Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Još jedna promjena vlasti ne mora da znači nestabilnost

Ambasadaroka Ujedinjenog Kraljevstva ističe da Crna Gora treba da ojača institucije i postane stabilna zemlja, za šta su, kako kaže, potrebne složne Vlada i parlamentarna većina.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks ocijenila je u razgovoru za Pobjedu da još jedna promjena vlasti u narednom periodu ne mora da znači nestabilnost.

Ambasadaroka Ujedinjenog Kraljevstva ističe da Crna Gora treba da ojača institucije i postane stabilna zemlja, za šta su, kako kaže, potrebne složne Vlada i parlamentarna većina.

Upitana da li je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, čemu je Vlada dala prioritet, usporilo izglede Crne Gore da napreduje na evropskom putu, ambasadorka Medoks kaže da je o tome odlučivala Vlada.

“Pitanje da li i kada potpisati Temeljni ugovor je bilo pitanje za Vladu Crne Gore da odluči, u skladu sa svojim prioritetima. Ujedinjeno Kraljevstvo je više fokusirano na to da li Crna Gora može da ispuni svoje obaveze kao NATO saveznica i da sprovede reforme potrebne da ojača svoje institucije i da postane stabilnija otporna država – za dobrobit Crne Gore i šire međunarodne zajednice. Za napredak u ovim oblastima potrebno je imati Vladu i parlamentarnu većinu koje su složne, tako da je na žalost što se nivo ujedinjenosti smanjuje”, kazala je Medoks.

Na pitanje da li je eventualni pad Vlade uvod u nove nestabilnosti, Medoks ističe da to što bi moglo doći do promjene vlasti, ne znači nužno nestabilnost.

“Moguće je da ćemo u narednom periodu imati još jednu demokratsku promjenu, ali to ne mora da znači nestabilnost. Ranije sam izjavila da je Crna Gora postala dinamična demokratija i da je ohrabrujuće to što se čini da su ispraćeni demokratski procesi tokom nedavnih događaja. Kontinuitet je, međutim, bitan za dugoročno planiranje, a ja se nadam da će šta god da se desi ove sedmice i da će koja god vlada bude na vlasti omogućiti neke elemente stabilnosti, ukljućujući na primjer minimiziranje promjena u javnim službama tako da aparat Vlade može da bude nezavisan i funkcioniše i tokom političkih promjena”, ističe ambasadorka.

Ukoliko se, kaže ona, desi da nova vlada želi da nastavi s napretkom ka EU, moraće da ponovi svoju ambiciju da ubrza napredak ka pristupanju i pokaže kroz svoje postupke da je sposobna da to uradi.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve