Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

LP: Obračun vrha države sa neistomišljenicima vodi u represiju

Crna Gora djelovanjem vrha režima polako ali sigurno klizi među autoritarne režime, smatra portparol Liberalne partije Ammar Borančić

Crna Gora djelovanjem vrha režima polako ali sigurno klizi među autoritarne režime, smatra portparol Liberalne partije Ammar Borančić.

Obračun vrha države i najviših funkcionera institucija sa neistomišljenicima vodi u represiju i mračna vremena koja podsjećaju na fašističke režime, poručuje on.

“Hajka protiv profesora Adnana Čirgića i to sa vrha Univerziteta Crne Gore, kojeg danas privode uz tužbe od strane predsjednice Upravnog odbora Univerziteta i istaknute članice URA, gospođe Rajke Glušice, neviđen je skandal koji je poniženje za crnogorsku prosvetu, akademsku zajednicu ali i Crnu Goru”, navodi Borančić.

Kaže da novi val na čelu Univerziteta i vrha vlasti ne sluti na dobro.

“Korišćenje poluga moći za lične obračune i zastrašivanje uglednih ljudi te ućutkivanje slobode govora isti oni koji su tu slobodu uživali sve ove godine ali očigledno, uprkos tome, nijesu naučili šta je dijalog, pluralitet mišljenja i sloboda u kojoj se najbolji i najkvalitetniji istaknu svojim znanjem i istinom a ne silom, tužbama i satanizacijom kakvom se sad oni sami služe na bruku akademske zajednice.

Fakultet za crnogorski jezik vjerovatno je jedina akademska institucija na svijetu koja se našla na udaru Univerziteta sopstvene države, što govori i o FCJk ali i o novom rukovodstvu Univerziteta.

Jasno je da je zatvorenim umovima naviklim na klimanje glavom i podobnost i jednoumlje, u zamjenu za visoke apanaže, nepojmljivo da postoji neko ko ima svoj stav i javno ga iznosi bez obzira na sve kao što to čini profesor Čirgić za saradnicima. Ovaj fakultet i njegovi profesori i studenti jedni su od rijetkih iz intelektualne zajednice koji ne ćute na klerikalizaciju, nacionalizam i beskrupulozne manipulacije novog apostolskog režima čija hobotnica polako isisava svaki kritički glas i dah iz sistema visokog obrazovanja.

Dok Univerzitet, CANU i druge institucije “snom mrtvijem spavaju”, ovaj Fakultet i njegov rukovodilac prof. Čirgić koji, kao istinski intelektualci, ukazuju na sve anomalije ovog društva, su na ovakvom sramotnom udaru partijskih i crkvenih kadrova.

Umjesto da se bave reformom sistema visokog obrazovanja i odlaskom najboljeg kadra, kako profesora tako i studenata sa naših fakulteta, te uvođenje Crne Gore u sisteme evropskih akademskih zajednica, sistem Erasmus+ i drugih, novi Upravni odbor odlučio je da im prvi potez bude blaćenje i zastrašivanje kolega iz zajednice, očigledno nesvjesni šta to znači kada to rade sada sa pozicije vlasti, sile i moći.

Pametnome dosta, a ćutati ne smijemo”, zaključuje Borančić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve