Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Biraju da ćute kako bi odobrovoljili Vučića

Danilo Kalezić kazao je da kontinuitet agresije koju Vučić demonstrira prema Crnoj Gori, zapravo, otkriva njegov panični strah i paranoju zbog činjenice da će javnost u Srbiji vrlo brzo saznati da je, upravo on taj koji se u Briselu obavezao da neće ometati učlanjenje Kosova u međunarodne institucije, uključujući Savjet Evrope.

Izostanak reakcije predsjednika Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića na govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojem se obrušio na našu državu jer je Vlada saopštila da podržava ulazak Kosova u Savjet Evrope, još je jedan primjer da izvršna vlast, uključujući šefa države, nije u stanju čak ni verbalno da stane u odbranu državnih i nacionalnih interesa, već biraju ko zna koji put da ćute u nadi da će time odobrovoljiti Vučića. To je za Pobjedu ocijenio politički analitičar Danilo Kalezić.

Podrška koju je Vlada najavila ulasku Kosova u Savjet Evrope, nakon što je članica PSSE Maja Vukićević (DNP) glasala protiv, razljutila je Vučića pa se na pres konferenciji u petak veče obrušio na našu državu i Vladu.

– Sram ih bilo sve – poručio je Vučić. Vidio sam i ovu ministarku danas, Maida Gorčević, sva je ustreptala. Sram ih bilo. Misle da imaju pravo da se hvale kako nam otimaju dio teritorije i da se bahato ponašaju ne bi li se izvinili Amerikancima. Moraju valjda tako da se ponašaju što je jedna časna žena Maja Vukićević, odbila da glasa za Kosovo u SE, pa su brže bolje otišli u Prištinu da se izvinjavaju naglavačke. Misle da mogu sve jer ih štite Amerika, Njemačka i ovi velikani. Šta smije Srbije nama da kaže, evo neka vide da smije – rekao je Vučić i dodao da ne sumnja da će Crna Gora u aprilu podržati „ulazak lažne države u Savjet Evrope“ i glasati „sa obje ruke i noge, kao i uvijek“.

Panični strah

Danilo Kalezić kazao je da kontinuitet agresije koju Vučić demonstrira prema Crnoj Gori, zapravo, otkriva njegov panični strah i paranoju zbog činjenice da će javnost u Srbiji vrlo brzo saznati da je, upravo on taj koji se u Briselu obavezao da neće ometati učlanjenje Kosova u međunarodne institucije, uključujući Savjet Evrope.

– Stoga, pored tradicionalne opsjednutosti Crnom Gorom, ovaj izliv bijesa treba staviti u kontekst domaće upotrebe kako bi se demonstrirala moć i nadmoć nad susjedima u želji da se apsorbuje nezadovoljstvo javnosti zbog činjenice da je upravo Vučić faktički priznao nezavisnost Kosova – istakao je Kalezić.

Komentarišući izostanak reakcije predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića, Kalezić je kazao da je to još jedan u nizu primjera koji pokazuje da izvršna vlast, uključujući predsjednika Milatovića, nije u stanju čak ni verbalno da stane u odbranu državnih i nacionalnih interesa.

– Umjesto toga biraju da ko zna koji put ćute u nadi da će takav njihov odnos odobrovoljiti samog Vučića. Sve to i ne čudi kad znamo da dominantan dio parlamentarne većine čine partije koje su samo marionete autokratskog vladajućeg režima u Beogradu. Čak i oni koji to u potpunosti nijesu, linijom manjeg otpora ne žele da iritiraju neformalnog šefa parlamentarne većine i predsjednika Skupštine Andriju Mandića – kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, „čak i neko naknadno saopštenje koje će eventualno izdati Ministarstvo vanjskih poslova, razumije se, sa puno opštih mjesta i nejasnih stavova, samu situaciju učiniće gorom ali potvrditi da se ne može voditi politika u koju se ne vjeruje, u državi protiv koje ste ideološki i politički“.

Kalezić je, povodom toga što se Vlada nije oglašavala ni na to što je Vučić prozvao i ministarku Gorčević zbog njenog odlaska u Prištinu, rekao da „te fingirane svađe unutar šire velikosrpske familije“ ne bi komentarisao.

– Kako su se, navodno, posvađali, tako će se i pomiriti – oni sami znaju kako. Istovremeno, upravo pomenuta poslanica se pominje kao buduća potpredsjednica trenutne Vlade. Kad bi ministarka zaista vjerovala u to što iskazuje kao zvanični stav Vlade, ne bi u njoj bila uz podršku ostataka Demokratskog fronta – kazao je Kalezić.

Još jedan dokaz

Na pitanje kako će se glasanje Maje Vukićević protiv članstva Kosova u SE odraziti na međunarodnu poziciju Crne Gore i odnose sa Kosovom, Kalezić je istakao da je glasanje Vukićević još jedan dokaz da se EU i prozapadna politika ne može voditi sa proruskom agenturom.

– Nadam se, iako u to ne vjerujem, da naši zapadni partneri neće ignorisati i ovaj dokaz. Crna Gora nastavlja da ubrzano troši spoljnopolitički kredit koji je zaradila od obnove nezavisnosti do pobjede klerikalne kontrarevolucije. U toku je posljednja faza kompromitacije njene regionalne i međunarodne uloge i to se najbolje očituje kroz bilans samog glasanja. Može se reći da su suštinski narušeni odnosi sa svim susjedima, posebno sa Kosovom – istakao je Kalezić.

Komentarišući odlazak ministarke Gorčević u Prištinu nakon glasanja Maje Vukićević protiv članstva Kosova u SE, Kalezić je istakao da je to „banalno, kao i svaki spoljnopolitički potez trenutne vlade“.

– Forma lišena suštine, odnosno mimikrija jedne probuđene, inovirane politike „srpskog sveta“. Reakcija bi bila kad bi poslanici PES npr. pokrenuli postupak isključenja Vukićević iz delegacije, odnosno kad bi Spajić suštinski počeo da pravi distancu od onih koji su ga doveli i održavaju na vlasti. Jednako licemjerno je i ponašanje predstavnika albanskih manjinskih stranaka – poručio je Kalezić.

Na pitanje kako može sve to uticati na odnose unutar Vlade, Kalezić je rekao da je to „zapravo tužna epizoda koja otrežnjava onaj dio javnosti koja i dalje gaji iluziju o ,proeu ̒ snagama u samoj vladi“.

– Umjesto da ovo bude povod za iniciranje prekomponovanja unutar većine, čini se da ih dodatno homogenizuje. Dok se javnost i dalje kuva poput žabe, očekujući ulazak ostataka DF-a u Vladu – dodao je Kalezić.

Ne pominju Vučića

Ni Ministarstvo vanjskih poslova nije reagovalo na uvrede koje je uputio Vučić. Premijer Spajić pohvalio je rezultate ministarke Gorčević, ali nije pomenuo Vučića i njegove uvredljive poruke.

– Ponosni smo na rezultate Maide Gorčević i njenog tima. Sljedeća stanica je IBAR u junu! Sav fokus na to! Zato, uz osmijeh za dobrobit – napisao je Spajić na mreži Iks.

Oglasio se juče i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić, ali ni on nije reagovao na Vučićeve uvrede. Naveo je da osuđuje „neprimjerene komentare prethodnih dana sa raznih strana izrečene na račun uvaženih koleginica, ministarke Maide Gorčević i poslanice Maje Vukićević, zbog njihovih javno iznešenih stavova, bilo da se radi o onim dobro poznatim zvaničnim državnim ili sopstvenim, odnosno partijskim“.

Bečić je istakao da praksa neprimjerenog komentarisanja stavova sa kojima se ne saglašavamo mora postati prošlost.

– Godinama imam priliku da, pokrivajući različite najodgovornije državne funkcije, sarađujem sa koleginicama Gorčević i Vukićević, i bez obzira na određene razlike u političkim stavovima, odgovorno tvrdim da svojim odnosom prema drugima nikada nijesu dale povoda za bilo kakav drugačiji odnos osim izrazitog poštovanja i uvažavanja koje i ovom prilikom ističem i afirmišem – naveo je Bečić.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
01.04.2024-09:48 09:48

Svaka cast Gospodine. Respekt.