Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Kaluđerović: Ugrozili su međunarodni ugled Crne Gore i pokazali svoj nivo

Ukoliko su željeli da daju neku informaciju o onome što se dešavalo na Cetinju, kaže Kaluđerović, onda se to radi na drugačiji način – ambasadoru se naloži da relevantne adrese upozna sa onim što su zvanični stavovi iza kojih stoji i Vlada i Ministarstvo. Ovako su, naglašava Kaluđerović, po definiciji ugrozili međunarodni ugled Crne Gore i pokazali nivo na kome se nalazi Ministarstvo vanjskih poslova

Nezvanični dokument u kojem Ministarstvo vanjskih poslova daje instrukcije ambasadama Crne Gore kako da obavijeste zemlje prijema o dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra ni profesionalno ni suštinski nema veze sa ozbiljnom diplomatijom i ne može služiti u svrhe u koje je upotrijebljen – ocijenio je u izjavi za Pobjedu crnogorski diplomata i nekadašnji ministar vanjskih poslova Nebojša Kaluđerović.

On je pojasnio da je „non pejper“ dokument o kojem se može raspravljati na raznim instancama, ali da dobijeni zaključci ne mogu imati oficijalni karakter.

– Riječ je o diplomatskom instrumentu koji se koristi, ali u suštini predstavlja neslužbeni dokument. U njemu se ne navodi ni ko ga šalje, ni kako se šalje. Tu nema ni potpisa, ni pečata, ni zaglavlja – istakao je Kaluđerović.

Ukoliko su željeli da daju neku informaciju o onome što se dešavalo na Cetinju, kaže Kaluđerović, onda se to radi na drugačiji način – ambasadoru se naloži da relevantne adrese upozna sa onim što su zvanični stavovi iza kojih stoji i Vlada i Ministarstvo.

Ovako su, naglašava Kaluđerović, po definiciji ugrozili međunarodni ugled Crne Gore i pokazali nivo na kome se nalazi Ministarstvo vanjskih poslova.

Komentarišući sadržinu „non pejpera“, u kojem je naveden niz neistina koje se odnose na ,,popustljivu policiju koja je bila povučena trideset sati i demonstrante koji su, ohrabreni predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i predstavnicima opozicije, inicirali teške incidente“, Kaluđerović kaže da je tu riječ o čistoj politici.

– Kakva Vlada takav i ministar. Kakav ministar takva i instrukcija. Ne pominje se ni razlog, ni što se desilo, ni što je prethodilo, ni kako su se ponašali državni organi. Što bi rekli ovom savremenom svetosavskom terminologijom – to je i sa te formalne i sa suštinske strane blasfemija – ocijenio je.

Instrukcije našim ambasadama, kako je Pobjeda već informisala, poslate su 9. septembra – dan prije nego što je Biro za operativnu koordinaciju formirao komisiju za analizu djelovanja i rezultata bezbjednosnog sektora tokom dešavanja na Cetinju.

Naš sagovornik smatra da se iza toga kriju politički razlozi.

– Ako su to poslali prije nego što je sačinjen zvaničan izvještaj, znači da su imali neke političke razloge da preduprijede možda i neke rasprave i rezultate. Jedina riječ koja mi pada na pamet da je formalna i profesionalna – blasfemija. Pošto je bio u pitanju jedan crkveni događaj pa će valjda iz toga neko nešto razumjeti – naglasio je.

Kaluđerović ukazuje da je, suštinski, riječ o jednom ciničnom potezu, kojim su Ministarstvo i Vlada željeli u stvari da vide da li je to što su prezentovali u „non pejperu“ prihvatljivo za – crnogorske partnere.

– Sramotno je da se iznose takve stvari. Da se ne pominju uzroci i razlozi, a da se očekuje odgovor od partnera na osnovu papira koji ne predstavlja zvanične stavove – kategoričan je Kaluđerović.

On dodaje da u cilju objektivnog informisanja međunarodne javnosti mora da se istakne da je policija upotrijebila neuporedivo veću količinu hemijskih sredstava nego što je to zahtijevalo ponašanje demonstranata. To, kako kaže, govori na ličnom primjeru, jer je i sam bio na Cetinju i na njega je bačeno pet suzavaca.

– Nikakve opasnosti nije bilo po policiju. Oni su jednostavno htjeli da raščiste teren da bi ustoličili gospodina Mićovića na način nezabilježen u crnogorskoj istoriji, a vjerujem nezabilježen u istoriji ustoličavanja bilo kog crkvenog velikodostojnika – kazao je Kaluđerović.

„Non pejper“ Ministarstva vanjskih poslova, zaključio je, sasvim je u skladu sa onim što smo do sada već imali prilike da vidimo, a u ravni je i sa čuvenim neznavenim pismom bivšeg ministra pravde Vladimira Leposavića u kojem su upućene instrukcije diplomatsko-konzularnim predstavništvima kako da tumače izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti – a koji u trenutku slanja nije bio na snazi.

Nikolić: Predaćemo interpelaciju za razrješenje Radulovića

Poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić saopštio je da će ova stranka predati prijedlog Skupštini Crne Gore za pokretanje interpelacije i razrješenje ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Nikolić je istakao da je Radulović zloupotrijebio službeni položaj upućujući instrukcije ambasadama Crne Gore kako da informišu zemlje domaćine o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra – dan prije nego što je i formirana komisija Biroa za operativnu komunikaciju Vlade koja tek treba da provjeri ponašanje svih aktera i crnogorske policije.

– Stavljajući Ministarstvo vanjskih poslova u službu širenja opasnih spinova koje lansiraju beogradski tabloidi, ministar Radulović je dužan da odgovori građanima Crne Gore, na osnovu čega je sastavio instrukciju za naše ambasade i po čijem nalogu – ocijenio je poslanik DPS-a.

U svom obraćanju Nikolić je upitao kako je MVP, prije zvaničnih izvještaja, utvrdilo da je „policija djelovala profesionalno“ i svu krivicu pripisalo predstavnicima opozicije predstavljajući ih kao ekstremiste.

– Svojim instrukcijama izdiktiranim u tzv. non pejperu, ministar Radulović stavio je diplomatsko-konzularne predstavnike Crne Gore u funkciju falsifikatora činjenica i proizveo značajne posljedice po ugled Crne Gore i njenih diplomatskih predstavnika u partnerskim zemljama – istakao je Nikolić. Iz SD-a je u međuvremenu zatražena njegova ostavka.

Vlahović: Pometnja i uzbuna u MVP

Nekadašnji ministar vanjskih poslova, diplomata Miodrag Vlahović na Tviteru je komentarisao dešavanja u ovom ministarstvu, navodeći da je tamo „pometnja i uzbuna“.

– U MVP CG je pometnja i uzbuna: odakle medijima tekst „non pejpera“? Čekajte: ako je sadržina istinita, zašto bi to bilo skriveno od javnosti? A, da: sadržina nije istinita. Onda to javnost ne treba da vidi. „Tajne laži Ministarstva vanjskih poslova“. Dobar naslov za dokumentarac – napisao je Vlahović.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve