada su u pitanju EU integracije

Mandć pisao ambasadorima zemalja Kvinte

Predsjednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić saopštio je da danas je uputio pisma ambasadorima zemalja Kvinte putem kojih ih je obavijestio o, kako kaže, izuzetno važnim pomacima koje je 28. saziv Skupštine Crne Gore ostvario u rekordno kratkom roku.

Sličnu poruku je Mandić juče uputio i predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli, kao i ambasadorki Evropske unije u Crnoj Gori Oani Kristini Popi.

“Na ovaj način sam našim inostranim partnerima saopštio činjenicu da je Skupština Crne Gore tokom tri prethodna mjeseca uspješno okončala niz postupaka izbora i imenovanja visokih funkcionera u oblasti pravosuđa, čime se odlučno stalo na kraj višegodišnjem v.d. stanju na ovim ključnim pozicijama. Istakao sam da smo nakon izbora sedmog sudije Ustavnog suda 22. novembra prethodne godine i izbora tri člana Sudskog savjeta nepunih mjesec dana nakon toga, Novu godinu započeli sa izborom Vrhovnog državnog tužioca, uz značajnu podršku 61 poslanika, odnosno više od 75 odsto od upupnog broja poslanika našeg parlamenta, što čini svojevrstan rekord na koji sam posebno ponosan”, naveo je Mandić u pismu.

On navodi da ništa manje bitna nije ni činjenica da je 28. saziv Skupštine, prepoznajući važnost sprovođenja ključne reforme u oblasti izbornog zakonodavstva, na Sedmoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja donio odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

“Stavio sam snažan akcenat na činjenicu da će tekući saziv Skupštine biti izuzetno posvećen reformskim procesima i izgradnji sveopšteg društvenog mira koji će biti ključni podsticaj napretku naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji za šta se, prema nekim istraživanjima, zalaže preko 80 odsto građana. Nemam sumnje da su ključne odluke koje je u proteklom periodu donijela Skupština Crne Gore dale novi vjetar u leđa kada je u pitanju proces pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji i olakšale našim kolegama iz Vlade Crne Gore njihov dio posla”, naveo je predsjednik parlamenta.

U to smo, prema njegovim riječima, imali priliku da se uvjerimo već juče kroz pozitivne poruke koje su poslate nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije.

“Moje mišljenje dijeli i Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji, sa kojim sam upravo na ovu temu razgovarao par dana prije izbora sedmog sudije Ustavnog suda. Tom prilikom sam iskazao uvjerenje da ćemo u vrlo kratkom roku napraviti veliki napredak u oblasti pravosuđa, što će nesumnjivo ubrzati naš put pridruživanja EU. Dragi građani, kada sam izabran za predsjednika parlamenta dao sam riječ da se neću voditi praznim frazama, već radom i rezultatima”, dodao je Mandić.

Tri mjeseca nakon tog momenta, kako ističe, Skupština Crne Gore već ima rezultate koje prepoznaje i cijeni kako domaća, tako i međunarodna zajednica.

“Moja misija je, a vjerujem da govorim i za sve kolege iz parlamentarne većine, da Crnu Goru pomirimo i učinimo stabilnim društvom, u kojem će svi imati jednaka prava i šanse. To je jedini način da naša zemlja ostavi iza sebe pogrešne prakse koje su sve nas, uvaženi građani, koštale mnogo vremena”, kazao je Mandić.

Narednih dana, Mandić je najavio da će podstaći skupštinske odbore da kontrolnu ulogu Parlamenta podignu na najveći mogući nivo i, kako kaže, “vjerujem da ćemo uskoro imati važna konsultativna i kontrolna saslušanja”.

“Očekujem da možemo formirati i anketne odbore koji će se baviti onim temama za koje je zainteresovana naša javnost, a da nadležni državni organi nisu do sada na pravi način odgovorili tim očekivanjima građana. Otpočeli smo proces ozdravljenja i pomirenja, snažan zamah reformi pokrenuo je našu zemlju i ubijeđen sam da svi zajedno možemo sagraditi bolju budućnost za sve građane Crne Gore. Hvala vam, svima vama neizmjerno na podršci i razumijevanju za ovo što radi Skupština Crne Gore”, zaključio je u pismu Mandić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COG-CRNOGORSKA OSLOBODILAČKA GERILA
21.02.2024-15:41 15:41

Sekletar skupštine raspisao tlender da se prepravi glavni ulaz u zgradu skupštine, jer je drug vojvoda rajo, sinoj sanja, kako bi bilo lijepo da po završetku tijeh radova uiđe na konja u ono zdanje na njemanjinoj rivi. Divne li slike, Jaši drug vojvoda na crna ka uglijev lipicanera, o bedra mu se Njiše sablja vulinovka a na prsima cakle streč ordeni patera nad paterima, obigrala bi ta slika vascijeli svijet, a i drug AV bi ga toplije gleda. Ulaz straga bi ostao isti, a koristili bi ga ostala bratija i bašibozuk. Onomad je prilikom prijema nedostojno dostavljenog zapodijo neobavezan, a… Pročitaj više »