Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Nisu mi mentori ni Beograd, ni Rusija, ni Amfilohije

Na pitanje o tome što se jedni raduju, a drugi plaše i negoduju zbog mogućnosti da postane premijer, Krivokapić kaže da su to spinovi koji dolaze od jednog kruga ljudi

Nemam mentora, ni u Beogradu, ni u Rusiji, a mentor mi nije ni njegovo pravosveštenstvo mitropolit Amfilohije, rekao je za Dojče vele Zdravko Krivokapić, lider koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Zdravko Krivokapić

Na pitanje o tome što se jedni raduju, a drugi plaše i negoduju zbog mogućnosti da postane premijer, Krivokapić kaže da su to spinovi koji dolaze od jednog kruga ljudi, piše DW.

“Mislim da je to spinovanje koje dolazi iz istih krugova. Ti krugovi govore samo jedno – da je jedini čovjek stabilnosti na prostorima Crne Gore, prepoznat od većine međunarodne zajednice, gospodin Đukanović. To je jedna nevjerovatna poruka, koju niko od građana Crne Gore ne može da prihvati kao pravu mjeru istine”, istakao je.

O borbi protiv korupcije, lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” kaže da je zbog malog prostora i broja stanovništa Crna Gora podobno tle za djelovanje nepotizma i svih oblika korupcije, kao i da se sa tim treba što prije izboriti.

“Direktnog krivca nalazim u upravi policije i tužilaštvu. Što znači da neko ne radi svoj posao kako treba ili ga definiše na nivou partijske podobnosti i poslušnosti. Jeste Crna Gora povezana rodbinski, jer smo mi mali prostor i svako svakoga zna i to predstavlja potencijalnu opasnost za djelovanje nepotizma i svih oblika korupcije. Svaki primjer korupcije želimo da iskažemo, da narod bude upoznat sa tim i da mediji i nevladine organizacije budu taj četvrti stub koji će ukazivati na bilo koju zloupotrebu”, navodi Krivokapić.

Kaže da nemaju namjeru da mijenjaju prozapadni kurs zemlje, koji je uspostavio režim Mila Đukanovića, prije svega ulaskom u NATO.

“Vi znate da je potpisan sporazum koji je garant našeg prozapadnog kursa, koji ne želimo da mijenjamo. Kad imate tri varijante, jednu da idete kroz otvorena vrata, drugu da skačete kroz prozor ili treću da udarate u zid, vi izaberete ijednu drugu osim ovu prirodnu, a to je da ulazite svugdje kroz normalna vrata. To podrazumijeva, ako je potpisan ugovor sa NATO, mi smo spremni da poštujemo sve što je dogovoreno i što predstavlja interes tog velikog Atlantskog saveza. Potpisali smo sporazum koji je obavezujući i koji nije mrtvo slovo na papiru, nego upravo garancija onoga što zapad od nas očekuje”, smatra.

Što se tiče Kosova kaže da dok je nova vlada u povoju, neće se praviti nikakve egzibicije i koncentrisaće se na unutrašnje probleme Crne Gore.

Za mitropolita Amfilohija kaže da je jedan od najobrazovanijih Crnogoraca, a na pitanje u kakvim je odnosima sa njim i kako komentariše izvještaje medija iz regiona da je Amfilohije pravi pobjednik izbora, ali i podsjećanja na njegove postupke iz devedestih godina, Krivokapić kaže da bi trebalo obaviti intervju sa samim mitropolitom, pa onda shvatiti o kakvoj se tu širini radi.

“Ja mislim da je najbolje kada bi neko obavio intervju sa mitropolitom i vidio kolika je to širina, znanje, poznavanje filozofije, pjesništva, književnosti. Ja mislim da je on jedan od najobrazovanijih Crnogoraca. Da li neko želi da nas vraća u devedesete godine, onda taj isti bi morao da bude toliko korektan da kaže da je gospodin Đukanović i tada bio na sličnim pozicijama, pa ga niko ne proziva na taj način, nego ga gleda kao pomiritelja i garanta stabilnosti”, objasnio je i dodao da je mitropolit nekoliko puta iskazao taj svoj molitveni odnos prema svemu tome, što je, po njegovim riječima, mjera ako želimo da pravimo paralelizam.

Za sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti kaže da je izazvao najveću podjelu u Crnoj Gori u zadnjih 75 godina, koja je ipak završena mirno i dostojanstveno, a da je to jedan od razloga zašto je ušao u cijelu tu priču.

“Svako ima pravo na svoj stav. Ono što je apsolutno tačno je da Srbi koji žive u Crnoj Gori nisu pali sa neba i nisu došli iz nekih drugih krajeva, nego su ovdje. Ja samo mogu da kažem da je moja porodica preko 500 godina na ovim prostorima. I ne može niko da kaže ko je veći Crnogorac od mene, jer pripadam tom izvornom dijelu stare Crne Gore”, dodao je.

Krivokapić kaže da na isti način negativno doživljava kada kaže da je matica Srba Srbija.

“To je čini mi se jedan trenutak koji je neko iskoristio i želio da se postavi kao zaštitnik interesa pojedinačnih grupacija. Znam da je nekada važilo jednostavno pravilo: u Srbiji žive Srbijanci, u Crnoj Gori Crnogorci u Hercegovini Hercegovci i tako redom, a možda imaju svi isti korijen. To je nešto što nama ne da mira u svakom pogledu. Jer, ako vi ističete nacionalni identitet kao mjeru države, onda se postavlja pitanje da li je ta država stvarno građanska”, kaže lider jedne od pobjedničkih lista parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Ponavlja da je od prvog dana pružio ruku za saradnju Bošnjacima i ostalim predstavnicima manjina, kao i da se Crna Gora ne može graditi bez učešća svih.

“Ja, zbog obaveza koje sam imao, nisam uputio poziv na taj formalni sastanak. Ali ovih dana ću to uraditi i mislim da je mjesto i Bošnjacima i Albancima i svim drugim nacionalnim manjinama da zajednički gradimo Crnu Goru. Jer ona mora da bude ono što jeste: multikulturna, multietnička, multireligiozna”, naglasio je.

Kaže da ga zabrinjava što bošnjački djelovi BiH iskazuju strah od raspirivanja nacionalističkih osjećaja, jer je i sam bio svjedok devedesetih godina kako to može da izgleda.

“Imam samo jednu poruku – da se ovdje desila demokratija i sloboda. Ako se to desilo, a neko se plaši toga, onda su to neki drugi problemi”, poručio je.

Za buduću crnogorsku vladu kaže da će raditi predano i posvećeno svim obavezama, koje su vezane za međunarodne obaveze i ugovore, kao i da mu nije jasno zašto je Milo Đukanović toliko bitan zapadu.

“Ako ste zaduženi kod određenih krugova, onda vi imate i obaveze prema njima. Ja nemam nikakvo zaduženje, nemam ni mentora, niti u Beogradu, niti u Rusiji, a mentor mi nije ni njegovo pravosveštenstvo mitropolit Amfilohije”, zaključio je Krivokapić.

IzvorDW

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikola
19.09.2020-01:30 01:30

Laze, a ne soli. Sve su to tvoji mentori podguzna picoustansko cetnicko fasisticka muvo.