Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Mandić: Ako ZBCG ne bude u vlasti, imaćemo vanredne parlamentarne izbore

Mandić kaže da sa predstavnicima drugih stranaka, pa i Evrope sad, ima građansku normalnu komunikaciju. Zvanični razgovori, smatra, tek treba da uslijede

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Andrija Mandić rekao je u emisiji “Argumenti” na TVCG da očekuje brz dogovor o formiranju nove vlade. Naveo je da vjeruje da će dio nove vlade biti koalicija “Za budućnost Crne Gore”.

Mandić je rekao da je imajući u vidu kampanju, situaciju na političkoj sceni i stanje pred izbore, jasno da ne mogu biti nezadoljni rezultatom. Kako je naglasio, malo je nedostajalo za 14 mandat, sada ih imaju 13.

“Sve što možemo sa 14 možemo i sa 13 mandata. Sada dolazi na dnevni red realizacija izbornog programa. Prije svega, da sa partnerima iz avgusta 2020. godine formiramo novu vladu”, rekao je Mandić.

On je podsjetio da je 2020. godine savez “Za budućnost Crne Gore” činio veliki broj partija i organizacija, i biće zapamćena kao koalicija koja je presudno doprinijela da Crna Gora prvi put u istoriji smijeni demokratski vlast na izborima. Ove godine, kazao je, ZBCG činile su tri stranke.

Kako je rekao, kampanja koju je vodio kao kandidat za predsjednika države na izborima u martu nastavljena je i pred junske parlamentarne izbore.

“A to je da treba da radimo zajedno za boljitak građana Crne Gore. Nikada nijesmo odustajali od našeg programa, vjerujući da će doći do smjene vlasti. Važno je da razgovaramo, da prenosimo poruke, važno je svakako i iskustvo, i danas sa političkim iskustvom koje nesporno imam, u velikoj koaliciji zajednički radimo i ostvarujemo naše ciljeve”, istakao je Mandić.

Stranke iz saveza ZBCG su, kaže, jedine etablirane partije koje nikada nijesu koalirale sa DPS-om i nikada od DPS-a nijesu imali manjinsku podršku.

“Imali smo najviše opozicione kondicije pa danas imamo i moralno pravo da budemo u poziciji odlučivanja i da pomognemo da se otklone sve one loše stvari koje su bilke karakteristične za vladavinu DPS-a”, kaže Mandić.

Pred izbore, kazao je, desio se veliki skandal, hapšenje predsjednika Opštine Budva Mila Božovića s ciljem da se napravi šteta partiji i koaliciji kojoj pripada. Mandić je naveo da je ujeren u nevinost Božovića, ističući da je i taj događaj bio dio predizborne atmosfere i to mu daje za pravo da ne bude nezadovoljan rezultatom.

Kazao je da bi današnja parlamentarna većina morala da omogući izbor vrhovnog tužioca, sedmog sudije Ustavnog suda i tri člana Sudskog savjeta. Za to, smatra, potrebna dvotrećinska većina.

“Zato je važno da Vlada ima široku podršku u Skušštini Crne Gore. Ne vjerujem da će nam trebati mnogo vremena za razgovore, poznajemo se godinama i imali smo saradnju”, naveo je Mandić.

On je rekao da očekuje dogovor i vjeruje u njega, a ako ne bude tog dogovora, ne vjeruje da će parlamentarna većina biti stabilna na duže staze.

Mandić kaže da sa predstavnicima drugih stranaka, pa i Evrope sad, ima građansku normalnu komunikaciju. Zvanični razgovori, smatra, tek treba da uslijede.

On napominje da je podrška ranijeg DF-a jednom od čelnika Evrope sad, Jakovu Milatoviću, bila ključna da pobijedi u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila. Navodi da imaju istoriju saradnje sa Evropom sad, te da treba svi zajedno da rade i otvoreno da razgovaraju.

“Vlada treba da uključi i autentične predstavnike manjinskih naroda”, kazao je Mandić.

On navodi da je bolje da imamo česte smjene vlada, ali da zemlja ide naprijed, nego da imamo navodno stabilnu vladu ali da zemlja nazaduje.

Mandić kaže da je u korektnim odnosima sa svima na političkoj sceni, posebno sa onima iz opcije koja je pobijedila 30. avgusta 2020. godine.

“Imam li primjedbe nekad, imam. Imaju li oni primjedbi, imaju. Ali birači Evrope sad i koalicije ZBCG očekuju da zajedno radimo, da pokušamo da nađemo tačke koje nas spajaju, a program koji je predstavila Evropa sad, treba da bude predmet razgovora. Ni oni, kao ni mi, nisu dobili toliku podršku da imaju 41 poslanika pa da vlast mogu samostalno da formiraju”, saopštio je Mandić.

Kako je rekao, teške riječi treba ostaviti u prošlosti, i usmjeriti snagu ka saradnji.

On je naveo da je uvijek spreman da ustupi funkciju u partiji mlađem. “Ne mislite da nešto može silom da se drži”, kazao je Mandić, ističući da je uvijek i u svakom trenutku spreman da sasluša kolege i građane, te da u stranci imaju korektnu komunikaciju.

Osvrćući se na slučaj “Do Kvon”, rekao je da su vrlo oprezni, te da čekaju da vide ishod. Podsjetio je da je Do Kvon, poznati korejski bjegunac, okrivljen za prevaru od 40 milijardi dolara, te da se pominje i pismo u kome navodno piše da je finansirao kampanju Milojka Spajića, čelnika pokreta Evrope sad.

“Dobili smo informaciju od glavnog specijalnog tužioca da su formirana dva predmeta. Mi smo vlo oprezni, jer mi u nekadašnjem DF-u imamo iskustva sa Milivojem Katnićem i znamo koliko oprezno treba pristupati kada su ovakve stvari u pitanju”, naglasio je Mandić.

On je naveo da Srbi u Crnoj Gori, čiji je politički predstavnik, žele najbolje veze sa SAD-om. Nije mu, rekao je, jasno zašto je ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke kazala da “ne doživljavaju ZBCG kao partnera”. Kazao je da su već dali obavještenje da ambasadorka ne treba tako da postupa, te da u Crnoj Gori građani biraju vlast.

Kazao je i da nije slučajno da u Crnoj Gori postoji široka podrška, oko 80 odsto, članstvu u EU.

“Ne znam nijednu partiju koja ne želi da zemlja bude dio EU, jer svi žele da se živi kao u EU, i da poštujemo evropske standarde. Da postižemo dobre rezultate. Pogledajte EPCG, za šest mjeseci profit je bio 100 miliona, više nego za 15 godina tokom upravljanja nesposobnih ljudi”, rekao je Mandić.

On je rekao da Srbi žele dobro Crnoj Gori, ali to ne znači “da treba da na nama iskaljuju bijes jer ovdje živi narod koji nije tako savitljive kičme”.

“Ako se napravi vlada bez ZBCG, onda je jasno da će brzo biti opet vanrednih izbora i da će ZBCG sama imati 41 poslanika da formira vlast”, poručuje Mandić.

On je rekao da je prirodno da srpski političari imaju dobre veze sa predstavnicima zvanične Srbije.

“Poznajem ljude i iz vlasti i iz opozicije Srbije ali ja uvažavam činjenicu da u Srbiji odluke donosi onaj koga je izabrao narod Srbije”, rekao je Mandić, navodeći da mu je prirodno da političari iz albanskog, bošnjačkog i hrvatskog korpusa imaju dobre veze sa sunarodnicima iz Tirane, Sarajeva, Ankare i Zagreba.

Ko će preuzeti sektor bezbjednosti prilikom formiranja vlade, kazao je, biće stvar dogovora.

On je rekao da stabilne vlade nema bez ZBCG, te da je ta koalicija suštinski temelj koji treba da obezbijedi stabilnost vlade.

“Ako ne budemo u vladi, bićemo opozicija. U razgovorima sa Evropom sad, pokušaćemo da dođemo do dogovora, a ako ga ne bude, bićemo opozicija i radićemo ono što radi opozicija, trudićemo se da oborimo vladu i idemo na prijevremene izbore”, kazao je Mandić.

Kaže da je premijer Dritan Abazović hrabro govorio protiv kriminala i korupcije, ali da ga u tome često nijesu ispratili iz tužilaštva i sudstva.

“To se konstatuje i u međunarodnim izvještajima. Pravosuđe je nešto čime treba da se pozabavi nova zakonodavna vlast”, rekao je Mandić.

On je podvukao, osvrćući se na izmjene Zakona o predsjedniku koje je Ustavni sud nedavno proglasio neustavnim, da su pokušali da riješe propuste i nejasnoće, kao i opstrukciju jer bivši šef države nije htio da da mandat kandidatu parlamentarne većine za formiranje vlade.

Mandić kaže da ako Milo Božović namjerava da podnese ostavku, neće ga ohrabrivati, jer bi time poslao poruku da se osjeća krivim.

“Po onome što je predstavljeno, nema elemenata krivice Božovića. To sam čuo i od mog prijatelja, advokata Miroja Jovanovića. Tužilaštvo tek treba da dokaže njegovu krivicu. Ako uspije, uputićemo izvinjenje, ali nemam razloga da ne vjerujem u ono što su kazali advokati i sam Božović”, kazao je Mandić.

On je kazao da je ponosan na kadrove ZBCG, posebno u energetskom sektoru.

“Ponavljam, EPCG je za šest mjeseci ostvarila prihod od 100 miliona. I sada govore o partijskom zapošljavaju. Nije, nije, nego su na Birou rada bili oni koji su bili opozicija. Dok su za to vrijeme drugi zapošljavali po modelu “jedan zaposleni, četiri glasa”.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve