Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Knežević: U CB su telefoni i lap topovi Do Kvona u kojima su prepiske sa Spajićem i drugima, ovo je u zoni krivično-pravne odgovornosti

On je rekao da sumnjaju da je neko dao dekret da se ti lap topovi i telefoni ne otvaraju, da se zatim ne bi otvorila pandorina kutija o djelovanju i kontaktima koje Do Kvon ima u Crnoj Gori

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević rekao je da se tri lap topa i pet telefona “kralja kripto valuta” Do Kvona nalaze u Centru bezbjednosti policije, te da se tu nalazi njegova prepiska sa liderom Pokreta “Evropa sad” Milojkom Spajićem ili nekim drugim.

On je rekao da sumnjaju da je neko dao dekret da se ti lap topovi i telefoni ne otvaraju, da se zatim ne bi otvorila pandorina kutija o djelovanju i kontaktima koje Do Kvon ima u Crnoj Gori.

– Da li su to zabranile amabasade? Sumnjamo da jesu. Otvaranjem lap topa bi se došlo do mnogobrojnih veza i značajnog broja ljudi u Crnoj Gori. Smatramo da se na ovaj način baca sumnja na čitav izborni proces i da neko svjesno opstruira dokazni materijal koji možda i nije usmjeren protiv Spajića nego nekog drugog. Mi nijesmo odgovorni za ovo – poručio je Knežević dodajući da želi da eliminiše gram sumnje da su na bilo koji način obavještavali tužilaštvo o svojim saznanjima.

Portal Borba, blizak režimu u Srbiji, pozivajući se na dobro obaviještene izvore je objavio da je južnokorejski državljanin ,,kralj kriptovaluta“, koji je uhapšen 23. marta na podgoričkom aerodromu, dostavio premijeru Dritanu Abazoviću, Specijalnom državnom tužilaštvu Vladimiru Novoviću i ministru pravde Marku Kovaču pismo u kojem je detaljno opisao veze sa liderom Pokreta ,,Evropa sad“ Milojkom Spajićem. Sadržaj pisma još nije objavljen, a prema saznanjima našeg lista cilj je da se, nakon izbora, Milojko Spajić ,,izbaci iz igre” za funkciju premijera u novoj koalicionoj vladi.

Knežević je rekao da žele da u kraj izbornog procesa uđu bez ovoga, i da koalicija “Za budućnost Crne Gore” nema nikakve veze sa ovom aferom.

– Zato želimo da formiramo Ministarstvo za borbu protiv korupcije i kriminala. Ne optužujemo Spajića, ali tražimo zbog legitimiteta izbornog procesa da se oglase Dritan Abazović, Marko Kovač, Vladimir Novović a i predsjednik države Jakov Milatović – jer ako je tačno da je Do Kvon finansirao kampanju za predsjedničke izbore jer ulazimo u fazu da ne znamo koga je sve on finansirao – poručio je Knežević.

Podvukao je da žele rekapitulaciju ovog slučaja i hitnu reakciju tužilaštva.

– Iz medijskih navoda znamo da je Spajić imao poslovni aranžman sa Do Kvonom i da to datira iz 2018. godine. U pismu se povrđuje da to je to tačno.U pismu se takođe tvrdi da je finansirao i kampanju PES-a za lokalne izbore, da je finansirao predsjedničku kampanju i daje imao namjeru da finansira parlamentarnu kampanju PES-a – to su kontrukcije koje se pojavljuju u medijima i mi smatramo da je to veoma ozbiljna optužba koja je adresirana na Abazovića, Novovića i Kovača – naveo je Knežević.

Podvukao je da je ovaj slučaj u zoni krivično-pravne odgovornosti.

– Javno pitam Novovića ili postupajućeg tužioca: Da li je otvoren jedan od lap topova koji se nalazi u CB još od 20. marta. Mi imamo informaciju da nije i da se na Telegramu nalazi prepiska Do Kvona i Spajića, kao i da se radi o inkriminuišućoj prepisci. Ukoliko to nije tačno, za namještanje Spajiću bi trebalo da se odgovara. Mi pitamo ko brani da se otvore lap topovi i telefoni Do Kvona – dodao je Knežević.

Lider NSD Andrija Mandić je poručio da Vlada ima obavezu da saopšti javnosti šta piše u pismu koje im je dostavljeno.

– Ako je istina da je Do Kvon finansirao kampanje jednog od učesnika to mora da znaju građani – rekao je on dodajući da tužilaštvo i nadležni moraju da rade svoj posao.

Poručio je da odgovore traže što prije.

Mandić: U odnosu na Mila Božovića Do Kvon je štićena ličnost

Mandić se osvrnuo na hapšenje njihovog koalicionog saveznika i predsjednika Opštine Budva Mila Božovića i napravio paralelu sa hapšenjem Do Kvona.

– Na drugoj strani je Do Kvon za kojim je raspisana potjernica, koji gotovo je stekao status štićene ličnosti – na slobodi je, a povezan je sa jednim od učesnika na izborima, a Milo Božović je u zatvoru. Do Kvon je oštetio neke države za 40 miliona, a Milo Božović nije oštetio državu ni za cent. To mora da bude javno da bi građani mogli da se opredijele na osnovu informacija. Ne želimo Spajiću da dodamo gram nečega što nije vezano za njega – rekao je on.

Dodao je da ne žele da nevini stradaju, ali da je važno da građani Crne Gore budu obaviješteni.

– I zašto su različiti aršini kada je u pitanju naša koalicija i čovjek za kojim je raspisana potjernica i koji je napravio veliku štetu? – istakao je Mandić.

Ovim povodom oglasio se i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević koji je rekao da je Do Kvon mjesec dana živio u Beogradu – najvjerovatnije u Spajićevom stanu.

Odgovarajući na pitanje da li imaju saznanja o navodima Medojevića, Mandić je rekao da ne izlaze sa informacijama koje nijesu dobili iz tri izvora.

Medojević je glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću poručio da u ovom slučaju ne bi trebalo da štiti Spajića nego da se pozabavi tim navodima, jer se u suprotnom otvara pitanje njegovog kredibiliteta.

– Očekujem da se Novović izjasni po ovom pitanju – poručio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Piksi
07.06.2023-14:44 14:44

E moj pipune, kako bi tek bio pametan da kosu imas.

BMX
07.06.2023-15:36 15:36

Tuzno je, tragikomicno ali i vrlo opasno kad ovi i ovakvi dugogodisnji dzabalebarosi, foliranti, neradnici i nesposobnjakovici, koji su zarad privilegija, dobrih plata i statusa spremni na sve, cak i da zrtvuju mir i bezbjednost gradjana ove zemlje, sluzeci se prevarama, glasinama, lazima, podmetacinama, ucjenama i raznim dr gadostima samo da bi ocrnili politicku konkurenciju koja ce ih neminivno zbrisati i oduvati sa scene jer su nesposobni i velike stetocine