Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Koprivica: Pružiti ruku opoziciji i vodititi dijalog kako bi došli do izbora ličnosti koje uživaju najveći stepen povjerenja

Iz Vlade su saopštili da Koprivica je čestitao Meken nedavni izbor na ambasadorsku dužnost uz uvjerenje da će svojim angažmanom doprinijeti unaprjeđenju odnosa dvije prijateljske i savezničke države

Želimo pružiti ruku opoziciji i voditi dijalog sa njom, kako bismo došli do što šire podrške u Parlamentu i do izbora ličnosti koje uživaju najveći stepen povjerenja, što bi rezultiralo jačanju povjerenja cjelokupne javnosti u izabrane dužnosnike u pravosuđu, kazao je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica u toku današnjeg susreta sa ambasadorkom Velike Britanije Don Meken.  

Iz Vlade su saopštili da Koprivica je čestitao Meken nedavni izbor na ambasadorsku dužnost uz uvjerenje da će svojim angažmanom doprinijeti unaprjeđenju odnosa dvije prijateljske i savezničke države.

„Učinićemo sve da razvijamo saradnju i dobre odnose sa državom koja je svakako jedna od naših najvažnijih spoljno-političkih saveznika i partnera”, poručio je Koprivica.

Navodi se da Meken je čestitala Koprivici i dodala da funkcija potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju ima veoma”opsežnan i zahtjevan portfolio”, iskazujući posebno interesovanje za prioritete 44. Vlade i oblastima u kojima bi mogli otvariti tješnju zajedničku saradnju.

„Ova Vlada snažno naglašava borbu protiv korupcije kao jedan od važnih prioriteta. Kad je riječ o pravosuđu, političkom sistemu i antikorupciji, na prvom mjestu je rješavanje preostalog v. d. stanja u pravosuđu, odnosno izboru VDT-a u punom kapacitetu, potom izboru sedmog sudije Ustavnog suda, kao i izboru preostala tri člana Sudskog savjeta”, kazao je Koprivica.

Sagovornici su se saglasili da je neophodna reforma niza zakona iz oblasti antikorupcijskog zakonodavstva, među kojima su Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, Zakon o sprječavanju korupcije, Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma, regulisanju finansiranja izbornih kampanja…

„U vrhu prioriteta su i nova Strategija za borbu protiv korupcije i nova Strategija za borbu protiv trans-nacionalnog organizovanog kriminala. Takođe, želimo pružiti ruku opoziciji i voditi dijalog sa njom, kako bismo došli do što šire podrške u Parlamentu i do izbora ličnosti koje uživaju najveći stepen povjerenja, što bi rezultiralo jačanju povjerenja cjelokupne javnosti u izabrane dužnosnike u pravosuđu”, istakao je Koprivica.

On je naglasio da u svim tim projektima i poduhvatima, žele imati ekspertizu i eksperte Ujedinjenog Kraljevstva kao partnere, kako bi ostvarili svoje ciljeve na obostrano zadovoljstvo.

Sagovornici su konstatovali da dijele istu viziju onoga na čemu zajednički treba da se ubuduće radi, posebno ističući da ohrabruju stremljenja nove Vlade kad je u pitanju napredak u oblasti vladavine prava, jedan je od zaključaka.

Iz Vlade su naveli da je istaknuta i obostrana snažna podrška radu Glavnog specijalnog tužioca i njegovog tima.

„Glavni specijalni tužilac i Specijalno policijsko odjeljenje će uživati našu punu podršku, i podržaćemo njihovo jačanje i organizaciono i strukturno, kako bi se što više zaštitili od političkih i drugih neprimjerenih uticaja. Imamo nedvosmislenu volju da sprovedemo sve najnaprednije pravne, tehnološke i organizacione modele, koje podržavaju britanski eksperti, u cilju potpunog eliminisanja šverca i krijumčarenja cigareta i drugih ilegalnih proizvoda. Želimo da realizujemo zajedničke projekte”, zaključio je Koprivica.

„Ohrabrena sam svime što sam čula danas i radujem se budućoj saradnji i zajedničkom radu na pitanjima koja smo notirali kao prioritetna”, poručila je britanska ambasadorka Meken.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve