Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Klarić sa direktorom Saveza slijepih: Servis ”Pristupačnost” informacije čini pristupačnijim

Klarić je istakao da Skupština Crne Gore u kontinuitetu preduzima mjere koje doprinose inkluzivnom društvu, te podsjetio da su ranije obezbijeđena mjesta u Plenarnoj sali prilagođena osobama sa invaliditetom, kao i da je u upotrebi vertikalno-podizna platforma kojom je osobama sa invaliditetom omogućeno nesmetano kretanje kroz zgradu i pristup Plenarnoj sali

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksanadar Klarić sastao se danas sa sa izvršnim direktorom Saveza slijepih Goranom Macanovićem i asistentom Milom Kastratovićem.

Kako je saopšteno iz Skupštine, sastanak je iniciran povodom pokretanja servisa ,,Pristupačnost” na skupštinskom veb sajtu, čijim je aktiviranjem zakonodavni dom svoje aktivnosti dodatno prilagodio slabovidim i slijepim osobama.

Generalni sekretar je kazao da je Skupština Crne Gore u svakom trenutku otvorena za saradnju, pojasnivši da aktiviranje ovog servisa omogućava slabovidim i slijepim osobama da koriste alate za manipulaciju tekstovima, i time na jednostavniji i lakši način pretražuju informacije dostupne u okviru skupštinske internet prezentacije.

On je precizirao da je intencija pokretanja servisa da se osobama sa potpunim i djelimičnim oštećenjem vida informacije učine pristupačnijim.

Klarić je istakao da Skupština Crne Gore u kontinuitetu preduzima mjere koje doprinose inkluzivnom društvu, te podsjetio da su ranije obezbijeđena mjesta u Plenarnoj sali prilagođena osobama sa invaliditetom, kao i da je u upotrebi vertikalno-podizna platforma kojom je osobama sa invaliditetom omogućeno nesmetano kretanje kroz zgradu i pristup Plenarnoj sali.

On je najavio i da će Skupština uz podršku Saveza slijepih Crne Gore, u najskorije vrijeme dobiti i taktilne informacione table sa Brajevim pismom, koje će pomoći slijepim i slabovidim osobama da se samostalno kreću i orijentišu u zgradi parlamenta.

Izvršni direktor Saveza slijepih Goran Macanović je naveo da je saradnja Saveza sa Skupštinom u kontinuitetu kvalitetna i proaktivna, te pohvalio zalaganja najvišeg zakonodavnog doma u domenu pristupačnosti.

On je izrazio zahvalnost na do sada preduzetim aktivnostima kojima je Skupština Crne Gore davala doprinos inkluzivnim procesima, te izrazio očekivanja da će u narednom periodu biti relizovani novi projekti.

Tokom sastanka je dogovoreno da će se i u perspektivi zajedničkim zalaganjem i proaktivnim pristupom djelovati u pravcu jačanja inkluzivnog društva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve