Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Krivokapić – Pejčinović Burić: Crna Gora i Savjet Evrope dijele iste prioritete u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava

''Svi napori ka ovim ciljevima, a uz svesrdnu podršku Savjeta Evrope doprinose jačanju demokratskih procesa i institucija te sprovođenju obaveza od strane Crne Gore - kako onih koje proizilaze iz članstva u Savjetu Evrope, tako i u pogledu napretka na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, što je naš strateški cilj'', kazao je premijer

Predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić sastao se danas u Strazburu sa generalnom sekretarkom Savjeta Evrope Marijom Pejčinović Burić. Na sastanku je ocijenjeno da Crna Gora i Savjet Evrope dijele iste prioritete u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, te da na planu očuvanja ovih vrijednosti ostaju pouzdani partneri.

„Svi napori ka ovim ciljevima, a uz svesrdnu podršku Savjeta Evrope doprinose jačanju demokratskih procesa i institucija te sprovođenju obaveza od strane Crne Gore – kako onih koje proizilaze iz članstva u Savjetu Evrope, tako i u pogledu napretka na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, što je naš strateški cilj“, kazao je premijer.

Generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić je iskazala zadovoljstvo zbog susreta sa delegacijom Crne Gore koju predvodi predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić i izrazila očekivanje da će Vlada Crne Gore nastaviti konstruktivnu saradnju sa brojnim ekspertskim tijelima Saveta Evrope u cilju pružanja doprinosa ostvarivanju osnovnih cljeva. Generalna sekretarka je izrazila zadovoljstvo zbog namjere Vlade Crne Gore da pristupi potpisivanju Protokola 16 uz Evropsku konvenciju o ljudskih pravima, čime će se ojačati dijalog između nacionalnih sudova i Evropskog suda za ljudska prava.

Sagovornici su se složili da će protokol doprinijeti jačanju autoriteta nacionalnih sudova, učvršćivanju povjerenja građana u iste, poboljšanju kvaliteta njihovih odluka, a samim tim i jačanju vladavine prava. Takođe je akcentovan i značaj postignutih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, uz saglasnost da se samo odlučnim djelovanjem bezbjednosnih struktura i snaženjem nezavisnosti pravosuđa slučajevi korupcije i organizovanog kriminala mogu do kraja biti procesuirani.

Premijer Krivokapić je ukazao da je sloboda medija, sloboda izražavanja i zaštita novinara stub demokratskog društva, te upoznao generalnu sekretarku sa planiranim izmjenama krivičnog zakonodavstva. Generalna sekretarka Pejčinović Burić je dodala da mehanizmi pomoći Savjeta Evrope stoje na raspolaganju Crnoj Gori, da ohrabruje pokretanje konstruktivnog dijaloga u parlamentu, te istakla važnost sinhronizovanog djelovanja sve tri grane vlasti.

U tom kontekstu, sagovornici su izrazili očekivanje da će Crna Gora, na tragu čvrste političke volje da svi slučajevi napada na novinare uskoro dobiju epilog, iskazati dosljednost evropskoj praksi i normama u ovoj oblasti.

Prije početka susreta sa generalnom sekretarkom Savjeta Evrope prof. dr Zdravko Krivokapić upisao se u Zlatnu knjigu (Livre d'Or) Savjeta Evrope. On je, između ostalog, napisao: „U prethodne 72 godine, Evropa ne bi bila ono što je danas bez predvorja njenog ujedinjenja – Savjeta Evrope. Zato mi čini čast i zadovoljstvo jer sam u svojstvu premijera Crne Gore, u posjeti organizaciji koja je neizmjerno doprinijela afirmaciji najvećih evropskih ideala“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve