Petak, 10 Maja, 2024
Rubrika:

Lekić: Ne treba potcjenjivati građane da možda ne znaju koliko velike štete će pretrpjeti naša ekonomija sankcijama Rusiji

Iako živimo u složenom vremenu, pa i prijetnji i uvreda na visokom međunarodnom planu, iskustva govore da je u logici velikih sila da u nekoj novoj fazi resetuju svoje odnose, kaže Lekić

Posredstvom evropskih institucija i izjave komesara Borelja crnogorska javnost je upoznata da je crnogorska vlada produžila sankcije Rusiji, saopštio je lider Demosa Miodrag Lekić.

“Uvjeren da se ne radi povodom istih sankcija o nastavku i spoljne politike Đukanovićeve vlasti, koja je nakon mutnih poslova sa ruskim tajkunima oko KAP-a zauzela vodeće mjesto u antiruskoj politici i propagandi u inače jakoj konkurenciji na Balkanu – ukazujem na neke uzroke i posledice nastale situacije:

Nesporno je da se može prioritetno voditi evropska politika uz čuvanje ekonomskih interesa, kako kratkoročnih tako i onih dugoročnih. Mnogo je primjera koji potvrđuju takava iskustva.

Treba li podsjećati da nije, i to s razlogom, zaustavljena ogromna njemačko-ruska investicia “Sjeverni tok”, da velike evropske energetska firme iz Francuske, Njemačke, Austrije, Italije, i jedna Anglo-Holandska su akcionari u ruskom gigantu Gaspromu da ne govorimo o hiljadama preduzeća iz Evrope koje rade u Rusuji”, rekao je Lekić.

Iako, kako kaže, živimo u složenom vremenu, pa i prijetnji i uvreda na visokom međunarodnom planu, iskustva govore da je u logici velikih sila da u nekoj novoj fazi resetuju svoje odnose.

“Uz podsjećanje da je uprkos sadašnjem komleksnom tenutku nedavno došlo do telefonskog razgovora Putina i Bajdena na kojem je uspješno dogovoren novi sporazum u posebnoj i važanoj oblasti ograničavanja nuklearnog naoružanja”, kaže Lekić.

Prema njegovim riječima i u svijetlu navedenih činjenica treba sagledavati spoljno politički i ekonomski položaj Crne Gore u kojem se nesporni prioriteti mogu usklađivati sa pragmatskim potezima.

“I naravno uz sposobnost ozbiljne argumentacije, držanja do dostojanstva zemlje, i naravno politike kao vještine mogućeg”, kaže Lekić.

Kako navodi, jasno je da se u ozbiljnim državnim strategijama na konkretan način uravnotežuju principi spoljne politike sa ekonomskim interesima zemlje.

“Ne treba potcjenjivati građne Crne Gore da možda ne znaju, uzgred i neke istorijsko-kulturne činjenice o odnosima između Crne Gore i Rusije, a posebno velike štete koje će pretrpjeti naša ekonomija sankcijama Rusiji, od završnog udarca pokradenih “Plantaža” do takođe jakog udaraca crnogorskom turizmu”, zaključuje Lekić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
03.04.2021-15:16 15:16

Gospodine Lekicu sudeci po vasoj slici se nebi moglo reci da ste bas toliko mladi pa da se ne secate vremena kada je Djukanoviceva vlada uvela sankcije Rusiji pa ste i tada vi i vasi istomisljenici kokodakali kako ce nam turizam propasti u nedostatku posjeta Rusa na Crnogorsko primorje. Pa dragi gospodine Lekicu da vas podsjetim da u Crnoj Gori nikada nije bilo vise turista nego bas poslije tih sankcija Rusima. Moja cijela poenta ovog komentara je da Ruse niti bilo koga drugog ne interesuje politika kada je u pitanju njihov izbor za odmor i rekreaciju. Zato dragi gosopodine Leksicu… Pročitaj više »