Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Malta: Trajni mir u Ukrajini je zajednički cilj i interes

Susret je okupio visoke predstavnike devedeset zemalja, sa ciljem nastavka međunarodnih konsultacija u pravcu identifikacije mehanizama za izgradnju sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Robert Markić učestvovao je juče na trećem sastanku ukrajinske inicijative Formula za mir, čiji domaćin je bila Malta. Prva dva sastanka održana su u Kopenhagenu i Džedi, saopšteno je iz MVP.

Susret je okupio visoke predstavnike devedeset zemalja, sa ciljem nastavka međunarodnih konsultacija u pravcu identifikacije mehanizama za izgradnju sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini.

“Postizanje trajnog i pravičnog mira predstavlja zajednički cilj i interes, koji će dati snažan doprinos prevenciji novih konfliktnih žarišta i jačanju sveukupnog mira i bezbjednosti”, poručeno je sa sastanka.

Markić je podsjetio da Crna Gora od 2014. godine prati situaciju u Ukrajini, nepokolebljivo podržavajući njen suverenitet i teritorijalni integritet i evropsku i evroatlantsku perspektivu. Kazao je da je i Crna Gora doprinijela koordinisanim i solidarnim aktivnostima međunarodnih partnera u osudi brutalne ruske agresije.

“Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, u skladu sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, Crna Gora je usvojila sve EU pakete restriktivnih mjera protiv Rusije te, pored međunarodne podrške, u skladu sa svojim kapacitetima, pružila značajnu vojnu, finansijsku, materijalnu i humanitarnu pomoć Ukrajini”, istakao je Markić.

Foto: MVP
Foto: MVP

Govoreći o inicijativi predsjednika Volodimira Zelenskog za pokretanje Formule mira u deset tačaka, Markić je izrazio zadovoljstvo što je, od samog početka, dobila podršku šire međunarodne zajednice, ocijenivši da predstavlja sveobuhvatan pristup novoj sigurnosnoj arhitekturi i putokaz ka prijeko potrebnom miru za Ukrajinu.

“Da bi Formula mira bila uspješna, od najveće važnosti je široka i jedinstvena podrška i raduje nas što su mnoge zemlje već pokazale interes za implementaciju jedne ili više tačaka Formule”, kazao je Markić.

Na toj liniji je najavio odluku Crne Gore da, učešćem na ekspertskom nivou u jednoj od radnih grupa, doprinese implementaciji ove inicijative.

Učesnici razgovora na Malti su, u zajedničkoj izjavi, ocijenili da mir mora biti zasnovan na principima poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, Povelje UNa, relevantnih rezolucija Generalne skupštine UN-a, kao i međunarodnog prava.

Tokom jučerašnjeg sastanka razgovarano je u okviru ranije definisanih oblasti za postizanje mira: “Nuklearna i radiološka bezbjednost”, “Sigurnost hrane”, “Energetska sigurnost“ „Oslobađanje svih zatvorenika i deportovanih lica“ i „Obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svjetskog poretka“.

Učesnici su pozdravili inicijativu za održavanje Globalnog mirovnog samita na nivou šefova država ili vlada, saglasivši se o preduzimanju daljih koraka za pripremu ovog događaja.

Uz zahvalnost Republici Malti na organizaciji trećeg kruga konsultacija o ključnim principima mira u Ukrajini, potvrđena je odlučnost svih zemalja učesnica da nastave blisku saradnju u pravcu izgradnje najšire moguće međunarodne podrške za sveobuhvatan, pravedan i trajan mir u Ukrajini i svijetu.

Na marginama sastanka, Markić se sastao sa državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Rumunije Julijanom Fotom, sa kojim je razgovarao o saradnji dviju zemalja na multilateralnom planu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve