Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Krivokapićev savjetnik dolazi iz Vlade Srbije, ima i srpsko državljanstvo

Prethodni Krivokapićev savjetnik za bezbjednost Aleksandar Novović je veoma kratko bio na funkciji, jer je u februaru o.g. razriješen dužnosti

Novi savjetnik za bezbjednost Zdravka Krivokapića je Vojo Laković – objavljeno je juče. Laković je za medije potvrdio ovo imenovanje.

U javnosti se Laković predstavlja i kao dekan iz sastava izvjesne privatne visokoškolske ustanove: Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment (Fakultet bezbjednosnih nauka), s centrom u Banjaluci i filijalama u Trebinju, Brčkom, Užicu i Istočnom Sarajevu.

Prethodni Krivokapićev savjetnik za bezbjednost Aleksandar Novović je veoma kratko bio na funkciji, jer je u februaru o.g. razriješen dužnosti.

Imenovanje Lakovića se zbiva u periodu navodnih tenzija između Krivokapića s ministrom unutrašnjih poslova Sergejem Sekulovićem i direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom, tj. s Dritanom Abazovićem, a povodom zakulisnih zbivanja u Vladi oko nasilnoga ustoličenja mitropolita Crkve Srbije na Cetinju 5. septembra.

Zimus je sada novi Krivokapićev savjetnik Laković bezuspješno aplicirao na javnome konkursu za izbor direktora Uprave policije.

Njegovu kandidaturu je promovisao šovinistički portal „IN4S”.

Drugi mediji su objavili da Laković ima i srpsko državljanstvo, kao i pasoš Republike Srbije.

Štaviše, prema podacima „Antene M”, Laković (62) je donedavno radio u Upravi carina Ministarstva finansija Vlade Srbije, a bio je i u koordinacionome timu Aleksandra Vučića za primjenu Briselskoga sporazuma iz 2013. o normalizaciji odnosa između vladâ Srbije i Kosova.

Laković je policijsku karijeru 1981. počeo u Makedoniji, a u RSUP SR Crne Gore prešao tri godine kasnije. Od 1987. komandir milicije u Budvi, a od tzv. antibirokrtske revolucije 1989. do 1994. načelnik Centra bezbjednosti u Baru – opštini koja je, među rijetkim u Crnoj Gori, imala opozicionu lokalnu vlast (koalicija oko sadašnje SDP). Saopštene su od strane opozicije značajne pritužbe na zloupotrebe policijskih ovlašćenja u Baru. Policija je bila pod stroprocentnom partijskom kontrolom DPS-a.

Od 1904. Laković radi u Upravi carina – šef službe za suzbijanje krijumčarenja i carinske istrage Carinarnice u Baru. U jeku pojačanih pristiska Slobodana Miloševića na Crnu Goru, tijesno sarađivao s Vojskom Jugoslavije. U Luku Bar je Vojska Jugoslavije pokušala da tokom NATO intervencije aktivira vojne efektive i tako isprovocira bombardovanje i katastrofu koja bi neminovno uslijedila.

Laković tvrdi da je u julu 1999. pretučen od strane neimenovanih osoba u kanjonu Tare. Za srpske medije je tada kazao: „Crnu Goru sam napuštio zato što sam morao, poslije dobijenih batina i dugotrajnog liječenja, prvo u Pljevljima, pa zatim na VMA Beograd“.
U Beogradu postaje revizor u Saveznoj upravi carina Mihalja Kertesa, saradnika Miloševića i srpske tajne službe. Karijeru nastavio kao carinski funkcioner Vlade Republike Srbije.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve