Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Jednoglasno: Ustavni sud ukinuo izmjene Zakona o predsjedniku

Zakon o predsjedniku je izglasan u decembru 2022. godine

Na današnjoj sjednici Ustavni sud je jednoglasno ukinuo izmjene Zakona o predsjedniku.

Zakon o predsjedniku je izglasan u decembru 2022. godine.

Ustavni sud Crne Gore, u sastavu: predsjednik Budimir Šćepanović  i  sudije  – Snežana Armenko, Dragana Đuranović, Milorad Gogić, Desanka Lopičić i Momirka Tešić jednoglasno je donio odluku da su izmjene Zakona o predsjedniku neustavne.

”Ukidaju se odredbe člana 7.b stav 1, člana 7.f stav 1, člana 7.h st..2, 4. i 5. i člana 24.a Zakona o predsjedniku Crne Gore (“Službeni list Crne Gore” br. 42/18 i 140/22)”, stoji u saopštenju Ustavnog suda.

Podsjećamo, izmjene Zakona o predsjedniku, koje se odnose na proceduru izbora mandatara za sastav Vlade, usvojene su u decembru prošle godine.

Venecijanska komisija preporučila je tada poslanicima da ne usvajaju izmjene Zakona.

Članom sedam bilo je predviđeno da “predsjednik predlaže mandatara nakon obavljenih razgovora sa predstavnicima svih političkih partija, grupa birača i nezavisnim poslanicima zastupljenih u Skupštini”.

Takođe, Ustavni sud Crne Gore danas nije odlučio o predmetu da li je doskorašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav. Kako je saopšteno, odluka nije donešena jer prijedlog sudije izvjestioca iz formalnih razloga nije dobio propisanu potrebnu većinu za donošenje odluke.

Kako predlog sudije izvjestioca nije dobio potrebnu većinu, odrediće se drugi sudija koji će izraditi predlog odluke, usklađen sa stavom većine sudija, u skladu sa članom 80. Poslovnika Ustavnog suda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
27.06.2023-13:13 13:13

Što li će reći Moma Koprivica oni pravni expert i čistunac, a koji je glasao za ovaj zaakon
ijako je znao da je protivustavan…. ….

BobZeković
27.06.2023-14:18 14:18

I što sad? Ovo je bio POSLANIČKE VEĆINE U SKUPŠTINI CG, izvšen DRŽAVNI UDAR! Oće li sad predsjednica Skupštine i svi poslanici, predlagači i usvojili ovaj zakon sa krivično odgovarati! U PITANJU JE KRIMINALNI, PODLAČKI ČIN, NASILNIČKE SRPSKE I KRIMINALNE VEĆINE U CRNOGORSKOM PARLAMENTU SA CILJEM STVARANJA USLOVA ZA UNIŠTENJE DRŽAVE CRNE GORE! PRAVNI SISTEM DRŽAVE CRNE GORE, UČINIO JE ZLOČIN PROTIV DRŽAVE CRNE GORE! ZAR NIKO DA NE ODGOVARA ZA TAJ KRIMINALNI POSTUP<AK? DALI ĆE ISTI AKTERI SA AKTERIMA ISTE IDEOLOGIJE PRESVUČENI U NOVE TOGE, NASTAVITI DA MIRNO ZARAZAJU DRŽAVU CRNU GORU DO NJENOG KONAČNOG UNIŠTENJA? OPREM DOBRO PRAVNI… Pročitaj više »

RIR
27.06.2023-15:35 15:35
Reply to  BobZeković

…tako je BobZekovic -potpuno ste u pravu !

BMX
27.06.2023-21:29 21:29

U redu. I sta sad ? Htjeli su da mijenjaju Ustav zakonom prostom vecinom sto i studenti prvog dana na Pravnom fakultetu znaju da je nonsens i budalastina . Hoce li neko snositi sankcije, odgovornost ili se bar malo postidjeti ? Sta cemo sa omalenim premijerom koji je sa bukom, drekom, mlataranjem htio da srusi pravni poredak zemlje ? Sta cemo sa svim tim “ekspertima” iz URA, SNP, DF i Demokrata zbog kojih nam se citav svijet smije ? Do kada ce ovde vladati zloba, pakost, kapric, neznanje, seljastina, amaterizam, glupost i kompleksi ?

Backovic E.
28.06.2023-06:43 06:43

Da, i sta sada!! Em premjer u tehnickom mandatu, em neustavan i uz sve to stetocina samo takva!! Placi voljena zemljo!!