Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Kalezić: Ne vjerujem da bi se Ibrahimović ili Đeljošaj komotno osjećali u vladi sa DF

Mislim da to nije prirodni ambijent u kojem bi oni mogli da realizuju svoje strateške politike, kazao je Kalezić

Rezultati nedavno održanih izbora su više manje očekivani, kazao je politkolog Danilo Kalezić gostujući u jutanjem na televiziji 7.

“Da izuzmemo dvije liste, znači dvije partije koje su, da kažemo, podbacile, to je prije svega lista Pokreta Evropa Sad koja je u jednom trenutku projektovana na preko 35%. Njihov birački potencijal je išao ka 40%. Međutim, iz razloga koji su građanima vrlo dobro poznati tiču se afere Do Kvon – Spajić, i zbog te okolnosti kao i zbog onog što evo i vidimo, uvaženi Zlatko Vujović pominje obstrukcije gospodina Milatovića, i to su faktori koji su uticali da je rezultat značajno niži od projektovanog potencijala. I naravno lista Demokrata i URE koja je zapravo ostvarila ipak niži rezultat od onog što je očekivan. Istovremeno, teško je bilo predvidjeti koliko mandata će uzeti/osvojiti liste manjinskih naroda, mislim da ni ankete nisu prognozirale toliko visok skok manjinskih partija, dakle skoro duplo više u odnosu na prošle izbore. Bošnjačka stranka je zaista napravila jedan rezultat koji nisu, čini mi se, ostvarili od osnivanja same stranke”, kazao je Kalezić.

Kako je kazao sagovornik televizije7, rezultat Demokratske partije socijalista je solidan.

“Taj rezultat od 24-25% mandatima je za svako poštovanje ako u obzir uzmemo sve ono što su  okolnosti u kojima je ova partija nastupala na izborima” , kazao je.

SDP se nalazi u permanentnoj krizi koja je indukovana više odnosima bivših lidera sa sadašnjim, kaže Kalezić.

Ako ostane odluka DIK-a  da se izbori ne ponavljaju, onda ne postoji ni teorijska mogućnost da lista SDP-a pređe Cenzus, kazao je on.

“Koliko razumijem, ukoliko bi se ponovili izbori u Rožajama i na Cetinju, tu već zbir glasova mogao bi da sinergijski  SDP uvede u parlament. To otvara teorijsku mogućnost i za ovu listu, ali i listu Leposavića, Pravda za sve. Naravno treba sačekati Ustavni sud koji će dati konačni stav o tome, a onda, eventualno, i te ponovljene isprave.

Kada je u pitanju buduće formiranje Vlade, Kalezić smatra da je matematički moguće formirati vladu bez manjina.

“Vjerujem da će na bazi grešaka Krivokapićeve Vlade, novi mandatar, ko god on bio, nastojati da u vladu uključi što više poslanika. Međutim, kojom će dinamikom to ići, ne zavisi ni samo od tog potencijala mandatara koga svi projektujemo u Spajiću, ni od manjinskih naroda. Bilo bi dobro za crnogorsko društvo da manjine budu i to je prirodno da manjine učestvuju u novoj izvršnoj vlasti. Međutim, postoji kombinatorika koja njih ne samo matematički nego i politički stavlja van te Vlade. Ja ne vjerujem da bi gospodin Ibrahimović ili gospodin Đeljošaj se komotno osjećali u vladi sa DF-om, odnosno sa osnivačima DF-a. Mislim da to nije prirodni ambijent u kojem bi oni mogli da realizuju svoje strateške politike”, kazao je Kalezić.

On takođe smatra da Spajić ne želi partnerstvo sa URA-om obzirom na optužbe premijera Abazovića usmjerene ka Spajiću i dodaje da u budućoj Vladi neće biti mjesta za URU i Koaliciju Za budućnost Crne Gore i da će to biti i zahtjev međunarodne zajednice.

Kalezić rješenje vidi u formiranju Vlade između PES-a, koalicije Zajedno i manjinskih partija, koja bi prema njegovim riječima bila stabilna i koja bi dovela do deblokade sistema, EU integracija.

Kalezić je komentarisao i sukob između Milatovića i Spajića .

“Jedan želi ovo, drugi želi ono, Milatović se ne uključuje u aferu sa Južnokoreancem, on se drži podalje od toga. Ja očekujem da taj sukob eskalira, očekujem da taj sukob kulminaciju doživi tokom pregovora o formiranju vlade, jer kao što je već rečeno, gospodin Milatović itekako prati ono što su zvanični stavovi državne politike Srbije i on je svoju politiku značajno počeo da usklađuje sa tim. Milatović liči na jednog kontrolisanog Dritana Abazovića. Kako će to da se odrazi na taj Pokret? Teško je reći, a ukoliko dođe do rastanka, imat ćete formiranje dvije partije. U javnosti se spekuliše o nekim bivšim članovima SNP-a iz ministarskih redova koji bi mogli da postanu značajan dio te neke nove političke strukture koju bi Milatović predvodio”, kazao je Kalezić.

Komentarišući stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povodom poziva premijera Abazovića i predsjednika Milatovića da Crna Gora bude domaćin pregovora Beograda i Prištine, Kalezić kaže da kroz ovaj primjer vi vidite stvaran odnos Vučića prema Crnoj Gori i prema, kako je istakao, toj dvojici “nesretnika”.

Vučić poručuje Crnoj Gori da se mane domaćinstva, kaže nije Srbiji do vašeg mora ni do planina. Mi smo uz bratsku Crnu Goru i ne damo na teritorijalni integritet Crne Gore, a to što vi ne poštujete teritorijalni integritet Srbije, barem nemojte time da se hvalite.

” Vučić je odgovorio toj dvojici političkih diletanata na isti način na koji odgovara svojim saradnicima ili članovima SNS-a, ministrima u Vladi. To je ta vrsta retorike. Ono što je ovdje za državu Crnu Goru puno spornije je sama ponuda. Dakle, prvo, odakle vama legitimitet da predlažete takvo rješenje, takvu ideju? Drugo, Crna Gore je država koja je priznala Kosovo, koja ima ambasadu u Prištini, koja ima puni međunarodni subjektivitet u odnosima dvije države. Kako iz te pozicije vi možete da budete domaćin pregovara o statusu Kosova? To je malo nelogično. Druga stvar, nelogična je da vi to činite bez neke odluke Vlade, bez neke smislene platforme. Dakle, sve se radi diletantski, sve se radi amaterski, ali kroz ovaj primjer vi vidite stvaran odnos Vučića prema Crnoj Gori i prema toj dvojci “nesretnika”, koji zapravo pokazuje duboki prezir i prema državi Crnoj Gori, koju svodi na neko odmaralište nižeg reda. Dakle, on ne kaže da neće ni da prihvati taj predlog, nego on odmah pokušava da omalovaži, da ponizi Crnu Goru na taj način” kaže Kalezić i dodaje da je u ovom slučaju, ponovno, izostala reakcija zvanične Crne Gore.

IzvorTV7,

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve