Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Potrebna nova zrelost Evrope da zaštiti vrijednosti na kojima je osnovana

Krivokapić i Lajčak razgovarali su o konzistentnosti Evropske unije kada je u pitanju proces proširenja

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić učestvuje na 24. Međunarodnom Simi simpozijumu u Grčkoj, na poziv njegovog osnivača i bivšeg premijera Jorgosa Papandreua.

U toku Simpozijuma, kako je saopšteno iz MVP, Krivokapić je imao bilateralne sastanke sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Krivokapić i Lajčak razgovarali su o konzistentnosti Evropske unije kada je u pitanju proces proširenja.

“Na sastanku je ocijenjeno da će države članice ostati neumoljive u svom insistiranju na ispunjenju konkretnih zadataka iz oblasti 23 i 24, kao i da otvaranje istorijskih pitanja, koja dovode do polarizacije u društvu, ne treba da bude dio naše evropske agende. Posebno je indikativno kada se ta pitanja otvaraju u uslovima ruske agresije i bujanja velikodržavnih projekata u regionu”, saopšteno je iz MVP.

Krivokapić je govorio o važnosti da crnogorsko liderstvo pokaže zrelost prilikom odabira saveznika jer Evropska unija nema alternativu, niti naši građani priželjkuju drugačiju budućnost od toga da budu punopravni građani Evropske unije.

Na sastanku sa Kurtijem, razgovarano je o bilateralnim odnosima između Crne Gore i Kosova kroz prizmu nove regionalne gravitacije.

Krivokapić i Kurti
Krivokapić i Kurti

Sagovornici su, dodaju u saopštenju, bili saglasni da revizionistička istorija i nametanje supremacija većeg nije dio zajedničkog evropskog puta, kao i da je neophodna nova zrelost Evropske unije da meritokratijom i istrajavanjem na principu regate u trci u kojoj Crna Gora vodi, prekine ovakve trendove na Zapadnom Balkanu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve