Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Koprivica sa predstavnicima EU: Stojimo zajedno na putu ubrzanja evropskih integracija Crne Gore

Potpredsjednik Koprivica je kazao da ga raduju i ohrabruju riječi sa današnjeg sastanaka koga vidi kao šansu za ubrzanje evropskih integracija Crne Gore

“Evropska unija želi da vidi sprovođenje reformi, naročito u oblasti vladavine prava, koje će ubrzati pristupanje Crne Gore EU i spremna je da u tom procesu obezbijedi značajnu političku, finansijsku i ekspertsku podršku”, saopštili su ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Majkl Miler na današnjem sastanku sa potpredsjednikom Vlade Momom Koprivicom.

Sastanku je prisustvovao i šef jedinice u Generalnom direktoratu za pravosuđe Evropske komisije Bruno Gencareli.

Potpredsjednik Koprivica je kazao da ga raduju i ohrabruju riječi sa današnjeg sastanaka koga vidi kao šansu za ubrzanje evropskih integracija Crne Gore.

„Vaše preporuke su dragocjene smjernice u budućem djelovanju, jer je našoj Vladi, osnovni cilj sprovđenje institucionalnih i ekonomskih reformi kako bi zemlja bila osposobljena da pristupi EU. To je prioritet i spoljne i unutrašnje politike Crne Gore”, poručio je Koprivica.

Kada je riječ o vladavini prava, nastavlja Koprivica, ključni prioriteti 44. Vlade su rješavanje v. d. stanja u pravosuđu, odnosno imenovanje preostalih nedostajućih funkcija u vrhu pravosuđa, od izbora sedmog sudije Ustavnog suda, izbora tri člana Sudskog savjeta i možda i najznačajnijeg, a to je izbor VDT-a u punom kapacitetu, zbog dužine trajanja vd stanja, važnosti reformi i ograničenog funkcionisanja Tužilačkog savjeta zbog tog vd stanja.

„Dajemo snažan doprinos dijalogu o finalizaciji pomenutih pravosudnih imenovanja i na dobrom smo putu rješavanja tog pitanja. Uvjeren sam da će sva imenovanja u pravosuđu, koja su na čekanju, biti izvršena do kraja godine”, kazao je Koprivica.

„Jedan od prvih koraka koje je moj Kabinet preduzeo jeste donošenje odluke o Osnivanju savjeta za vladavinu prava koju će činiti čelnici Vlade, sudstva i tužilaštva, ASK-a, civilni sektor…, a čiji će zadatak biti praćenje realizacije obaveza iz poglavlja 23. i 24., kao i strateško planiranje djelovanja institucija na tom planu. U planu je i osnivanje Nacionalnog savjeta za antikorupciju, koji će takođe uključivati čelnike svih institucija koje se bore protiv korupcije, kako bi se koordiniranim djelovanjem bavili izradom Strategije za antikorupciju, i pravnim i drugim projektima od značaja za prevenciju korupcije”, kazao je Koprivica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve