Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Kaluđerović o sastanku Krivokapića sa ambasadorima u Beogradu: Skandalozno i nediplomatski

Sastanku u ''Crnogorskoj kući'' u Beogradu prosustvovali su, pored ambasadora Kvinte i njihove kolege koje su na nerezidentnoj osnovi akreditovane i za Crnu Goru, ali je i u tom dijelu prekršen protokol

Sastanak premijera Zdravka Krivokapića sinoć u Beogradu sa ambasadorima tzv. Kvinte, odnosno SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, država koje imaju svoje ambasadore u Podgorici, prema ocjeni nekadašnjeg šefa crnogorske diplomatije i ambasadora Nebojše Kaluđerovića, skandalozan je i krajnje nediplomatski potez.

”Slični susreti, koliko ja znam, u diplomatskoj praksi nijesu zabranjeni, ali ne mogu da se prisjetim nekog slučaja da se to, na tom nivou, do sada desilo. Ne bar u normalnim političkim i diplomatskim vremenima”, rekao je Kaluđerović za Antenu M.

Sastanku u ”Crnogorskoj kući” u Beogradu prosustvovali su, pored ambasadora Kvinte i njihove kolege koje su na nerezidentnoj osnovi akreditovane i za Crnu Goru, ali je i u tom dijelu prekršen protokol. Kaluđerović, naime, pojašanjava da to zasiugurno u uobičajenim okolnostima ne treba da radi premijer.

”To je po diplomatskim uzusima trebalo da uradi broj 2 iz Ministarstva vanjskih poslova, ili državni sekretar za politička pitanja, koji, takođe po pravilima diplomatije, obavezno prati premijera na zvaničnim putovanjima po inostranstvu. Dakle, obavezno mora da postoji neko iz MVP-a, tim prije što mi nemamo ambasadora u Beogradu. Prema tome, to je mogao da uradi državni sekretar u MVP-u ili, eventualno, spoljnopolitički savjetnik premijera. Ja ne znam za spoljnopolitičkog savjetnika, ali, koliko sam shvatio, državnog sekretara u delegaciji nije bilo”, kazao je Kaluđerović.

U svakom slučaju, na sinoćnji sastanak nije trebalo pozivati ambasadore država koje imaju svoje rezidentne ambasadore u našoj zemlji, u ovom slučaju država Kvinte.

”Ne pozivaju se na takav sastanak ambasadori koji imaju rezidentni status u Srbiji, a nemaju nikakav status u Crnoj Gori. Iz prostog razloga što te države, Kvinta o kojoj govorimo, imaju svoje ambasadore u Crnoj Gori i sve što njih interesuje, ili sve što mi želimo da kažemo, to možemo reći direktno tim ljudima, jer oni svoje zemlje predstavljaju u našoj državi”, rekao je Kaluđerović, koji dodaje da zbilja ne zna zašto je to sinoć uradio premijer Krivokapić.

”To što je urađeno je skandalozan, krajnje nediplomatski i nepolitički potez, i nedostojan za premijera jedne države”, zaključio je Kaluđerović.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SLOBO
03.11.2021-15:55 15:55

Oce da dokaze da je neko,jer ga boli da svako malo nas prešednik Milo bude pozvan na neku svjetsku adresu,nije lako gledat kako Milo uziva povjerenje svijeta,dok Krivoga nidje ne zovu bez ako on sam na svoju ruku ne ode dje,jedva ga primise i u Srbiju,premda su pokazali postovanje docekavsi ga u farmerice hahahaha.