Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Kalezić: Svjedočimo destrukciji obavještajnog sektora, naimenovanje Kurtija pokazatelj Abazovićevih autoritarnih tendencija

Sve i da nije sporna biografija kandidata za generalnog inspektora ANB-a Artana Kurtija, njegovo naimenovanje pokazuje autoritarne tendencije premijera Ditana Abazovića, kaže Kalezić

Svjedočimo potpunoj destrukciji obavještajnog sektora u Crnoj Gori predhodne dvije godine što je unaprijed smišljena aktivnost sa ciljem kompromitacije države, kazao je za Gradsku TV viši istraživač na Istorijskom Institutu Crne Gore Danilo Kalezić.

To povrđuje, kako kaže, i najnoviji skandal da generalni inspektor ANB-a bude osoba koja je pravosnažno osuđivana zbog krivičnih djela.

Sve i da nije sporna biografija kandidata za generalnog inspektora ANB-a Artana Kurtija, njegovo naimenovanje pokazuje autoritarne tendencije premijera Ditana Abazovića, kaže Kalezić.

Objašnjava i zašto:

“Jer kad vi za takvo mjesto, a to je suštinski druga ličnost u obavještajnog zajednici, imenujete ličnog prijatelja, bez predhodnog iskustva u tom sektoru vi pokazujete javnostivrlo jasno težnju da tim sektorom i upravljate i to je ono što ovo društvo uvodi u potpuno novi nivo problema”.

Kako kaže, istorijski revizionizam uvodi se na mala vrata i dobija sve veći medijski i politički prostor.

Tome, kako dodaje, svjedoči činjenica da je Crkva Srbije nedavno obilježila dan smrti osuđenog ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta četničkih snaga tokom Drugog svjetskog rata.

“Istorija se na posebna način bavi istorijskim revizionizmom. Uvijek se treba baviti najtežim odnosno najznačajnijim pokušajima toga revizionizma i u tom kontekstu kad u jednoj istorijskoj vertikali smjestite sve te ličnosti i pokrete i njihove zločine onda ćete vidjeti da zapravo ovim balkanskim prostorima upravo rehabilitacija četničkog pokreta ono što stvara odgovor i u drugim narodima, tj. ono što izaziva reakciju”, dodaje Kalezić.

Komentarisao je i nedavnu izjavu predsjednik Mila Đukanovića koji je saopštio da ukoliko eventualne optužnice protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg rukovodstva “Plantaža” sudovi ne potvrde osuđujućim presudama, da tužioci u tim postupcima treba da odgovaraju javnosti. Sudstvo kao treća grana vlasti podliježe kritici u demokratskim društvima.

“Imali smo vrlo interesantan primjer u Americi skoro kada je bila odluka Vrhovnog suda o ukidanju ustavnog prava na abortus gdje je kompletan ešalon izvrne i zakonodavne vlasti u Americi vrlo jasno eksplicirao kritiku ka odluci Vrhovnog Suda. Jednako tako Tužilaštvo i sudstvo podliježe javnoj kritici i ne treba bježati od javne kritike što je zapravo u demokratskom sistemu prepoznato i definisana grana vlasti”, napominje Kalezić.

U našoj zemlji, kako ističe, nije poželjno već je potrebno kritikovati rad sudija u tužilaca ukoliko za to ima osnova. U izjavi predsjednika Đukanovića nije prepoznao negativan uticaj, već ono što treba da postane praksa, da se odluke sudstva i tužilaštva preispituju, zaključio je Kalezić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve