Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Joković: Dan pobjede nad fašizmom dio naše tradicije i nacionalnog identiteta

Ovo je dan bez posebnih i velikih riječi, smatra on, ali i opomena za generacije koje dolaze da ''se nikada više ništa slično ne desi''

U ime Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore i u svoje ime, svim građanima i građankama čestitam 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, velike datume svjetske i evropske istorije, poručio je lider te partije Vladimir Joković.

“I ove godine obilježavamo Dan pobjede, datum koji je urezan u naše biće kao putokaz i spomenik patriotizma i ljubavi našeg čovjeka prema svojoj domovini. On je dio naše tradicije i nacionalnog identiteta”, naveo je u čestitci.

Ovo je dan bez posebnih i velikih riječi, smatra on, ali i opomena za generacije koje dolaze da “se nikada više ništa slično ne desi”.

“Dužnost nam je da poštujemo, njegujemo i čuvamo od zaborava tekovine koje smo dobili u nasljeđe od onih koji su živote dali u borbi za slobodu i protiv fašizma. Sjećanje na one koji su svoje živote položili braneći ovaj naš krš i golet, daje nam snagu da nastavimo da stvaramo bolje društvo, da naša zemlja bude ljepša, budućnost srećnija”, dodao je Joković.

Današnji datum je, po njegovim riječima, u novijoj istoriji i kamen temeljac ujedinjene evropske porodice naroda i država.

“Koji se od 1986. zvanično obilježava kao Dan Evrope. Evropska unija je od početka zamišljena kao projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi za sve građane koji vjeruju u vrijednosti slobode i demokratije, pravde i jednakosti, ljudskih i građanskih prava, slobode izražavanja i slobode medija, vladavine prava i nezavisnosti sudstva”, naveo je Joković.

Nažalost, ove godine, smatra Joković, ovaj značajan datum “dočekujemo ispunjeni bolom i nevjericom zbog tragičnih događaja koji su se desili u Srbiji, pa zato imamo obavezu da se još više okrenemo pravim vrijednostima”.

“Upravo sada, svi trebamo da budemo ujedinjeni u zajedničkim porukama, aktivnostima i vrijednostima. Moramo svi skupa braniti istinske i ljudske vrijednosti – slobodu, demokratiju, bezbjednost, ljudska prava i boriti se protiv netrpeljivosti i mržnje. Jer svako od nas nosi veliki teret odgovornosti pred budućim generacijama. Uvjeren sam da će građani Crne Gore nastaviti da baštine i poštuju prava i slobode svakog pojedinca, jednakost, vladavinu prava i demokratiju, kao evropske vrijednosti i da ćemo svi zajedno nastaviti da radimo na ispunjavanju uslova koji će omogućiti naše uspješno pristupanje Evropskoj porodici naroda”, zaključio je Joković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zeco
09.05.2023-10:03 10:03

Dan pobjede nasih nad tvojima.

Botkić
09.05.2023-10:15 10:15

Kad umišljaš da su četnici antifašisti – tragikomedija! hahahah