Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Kokić: Legalizacija bespravno sagrađenih objekata

Kokić dodaje da se, pod osnovnim urbanističkim parametrima podrazumijeva se namjena objekta, indeks izgrađenosti, indeks zauzetosti, spratnost odnosno visina objekta i odnos prema gradjevinskoj liniji

Pitanje legalizacije bespravno sagrađenih objekata je kompleksno i mora se rješavati sisitemski, ne parcijalno i površno jer tako su na gubitku i građani i država, saopštila je kandidatkinja za poslanicu na listi „Da.Mi možemo za građansku Crnu Goru“, Perunika Đina Kokić. 

Kako je navela. bespravno sagrađeni individualno stambeni objekti koji su izgradjeni na sopstvenom zemljištu površine do 200m2-500m2 mogu se legalizovati ukoliko su izgrađeni u skladu sa osnovnim urbanističkim parametrima važećeg planskog dokumenta i ako je izgrađen na udaljenosti od najmanje 2m od susjedne katastarske parcele, kao i da su evidentirani na orto foto snimku od 2018.godine i da su upisani u katastar nepokretnosti.

“Potrebno je da se ne nalaze na putu važnih infrastrukturalnih objekata od javnog interesa, i treba ih legalizovati odmah i uz minmalnu nadoknadu. Individualno stambeni objekti koji su izgrađeni na uzurpiranom državnom zemljištu a ne nalaze se na koridoru važnih infrastrukturalni objekata od javnog interesa države, takođe je potrebno legalizovati uz minimalnu naknadu za projektnu dokumentaciju i naravno otplatu državnog zemljišta po tržišnoj vrijednosti u datom momentu i to na otplatu u ratama”, ocijenila je Kokić.

Takođe, ističe, objekte sekundarne namjene, izgrađene za odmor ili obavljanje neke privredne djelatnosti na sopstvenom zemljištu legalizovati uz punu nakonadu ukoliko se ne nalaze na koridoru važnih infrastrukturnih objekata od javnog interesa za državu.

“Bespravno sagrađeni objekti bez građevinske dozvole, ukoliko se nalaze na koridoru važnih infrastrukturnih objekata koji su od javnog interesa za državu, bez obzira da li su izgrađeni na vlasničkom zemljištu ili uzurpiranom državnom zemljištu neophodno je ukloniti”, smatra ona.

Kokić dodaje da se, pod osnovnim urbanističkim parametrima podrazumijeva se namjena objekta, indeks izgrađenosti, indeks zauzetosti, spratnost odnosno visina objekta i odnos prema gradjevinskoj liniji.

“Legalizaciji bespravno sagradjenim objektima prethodi upis u Katastar nepokretnosti, tj izrada elaborata od sertifikovane geodetske firme gdje će se tačno upisati i razraditi objekat sa terena. Nažalost u prethodnom periodu građani nijesu bili dovoljno obaviješteni o proceduri legalizacije bespravno sagrađenih objekata pa je nastala pometnja i mali odaziv za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata gdje se država direktno našla na gubitku”, kazala je ona.

Kokić poručuje da će, koalicija „Da.Mi možemo za građansku Crnu Goru“ učiniti sve da se na javnim tribinama po mjesnim zajednicama edukuju građani o tačnoj proceduri legalizacije bespravno sagrađenih objekata, gdje će nam i građani biti zahvalni a država će imati benefite u budžetu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve