Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Jakić: Država nema razloge da nam uvede prinudnu upravu

Vlada je zaprijetila prinudnom upravom, a u opštini Šavnik kažu da su odradili sve što je do njih.

Vlada je zaprijetila prinudnom upravom, a u opštini Šavnik kažu da su odradili sve što je do njih. Blokadu parlamenta koju su spremali opozicioni simpatizeri izbjegli su održavanjem dvije elektronske sjednice i tako riješili sporna pitanja strateškog plana i izbora nove opštinske izborne komisije.

Predsjednik opštine Šavnik Jugoslav Jakić kaže da su uradili sve, pa država nema više nijedan razlog da im uvede prinudnu upravu.

“Bez ako hoće do kraja da idu u pravno nasilje i političku otimčinu i po svaku cijenu uvedu prinudnu upravu”, poručuje Jakić.

Ne misle tako u opozciji. Sporan je kažu strateški plan zbog čega će, kažu, Jakiću prinudna uprava brzih dana pokucati na vrata.

“Oni od države traže rok za produživanje, a ne strateški. Zamislite starteški plan razvoja opštine za 24 sata. Nijesu imali vremena, u opštini koja ima prezaposlenost da od 2017. godine donesu starteški plan, nego će sad da ga donesu za 24 sata”, ukazuje Gavrilo Cerović iz koalicije “Za budućnost Šavnika”.

Jakić sada traži od nadležnih da se omogući nastavak izbora.

I opozicija bi na izbore ali tek kad se riješe, kako tvrde, sporni birači. No, imenovanje nove komisje u suštini ne mijenja stvari jer i u novom sastavu gotovo je izvjesno da neće postojati većina da se nastave izbori u Šavniku.

“Ukoliko država ne može da obezbijedi da se izbori održe na ta dva biračka mjesta, da se uđe u izbornu reformu đe će se to zakonom riještii i gdje niko više neće da ospori da se u Crnoj Gori, na bilo kojem mjestu može osporiti bilo koji izborni proces”, pojasnio je on.

Cerović smatra da kada dođe prinudna uprava raspisuju se novi izbori i novi birački spisak.

“To je novi proces u kome će biti realni stanovnici koji stavrno žive, a ne raznorarazni, da ne pominjem više prezimena”, zaključio je om.

Izbori u Šavniku su počeli 23. oktobra 2022. godine, a u devet navrata ponovljeni jer članovi biračkih odbora iz opozcije nijesu pojedinim glasačima omogućavali pravo glasa.

U međuvremenu, Državna izborna komisija donijela je 120 rješenja za ponavljanje izbora koje OIK nije mogao da sprovede.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve