Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić prekršio Zakon o sprječavanju korupcije: ”Prigodni poklon” do 50 eura, troškovi posjete Svetoj Gori koštali mnogo više

Iz Vlade su kazali da je Krivokapić otputovao u Solun 17. septembra, kako bi svečano otvorio tamošnji Počasni konzulat Crne Gore, na čijem je čelu počasni konzul Vasili Apostolopoulos, za koga je Ministarstvo vanjskih poslova izdalo egzekvaturu još 16. marta 2020. godine

Iz Kabineta premijera Zdravka Krivokapića saopšteno je da je troškove njegove posjete Svetoj Gori platio lično crnogorski počasni konzul Vasili Apostolopoulos, što je suprotno Zakonu o sprječavanju korupcije koji propisuje da javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih poklona – koji mogu biti u vrijednosti do 50 eura.

Iz Vlade su kazali da je Krivokapić otputovao u Solun 17. septembra, kako bi svečano otvorio tamošnji Počasni konzulat Crne Gore, na čijem je čelu počasni konzul Vasili Apostolopoulos, za koga je Ministarstvo vanjskih poslova izdalo egzekvaturu još 16. marta 2020. godine. Napominju kako je zbog situacije sa pandemijom svečano otvaranje počasnog konzulata bilo odgođeno, a da je na predlog počasnog konzula Apostolopoulosa, organizovana i posjeta Svetoj Gori, gdje su razmatrane mogućnosti saradnje na polju vjerskog, odnosno hodočasničkog turizma.

”Troškove posjete Svetoj Gori platio je lično crnogorski počasni konzul dr Vasili Apostolopoulos, inače jedan od najvećih grčkih investitora u oblasti zdravstva i zdravstvenog turizma. Smještaj takođe nije iziskivao nikakve troškove, već je činom tradicionalnog gostopromistva obezbijeđen od strane svetogorskih domaćina“, kazali su iz Vlade.

Napominju da se Krivokapić vratio u Crnu Goru 19. septembra, i naglašavaju da ova Vlada nikada nije i nikada neće organizovati, nauštrb građana, tajanstvena putovanja i misteriozne letove, a u svrhu realizacije ličnih potreba ili interesa njenog predsjednika ili bilo kog ministra.

Međutim, Zakon o sprječavanju korupcije članom 16 propisuje da je javnom funkcioneru zabranjeno primanje poklona.

”Javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primiti novac, hartije od vrijednosti ili dragocjeni metal, bez obzira na njihovu vrijednost.

Javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih poklona.

Protokolarnim poklonom smatra se poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posjete, gostovanja ili u drugim prilikama, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama.

Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 eura. Ako javni funkcioner u toku jedne godine primi više prigodnih poklona od istog poklonodavca, ukupna vrijednost tih poklona ne smije preći iznos od 50 eura, a ako u tom vremenu primi prigodne poklone od više poklonodavaca, vrijednost tih poklona ne smije preći iznos od 100 eura.

Zabrana, odnosno ograničenje iz st. 1 i 2 ovog člana, odnosi se i na bračnog i vanbračnog supružnika i djecu javnog funkcionera ukoliko žive u zajedničkom domaćinstvu, ako je primanje novca, hartija od vrijednosti ili dragocjenih metala i poklona u vezi sa javnim funkcionerom, odnosno vršenjem javne funkcije. Vrijednost poklona računa se prema njegovoj tržišnoj vrijednosti na dan prijema poklona”, piše u Zakonu.

Atos je poluostrvo na Halkidikiju udaljeno oko 90km od Soluna. Najveći dio poluostrva zauzima Sveta gora, sa preko dvadeset manastira od kojih je najznačajniji manastir Hilandar.

Sveta Gora je od Soluna udaljena oko 130 kilometara i na nju se ulazi brodom.

Portal Standard uputio je pitanja Agenciji za sprječavanje korupcije, kako bi saopštili da li je ASK pokrenula postupak kako bi utvrdila da li je premijer Zdravko Krivokapić prekršio Zakon o sprječavanju korupcije (član 16) prihvatajući da mu, kako je saopšteno iz Vlade, troškove njegove posjete Svetoj Gori plati lično crnogorski počasni konzul Vasili Apostolopoulos. Takođe, šta će ASK preduzeti po ovom pitanju.

Ovaj slučaj na svom Tviteru komentarisao je i bivši šef službe za odnose s javnošću u Vladi Crne Gore Srđan Kusovac, koji navodi da plaćeni put premijera košta više nego što je Zakonom dozvoljeno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Anonimous
28.09.2021-13:12 13:12

Znači ako je platio put premijeru i njegov drugar onda je “jedan od najvećih grčkih investitora u oblasti zdravstva i zdravstvenog turizma”. A inače bi bio “tajkun zdravstvenog turizma” kome bi Budvani isto tako mogli da ruše ograde.