Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Laković Drašković: Venecijanska komisija neće dati pozitivno mišljenje na tužilačke zakone

Venecijanska komisija neće dati pozitivno mišljenje na tužilačke zakone, jer ta rješenja vode politizaciji, kazala je u razgovoru za Novu M bivša pregovaračica za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković Drašković

Venecijanska komisija neće dati pozitivno mišljenje na tužilačke zakone, jer ta rješenja vode politizaciji, kazala je u razgovoru za Novu M bivša pregovaračica za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković Drašković.

Jačanje nezavisnosti, profesionalizma i odgovornosti u pravosuđu u narednom periodu – to je nešto što od crnogorske vlasti očekuje Evropska unija, kaže bivša pregovaračica za poglavlja 23 i 24.

“Očekuje prvenstveno dijalog u Parlamentu koji će dovesti do izbora Vrhovnog državnog tužioca, četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, kao izbora dvoje sudija Ustavnog suda. Taj dijalog bi trebalo da pokrene predsjednik Parlamenta i to je nešto što su kao prvi korak naši evropski partneri očekivali od aktuelne vlasti, a ni u kom slučaju, sigurna sam, njihovo očekivanje nije bio predlog za izmjenu zakona koji omogućava da se ponovo imenuje VD VDT-a i to da ta osoba ne mora da bude iz reda državnih tužilaca, što je apsurd”, navodi ona.

Sva istraživanja su pokazala porast podrške putu ka EU, što znači da građani očekuju brz ulazak Crne Gore u EU, a ne poteze koji vode obustavljanju procesa pristupanja, kaže Laković Drašković. Upravo tome doprinijelo bi i usvajanje tužilačkih zakona.

“Što se tiče takozvanih tužilačkih zakona, u ovoj formi kakva je predložena, Venecijanska komisija sigurno neće dati pozitivno mišljenje, jer ta rješenja vode politizaciji državno tužilačke organizacije, prvenstveno zbog izmjene sastava tužilačkog savjeta i njihovim usvajanjem vratili bi nas sedam godina unazad kada su u pitanju pregovori sa EU”, ocjenjuje ona.

Cilj je, kako kaže, da se realizuju privremena mjerila iz poglavlja koja se odnose na vladavinu prava, a ne da onemogućavamo njihovu realizaciju.

“U svakom slučaju, ukoliko se i bude išlo u pravcu izmjena treba osigurati da se izmjenama zakona unaprijedi  zakonodavni okvir, a ne da dobijemo gora rješenja nego što smo imali, koja imaju kratkoročan cilj smjene personalnih rješenja”, upozorava.

Laković Drašković je komentarisala i nedavne smjene u Upravi policije. Podsjeća da uprkos porukama iz vlasti da su posvećeni evropskim integracijama, skoro svakodnevno slušamo upozorenja iz Brisela.

“Nastavlja se sa u novijoj crnogorskoj istoriji nezapamćenim revanšizmom razrješavanja ljudi koji su zakonito obavljali svoje funkcije u okviru mandata započetog u sazivu prethodne Vlade, što će u slučajevima pokrenutih sudskih postupaka na kraju finansirati crnogorski građani. Dakle donosi se preko noći Akt o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sa jasnim ciljem koji je javnosti najavljen – smjenom pomoćnika direktora, bez ikakvog obrazloženja za njihovu smjenu”, dodaje.

Osvrnula se i na sve učestalije zahtjeve za ostavkama, čak i za krivičnu odgovornost u pravosuđu. Napominje da je Ustavom predviđen funkcionalni imunitet za nosioce pravosudnih funkcija.

“Nije to samo naše ustavno određenje, već postoji u drugim zemljama, ne da nosiocima pravosudnih funkcija omogući samovolju već da im omogući da slobodno obavljaju svoju funkciju. Sudske i tužilačke odluke su podložne preispitivanju kroz višestepenost odlučivanja i ta višestepenost je upravo zaštita od samovolje, a ne prijetnje ostavkama i hapšenjima”, naglašava.

Laković Drašković je komentarisala nedavno obećanje premijera da će se riješiti pitanje državljanstva za ljude koji, kako je kazao, već duže vrijeme žive u Crnoj Gori, a nemaju crnogorsko državljanstvo. Napominje da rješavanje tog pitanja zahtijeva široke konsultacije na nacionalnom nivou svih zainteresovanih strana uz uključenost međunarodnih eksperata.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve