Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Kalezić: Spajić samo formalno premijer, odlučivaće Vučić kroz Mandića

- Vlada se dominantno oslanja na snage i političku strukturu prorusku i velikosrpsku, koja je 2016. pokušala nasilno da osvoji vlast, a sad je parlamentarnim putem do tog cilja i došla - kazao je Kalezić.

Milojko Spajić samo će formalno biti predsjednik Vlade, a sve odluke donosiće Aleksandar Vučić kroz DF, odnosno kroz Mandića – poručio je za Pobjedu politički analitičar Danilo Kalezić, dodajući da je izborom 44. vlade dovršen pokušaj državnog udara koji je počeo 2016. godine.

– Vlada se dominantno oslanja na snage i političku strukturu prorusku i velikosrpsku, koja je 2016. pokušala nasilno da osvoji vlast, a sad je parlamentarnim putem do tog cilja i došla – kazao je Kalezić.

Komentarišući personalni sastav nove vlade, Kalezić je rekao da govorimo o spoju političkih amatera i proruskih i velikosrpskih agenata.

– Ako je Krivokapićeva vlada bila vlada četnika i početnika, ovo je vlada početnika i ruskih agenata. Sve je to zamaskirano likom i političkim profilom Milojka Spajića, čija ležernost, žovijalnost i kontinuirana politička neozbiljnost tu vladu čini na momente i karikaturalnom – istakao je Kalezić.

Na pitanje ko će zapravo odlučivati u Spajićevoj vladi i da li će sve njegove odluke zavisiti od bivšeg DF-a, Kalezić je rekao da će krucijalne odluke donositi Aleksandar Vučić kroz Mandića.

– Vlada se oslanja na ostatke DF-a i Demokrate, što znači da će one krucijalne odluke donositi Vučić lično, kroz svoje eksponente u crnogorskoj skupštini i one spavače u crnogorskoj vladi. Manevarski prostor Spajića biće limitiran na one periferne odluke koje se mahom tiču finansijskog sektora, a koje u ovom trenutku ne izazivaju značajniju pažnju Vučića, što ne znači da to neće doći na red kroz neko novo zaduženje krajem ili početkom iduće godine. Sve će zavisiti od volje DF-a, suštinski i formalno. Spajić će samo formalno biti predsjednik Vlade, a sve odluke donosiće Vučić kroz DF, odnosno kroz Mandića – poručio je Kalezić.

Komentarišući Mandićeve pozive na pomirenje koje je više puta isticao prilikom izbora za šefa parlamenta, Kalezić je rekao da mu sve to izgleda kao iz perioda Mandićeve predsjedničke kampanje.

– Dobar PR ne čini politiku, a Mandić pokušava da na sličan način prevari kao uoči predsjedničkih izbora. To radi kako bi prije svega umirio kritiku, kako bi anestezirao javnost i sve se dešava u toj funkciji. On želi da sebi stvori dovoljan manevarski prostor da one stvari koje su namjerene iz Beograda i Moskve da sprovede, on sprovodi u pozadini. Ne očekujem da Mandićeva politička uloga sad bude da javno retorički promoviše velikosrpski nacionalizam, nego da on bude agent velikosrpskog nacionalizma i ruskih interesa iz pozadine, kroz Savjet za nacionalnu bezbjednost, kroz druge instrumente koje ima kao predsjednik Skupštine. A ova vrsta verbalne transformacije zapravo samo služi tome, da se stvore preduslovi da on iz pozadine sprovodi tu malignu agendu – istakao je Kalezić.

Na pitanje da li upravo to znači njegova rečenica prilikom izbora za predsjednika parlamenta da se „do istog cilja može različitim putevima“, Kalezić je istakao da je ta rečenica zamjena za „agresivni terorizam u pokušaju“.

– Kao što je „srpski svet“ zamjena za veliku Srbiju, tako je i ta rečenica zamjena za agresivni terorizam u pokušaju, kakav je bio državni udar. Srpski nacionalizam, ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu i u Srbiji, mijenja tehnike i načine ovladavanja situacijom. Oni su evoluirali, naučili nove instrumente, kopiraju mehanizme i modele Trampove političke borbe i oni će u kratkom roku pokušati da kroz institucije Crne Gore – jer im je za to otvoren put i Krivokapićevom i Abazovićevom vladom, jer ovo je kontinuitet i progresija te politike – sprovode svoju politiku i životni cilj – kazao je Kalezić.

On je, na pitanje kako će se Zapad ponašati prema nama u narednom periodu, istakao da međunarodni partneri imaju dva instrumenta – agresivni i pasivni pritisak.

– Ova vlada je kruna neuspjeha evroatlantske politike naših partnera. Oni sada imaju dva instrumenta, ili agresivni ili pasivni pritisak. Mislim da u početku, što zbog svojih internih problema, što zbog diplomatske logike, neće agresivno vršiti pritisak na Crnu Goru, nego da će taj angažman imati drugačiji karakter. Očekujem da se u narednom periodu, kroz instrumente sankcija ali i ograničavanja međunarodne pomoći koju Crna Gora dobija, izvrši ta vrsta pritiska, da se Crna Gora vrati na kurs evropskih integracija, a istovremeno da se zaustavi štetno djelovanje po interese NATO-a. Tako da vjerujem da će Zapad manje retorički, a više na terenu djelovati kad se radi o ovoj vladi. Oni i dalje čekaju da prođe dovoljno vremena kako bi „snimili“ situaciju i imali uvid u potencijalnu štetu koju ovakva vlada i parlamentarna većina može da nanese. Ali svakako ne očekujem da taj pritisak bude toliko javan, jer će da se dešava kroz ova dva instrumenta, a to je posebno srednjoročno slabije i teže vidljivo – kazao je Kalezić.

Na pitanje koliko očekuje da će Vlada trajati i hoće li „preživjeti“ najavljenu rekonstrukciju za godinu, Kalezić smatra da, sudeći prema posljednje dvije vlade, teško da će Spajićev kabinet odraditi mandat, ali da će, ipak, trajati duže nego što izgleda.

– Sada su ipak promijenjene političke okolnosti. Vjerujem da će i Demokrate i ZBCG učiniti sve da ova većina ostane na okupu, čak i ako ne dobiju ministarska mjesta. Ali, istovremeno, ne treba da zaboravimo da DF već participira u Vladi kroz državne sekretare, što je iz njihove pozicije dovoljno jak instrument da utiču na izvršnu vlast. Tako da vjerujem da će ovo trajati duže nego što na prvi pogled izgleda, jer DF i Demokrate imaju sve razloge da istraju na vitalnosti vlade. Istovremeno, Spajić ne pokazuje tu vrstu političkog talenta da je u stanju da niveliše ili da se snalazi u komplikovanim unutarpartijskim igrama. Prosto, ne raspolaže tom vrstom političke mudrosti, i to mi daje za pravo da mislim da će vlada trajati duže nego što sad izgleda – kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, bivši DF dobio je 40 odsto funkcija po dubini, što znači da se ne radi o manjinskoj vladi.

– Apsolutno se radi o vladi koja ima puni mandat, koja nije manjinska ni formalno, ni suštinski. Onog trenutka kada državni sekretari budu imenovani iz ZBCG, Vlada prestaje da bude formalno manjinska. Na kraju, sami koalicioni sporazum predviđa 40 odsto funkcija po dubini DF-u, a u političkoj teroriji manjinska vlada znači da kroz parlament samo podržavate jednu izvršnu vlast, a ne da u njoj učestvujete.

Priča o manjinskoj vladi je zapravo privremeno zavaravanje i umirivanje crnogorske javnosti, posebno ove prozapadne – istakao je Kalezić.

Kalezić je, komentarišući Spajićev ekspoze, rekao da je ova vlada ima drugu vrstu ekspozea, a taj ekspoze se nalazi u dokumentima i programima koalicije ZBCG.

– Ekspoze je spisak, čak ne ni lijepih želja, nego opštih mjesta koja nemaju uporište u logici i politici. Ono je zadovoljavanje forme. Ono što nedostaje ekspozeu su parametri na osnovu kojih možemo da mjerimo učinkovitost vlade. Ekspoze je jedan loše pisan, gramatički i politički, tekst koji je služio da zadovolji formu. Ništa više od toga. To je vrsta demonstracije neozbiljnosti. Ova vlada ima drugu vrstu ekspozea, a taj ekspoze se nalazi u dokumentima i programima koalicije ZBCG. I to je jedini ekspoze kojeg će se ova vlada držati – rekao je Kalezić.

Na pitanje kako bi opozicija trebalo da se ponaša u narednom periodu, Kalezić je rekao da opozicija prije svega treba da konsoliduje sopstvene redove.

– Kod DPS-a je ključno da sprovedu partijski postupak koji bi dao rukovodstvo u punom mandatu i treba da nađu nove koordinate opozicionog djelovanja. To mora da bude jedna vrsta kombinacije djelovanja na terenu sa novom medijskom strategijom. Mislim da sve dobro i ispravno što opozicija promoviše je nedovoljno medijski kvalitetno artikulisano. I da je prvi zadatak za opoziciju, pored unutarpartijske konsolidacije, da nađe novu medijsku strategiju. Istovremeno, treba bolje, u vezi sa više ovih stvari, da komunicira sa međunarodnim partnerima – dodao je Kalezić.

Odgađanje popisa do 30. novembra jeftin politički trik

– Najava o odgađanju popisa do 30. novembra je manevar na koji je bivši DF pristao kako bi otupio oštricu kritike dijela javnosti koji je bio frapiran odlukom da on bude predsjednik Skupštine – ocijenio je Danilo Kalezić, komentarišući prvu odluku nove vlade da se popis stanovništa odgodi za mjesec.

Istakao je da želi da vjeruje da postoji dovoljan politički razum kod Spajića da ne započinje mandat „jednom takvom kontroverznom odlukom“.

– Vjerujem da on želi da se popis uvede u legalnu i legitimnu formu, ali je pitanje da li će moći to da sprovede. Mislim da će da kalkuliše tom odlukom do samog kraja i da vaga šta mu predstavlja veću političku težinu. Jer, nije dobro ni za njega lično, ni za cijelu vladu, da sami start bude opterećen nečim što je de facto pokušaj velikodržavnog revizionizma i velikodržavnog inžinjeringa, što ne znači da će uspjeti da istraje u sprovođenju odluke – kazao je Kalezić, ističući da odgađanje popisa nija samo po sebi cilj, nego da čitav ambijent, tehnički i politički, bude u skladu sa evropskim i demokratskim standardima.

Prema njegovim riječima, mjesec na koliko je popis odgođen je nedovoljno vremena.

– Sve i da postoji najbolja volja da se ispune standardi, oni neće moći da se sprovedu u regularnom i legitimnom procesu. Zbog toga, kad govorimo o odgađanju 30 dana, to je jeftin politički trik koji služi kako bi anestezirao javnost i pokušao da opstruira koncept bojkota i kupi vrijeme za pregrupisavanje unutar nove parlamentarne većine – dodao je Kalezić.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
05.11.2023-11:28 11:28

G-dine Kalezicu..vi ste opisali stvar..za svaku pohvalu…usli ste u srz..ovih antidrzavnika..sta misle..sta rade..i koji im je cilj…Odavno..ovakav dobar clanak..koji nas sad politicki pogadja..nijesam citala…vjerovatno..sto nam se misli sudaraju…Hvala vam..

Dps..ima dobre moralne momke..i djevojke….ali njima..treba promjene..angazovanost..kod gradjana…na terenu i medijama..Mi trebamo..jos nove umove..agresivne..kako bi spasili CG..od ove uzane..antidrzavne politike..

Popisi se moraju odloziti..zakonski..Vlada treba da radi 100dana..pa tek se moze govoriti o popisima….

dragan
05.11.2023-20:06 20:06

Svaka cast Gospodine. Respekt!

Pe Pera
06.11.2023-07:49 07:49

Ma jel Milo u Spuž, to je glavno pitanje !!!!