Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Leković: Podnosimo zahtjev za smjenu Spičanović

Predsjednik Kluba odbornika Demokrata Bar, Momčilo Leković, saopštio je da su danas u skupštinsku proceduru za 26. sjednicu lokalnog parlamenta predložili dopunu dnevnog reda, odnosno predložili usvajanje Odluke o ukidanju Odluke o davanju saglasnosti na Odluku predsjednika Opštine o imenovanju potpredsjednice opštine Tanje Spičanović

Predsjednik Kluba odbornika Demokrata Bar, Momčilo Leković, saopštio je da su danas u skupštinsku proceduru za 26. sjednicu lokalnog parlamenta predložili dopunu dnevnog reda, odnosno predložili usvajanje Odluke o ukidanju Odluke o davanju saglasnosti na Odluku predsjednika Opštine o imenovanju potpredsjednice opštine Tanje Spičanović.

“Naime, kao odgovorni ljudi koji baštine vrijednosti na kojima se grad Bar uzdigao i uzdiže kao grad u kojem nema podjela, mržnje i netrpeljivosti među prijateljima, komšijama, kumovima i sugrađanima, pa bilo koje vjere ili nacije bili, smatramo da Bar ne može predstavljati osoba koja konstantno radi suprotno i u produženom trajanju kao javna funkcionerka raspiruje mržnju i netrpeljivost među sugrađanima”, rekao je Leković.

Podsjeća da je potpredsjednica svih građana Bara “javno ispoljavala netrpeljivost”.

“I to u gradu koji je sinonim za nacionalni i vjerski sklad i u više navrata u prošloj i ovoj godini javno iznosila stavove koji nijesu dostojni jednog potpredsjednika Opštine niti čovjeka koji poštuje sve vjere i nacije, pri čemu su svi ti stavovi izazivali su uznemirenje kompletne javnosti odnosno osudu građana Bara. Konkretno, u svom posljednjem „nastupu“ potpredsjednica Opštine Bar je u komentaru jednog portala na zvaničnu objavu Patrijarha SPC gospodina Porfirija, vrhovnog poglavara ove crkve, a u vezi dešavanja na Cetinju prilikom ustoličenja Mitropolita Joanikija, sa svog javnog profila postavila skandalozan komentar sljedeće sadržine: „Mrš!“”, kazao je Leković.

Prema njegovim riječima, ona je time ispoljila mržnju prema velikom dijelu vjerujućih građana Bara i izazvala uznemirenje javnosti što je za njenu javnu funkciju koju obavlja nedostojno i skandalozno.

Podsjetio je i da član 7 Ustava Crne Gore propisuje: „Zabranjeno je izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu.“

“Smatramo da u tom postupanju ima i elemenata krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 Krivičnog zakonika Crne Gore. Pri tome, svi ovi stavovi u suprotnosti su sa članom 5 Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave u kojem između ostalog piše: Tokom svog mandata, ni u obavljanju funkcije, ni u privatnom životu, funkcioner lokalne samouprave neće se ponašati na način koji bi degradirao ugled funkcije koju obavlja””, ističe Leković.

Kako Predsjednik Opštine Bar nije donio Odluku o razrješenju potpredsjednice Opštine Bar, Skupština opštine Bar iz, kaže Leković, razloga gore nabrojanih mora donijeti Odluku o ukidanju Odluke o davanju saglasnosti na Odluku predsjednika Opštine o imenovanju potpredsjednice opštine, čime, kako dodaje, pravi otklon od ovakve politike odnosno pokazuje da ne podržava stavove koji izazivaju uznemirenje javnosti i vrijeđaju građane Bara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve