Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Mandić zakazao kolegijum kako bi se dogovorili o datumu kada će se održati premijerski sat

Skupština Crne Gore danas je nastavila sa radom Druge sjednice Prvog redovnog proljećnjeg zasijedanja

Skupština Crne Gore danas je nastavila Drugu sjednicu Prvog redovnog proljećnjeg zasijedanja.

Poslanici su raspravljali o Prijedlogu zakona o potvrđivanju Protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma iz Marakeša o osnivanju Svjetske trgovinske organizacije – Sporazuma o subvencijama u ribarstvu;

Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju;

Predlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o eksproprijaciji;

Tok sjednice:

Na samom početku riječ je tražio poslanik URA Miloš Konatar koji je naveo da su na pragu kršenja Poslovnika od strane predsjednika Skupštine Andrija Mandić.

“Predsjednik Skupštine uporno odbija da zakaže premijerski sat, jasno je da je Poslovnikom jasno kazano da se premijerski sat mora održati svakog mjeseca”, poručio je Konatar.

Konatar je pozvao potpredsjednika Skupštine i poslanika Pokreta Evropa sad Borisa Pejovića da zaštiti dignitet parlamenta.

“Ako se prekrši Poslovnik onda nastaje anarhija ovdje”, rekao je Konatar.

Poslanik Nove srpske demokratije Slaven Radunović rekao je da će premijerski sat biti zakazan i da se na kolegijumu ne može desiti da neko bude protiv.

“Ako ne bude saglasnosti na kolegijumu, poslanički klub koji bi to uradio morao bi da snosi političku odgovornost. Drugu ne može da snosi. Ne možemo da hapsimo ljude”, rekao je Radunović.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša je istakao da je Poslovnik jasan i da sjednica do kraja marta mora biti sazvana.

“U cijeloj ovoj priči je izražena nekorektnost izvršne vlasti prema parlamentu. Da je normalna situacija premijer i šef parlamenta bi trebali da se unaprijed dogovore o terminima sjednica, jer dinamiku rada parlamenta ne određuje Vlada”, rekao je Mugoša.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić je rekao da je za njega poražavajuće da postoji ovoliko neozbljnosti u odnosima izvršne i zakonodavne vlasti.

“Mi komuniciramo oko toga da li će predsjednik Vlade da dođe u parlament? Kakavu poruku šalje Vlada Crne Gore? Ne možemo da pripremimo pitanja jer ne znamo da li će sjednice uopšte biti. Vlada ako ne želi da dođe pokazuje koliko je intersuju građani Crne Gore”, ističe Nikolić.

Potpredsjednik Boris Pejović kazao je građanima važnije isporučivanje rezultata.

“Prošli sazivi Skupštine su bili možda disciplinovaniji ali je ovaj isporučio više rezultata. Čini mi se da je građanima važnije ovo drugo”, ocijenio je Pejović.

Mora se zakazati Odbor za bezbjednost

Poslanik Ure Filip Adžić je rekao da je ne manje bitno od premijerskog sata i urgentnije zakazati Odbor za bezbjednost.

“Situacija u bezbjednosnom sektoru je neodrživa. Kriminalni obračuni i prepucavanja unutar sektora bezbjednosti su postali svakodnevnica. Morate dati doprinos da se zakaže ovaj odbor”, istakao je Adžić.

Potpredsjednik Pejović je podsjetio Adžića da tokom 43. Vlade u parlamentu godinu i po nije bilo premijerskog sata.

“Vi dok ste bili vlast na to ste zaboravili, jako je dobro što ste sada promijenili mišljenje”, kazao je Pejović.

Adžić je istakao kako nije bilo plenuma ili odbora na koji je pozvan, a da nije došao.

“Gospodine Adžiću samo sam konstatovao da godinu i po nijesmo imali premijerski sat”, naglasio je Pejović.

Nakon dijaloga između Pejovića i Adžića za riječ se ponovo javio poslanik URA Miloš Konatar.

“Razlika između Abazovića i Spajića je u tome što se gospodin Spajić boji da dođe u parlament, a gospodin Abazović je dolazio kad god je parlament ocijenio da treba da dođe”, navodi Konatar.

Potpredsjednik Pejović je odgovorio Konataru da se sada pozivaju na Poslovnik, a dok su bili na vlast kršili su Ustav.

Boris Mugoša (SD) se izvinio gospođi Burzanović ali, kako kaže, ne može se raspravljati bez ministra koji je predstavnik predlagača.

Poslanik Pokreta Evropa sad Tonći Janović obratio se poslanicima Ure s namjerom da im, kako je rekao, objasni razliku između premijera aktuelne i prethodne vlade.

“Milojko Spajić je neko ko radi i daje rezultate, a Abazović samo priča i ne radi ništa. Ne stoji vam teza o gospodinu Abazoviću”, kazao je Janović.

Poslanik Ure Filip Adžić podsjetio je da je 43. Vlada podigla penzije za 50 odsto.

“To se vjerovatno više nikada neće ponoviti. Sve što ste uradili od kada ste došli na vlast je samo neuspješno kopiranje 43. Vlade. Ako budemo imali priliku radićemo sve isto”, rekao je Adžić.

Nakon toga Janović upitao je Filipa Adžića zašto penzije nijesu povećali na 450 eura?

“Na koliko artikala ste ograničili marže? Na 150. Sada je ograničena na 500”, kazao je poslanika PES-a.

Potpredsjednik je dao pauzu do dolaska ministra Jokovića.

Na sjednici je bilo riječi i o rezultatima CEDEM-a, koje je pokazalo da ukoliko bi se sljedeće sedmice održavali parlamentarni izbori, najviše glasova, prema istraživanju, dobio bi Pokret Evropa sad – 26,3, a potom DPS 26 odsto.

Potpresdjednik Pejović je na sjednici saopštio podatke CEDEM-a, obraćajući se poslaniku DPS-a Mihailu Anđušiću koji je naveo da podaci govore o povjerenju građana u DPS.

“PES je najpopularnija politička partija, a da je povjerenje u gospodina Spajića skočilo za više od sedam procenata”, rekao je Pejović.

Anđušić je istakao da je istraživanje pokazalo da je DPS trenutno najjača partija u državi Crnoj Gori.

“Politički proces u Crnoj Gori će bez sumnje dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora, pozivam vas da se uozbiljite kada je u pitanju obavljane svih funkcija na državnom nivou”, poručio je Anđušić.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković-Kuč kazala je da smo mislili da imamo pravo na stabilan bezbjedonosni sektor, a dobili smo državu u kojoj se ljudski moral ispituje na poligrafu.

“Na taj način smo dobili prvoga čovjeka UP, ono što je najstrašnije što smo mislili da imamo pravo na slobodu govora, a na vrata nam je kucala policija”, rekla je Vuković-Kuč.

Kako navodi još tragičnije je što je policija kucala na vrata novinara, urednika, NVO aktivista…

“Situaciju je najbolje opisala najbolja u vlasti koja je kazala da kada bi bili izbori ne bi glasala ni za samu sebe”, ističe Vuković- Kuč.

Poslanica PES-a Jelena Nedović objasnila je izjavu koju je prethodno Vuković-Kuč citirala.

“Suština izjave je bila da je Vlada stabilna i da će biti stabilna, a da su građani umorni od izbora, moja izjava je izvučena iz konteksta”, rekla je Nedović.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić konstatovao je da je pretres završen i kazao da će se izjasniti naknadno, te da će se o posljednjoj tački koja se tiče Izbora i imenovanja izjasniti kada budu svi poslanici prisutni.

“Za deset minuta zakazujem kolegijum na kom ćemo se dokovoriti oko premijerskog sata i poslaničkih pitanja”, rekao je Mandić.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve