Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Krivokapić pisao ambasadorima EU u Crnoj Gori

Povodom jučerašnje blokade saobraćaja

Nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić obratio se pismom ambasadama u Crnoj Gori zbog, kako je naveo, slučaja drastičnog kršenja ljudskih prava, za koji u toj koaliciji vjeruju da može predstavljati zabrinjavajući uvod u predstojeću zloupotrebu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u cllju eskalacije političke krize i zastrašivanja stanovništva u susret predstojećim izborima.

Zdravko Krivokapić

“Kao što Vam je poznato, juče je, suprotno Ustavu i zakonima Crne Gore, policija blokirala saobraćaj od glavnog grada i ka njemu, bez validnog razloga i pismenog naređenja, spriječivši veliki broj građana da se u urednoj koloni i poštujući važeće propise, priključi molebnu – vjerskom obredu ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Ovim činom, prekršeno je pravo na slobodu kretanja, zagarantovano članom 13 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kao i pravo na vjeroispovjest, zaštićeno članom 18 iste deklaracije. Na isti način, ugroženo je i zdravlje srčanih bolesnika i djece, koja su se takođe nalazila u koloni vjernika. Posebno je zabrinjavajuća cinična politička instrumentalizacija pandemijske krize primjetna u saopštenjima koja su povodom ovog slučaja izdata od strane vlasti, kao i pokazana selektivnost u primjeni zakona i propisanih mjera”, navodi se u pismu Krivokapića.

On je apelovao na ambasadore i ostale predstavnike međunarodne zajednice u Crnoj Gori da, u cilju zaštite principa jednakosti i osnovnih ljudskih prava i sloboda, “jasno osudi kršenje navedenih prava, kao i svaki budući pokušaj podrivanja izbornog procesa, zastrašivanja birača putem demonstracije sile ili upotrebe nasilja i represije protiv mirnih građana”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve