Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

KRIVOKAPIĆ POSLUŠAO ”PROFESIONALCA” Vukšić neće biti direktor ANB-a

Do ovakve odluke premijer Zdravko Krivokapić došao je pod velikim pritiskom zapadnih, prije svega, NATO partnera koji je uslijedio nakon serije tekstova našeg čitaoca koji se predstavljao kao ''Profesionalac'', a koje smo objavljivali gotovo mjesec.

Dejan Vukšić kojem je već duže vremena istekao mandat vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), neće biti izabran na tu funkciju, saznaje portal Aktuelno iz dobro upućenih izvora iz vrha Vlade.

Do ovakve odluke premijer Zdravko Krivokapić došao je pod velikim pritiskom zapadnih, prije svega, NATO partnera koji je uslijedio nakon serije tekstova našeg čitaoca koji se predstavljao kao ”Profesionalac”.

Kako saznaje portal Aktuelno, spekuliše se da bi na mjesto šefa ANB-a trebalo da dođe Aleksandar Novović koji je nedavno razriješen sa funkcije premijerovog savjetnika za bezbjednost.

Međutim, prema našim saznanjima ni Novović nije dobro rješenje jer se spekuliše da je bio pripadnik ozloglašenog Sedmog bataljona vojske Jugoslavije i važi za čovjeka veoma bliskog kontroverznom svetosavskom biznismenu Miodragu Daki Davidoviću.

Davidović ga je i ubacio u Krivokapićev kabinet. Simptomatična je takođe okolnost da je Vukšić saopštio premijeru Krivokapiću da će otići sa mjesta diretkora ANB-a, pod uslovom da dođe Novović.

Krivokapić poslušao Profesionalca i Aktuelno

Ovom prilikom trebamo pohvaliti odluku premijera Krivokapića koji je, istina pod pritiskom zapadnih partnera i domaće javnosti, poslušao ”Profesionalca” čije je tekstove portal Aktuelno objavljivao gotovo mjesec dana.

Prethodnih skoro mjesec, naš čitalac koji se iz objektivnih razloga predstavljao kao Profesionalac i tvrdio da je višegodišnji radnik ANB-a, svakodnevnim obraćanjima je pokušao da ukaže na opasnost koja se nadvila nad ANB-om i kompletnim crnogorskim bezbjednosnim sektorom, prijeteći da ugrozi vitalne interese Crne Gore i građana koji u njoj žive. To je činjeno dovoljno argumentovano, ali bez iznošenja tajnih podataka i trudeći se da šteta koja je nastala za Agenciju bude što manja.

Foto: ANB

Profesionalac je u svojim pismima iznio niz teških optužbi na račun v.d. direktora ANB-a Dejana Vukšića i njegovih političkih pokrovitelja iz nove vlasti. Optužio ih je za urušavanje i pokušaj uništenja službe državne bezbjednosti, omogućavanje ruskim i srpskim službama da slobodno ”rovare” po Crnoj Gori, za iznošenje povjerljivih podataka – ne samo koji se tiču naše države već i NATO partnera, otvaranje ANB-a za uticaj kriminalnih krugova i stranih službi (prije svih srpske i ruske).

Takođe je pisao o konfliktu interesa u koji je došao Vukšić kad je imenovan za čelnika ANB-a, o unapređivanju i zapošljavanju nesposobnih kadrova, malverzacijama, udbaškim metodama isljeđivanja i ucjenama… Njegovo pisanje je očigledno urodilo plodom.

Nakon objava tekstova Profesionalca na portalu Aktuelno, specijalni tim NOS-a (NATO office of Security) boravio je u Podgorici sa namjerom da se uvjeri da li crnogorski bezbjednosni sektor sprovodi mjere zaštite tajnih podataka i da li je bilo narušavanja bezbjednosnog protokola u dozvolama za pristup tajnim podacima.

Vukšić već više od mjesec na čelu ANB-a mimo zakona

Premijer Zdravko Krivokapić donio je još prije mjesec i po predlog da se Dejan Vukšić imenuje za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost. Iako je procedura pokrenuta, Krivokapić prije svega zbog pritiska međunarodne zajednice nije smio ovaj predlog da stavi na dnevni red Vlade radi usvajanja. Sa predlogom Vukšića za direktora ANB-a nijesu saglasni ni neki Krivokapićevi koalicioni partneri iz nove vlasti, prije svega djelovi DF-a.

Međutim, najveće negodovanje povodom izbora Vukšića, kako saznajemo, izrazili su partneri iz NATO-a, pogotovo nakon što je čitalac portala Aktuelno koji se predstavlja kao Profesionalac razotkrio manipulacije i kriminalne radnje kojima je Vukšić pribjegavao u Agenciji.

Krivokapić je 20. februara trebalo da odluči koga vidi na čelu Agencije, jer je tog dana isteklo šest mjeseci od kako je najosjetjiviji bezbjednosni sektor bio u v.d. stanju.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
nenad mne
05.03.2021-13:28 13:28

Advokatu više i ne treba, taman je pokupio podatke koji mu trebaju za dalji, uspješan, privatni rad!