Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Jakič: Ako ne bude održive proevropske većine, rješenje crnogorske pat pozicije je u vanrednim izborima

Pogledajte put Crne Gore u NATO. Priča o uspjehu. Priča o ispunjenim obećanjima. Priča o velikom povjerenju u g. Mila Đukanovića i njegove ekipe koja je vodila taj proces u Crnoj Gori i pregovore u NATO. Slična slika je sa približavanjem Evropskoj uniji iz vremena uspješnih proevropskih koraka Vlade g. Duška Markovića. Od zadnjih izbora u Crnoj Gori ostala je samo retorika, a pregovori u Briselu i aktivnosti u Crnoj Gori na putu prema članstvu EU su stali na otvorenim i zatvorenim poglavljima iz 2020. godine

Crna Gora treba da pronađe jasnu, održivu, proevropsku većinu u parlamentu do kraja mandata koji ističe 2024. Ako to nije moguće, onda – da bi se izašlo iz ove pat pozicije koja je danas u Crnoj Gori – treba da se zakažu vanredni parlamentarni izbori – poručio je u intervjuu za Pobjedu Roman Jakič, slovenački diplomata, bivši ministar odbrane i vanjskih poslova.

Komentarisali ste povlačenje ministra vanjskih poslova Radulovića iz službene posjete S. Makedoniji. Kako Vam kao nekadašnjem ministru i diplomati izgleda ovaj gest?

 Roman Jakič: Vaš premijer g. Zdravko Krivokapić je ,,povukao“ ministra i njegovu delegaciju iz zvanične posjete, koja je već bila fizički u Skoplju. Znači protokol države domaćina je već započeo program njegove oficijalne posjete. Sa druge strane, imate (ukoliko sam ispravno razumio informacije iz Podgorice) ponašanje ministra g. Đorđa Radulovića koji nije izvijestio premijera o svojoj posjeti S. Makedoniji. Gledajući to izvana, kroz oči makedonskog domaćina i uzimajući u obzir međunarodna diplomatska (nepisana) pravila je sve to međunarodna blamaža za Crnu Goru. Ovo ne dolikuje ponašanju ni jedne ozbiljne države, a naročito ne meni drage Crne Gore.

Zamislite izraze lica i komentare zvaničnika u Skoplju koji su se zajedno sa stručnim saradnicima pripremali na susret i na ozbiljan razgovor sa ministrom države koja je bila u regiji najuspješnija i najbrža u približavanju Evropskoj uniji i koja je sa njima partner u NATO alijansi. Pričam o izmjeni relevantnih međudržavnih i međunarodnih stavova vašeg ministra sa predsjednikom Republike S. Makedonije Stevom Pendarovskim, potpredsjednikom Vlade za evropska pitanja Bojanom Maričićem, predsjednikom Sobranja S. Makedonije Taljatom Džaferijem i direktnim domaćinom ministrom vanjskih poslova Bujarom Osmanijem. Pa zar za vas nije problematično na ovakav način se osramotiti ispred svih tih ljudi zbog unutrašnjih političkih igrica između premijera i njegovih ministara? Meni jeste.

Ukoliko pratite političku situaciju u Crnoj Gori posljednjih dana, vidjećete da svjedočimo nezapamćenim postupcima izvršne vlasti – premijer smjenjuje sve one za koje smatra da nijesu podobni. Kuda to vodi Crnu Goru?

Roman Jakič: Ne mogu i nije politički korektno komentarisati konkretne premijerove kadrovske rokade koje se događaju u vašoj Vladi. G. Zdravko Krivokapić je predsjednik Vlade CG i ima sve pristojnosti iz tog naslova. Što nas koji smo aktivni u evropskoj, odnosno međunarodnoj politici zabrinjava je stanje nepribližavanja Crne Gore Evropskoj uniji. I to se mora promijeniti. Pogledajte put Crne Gore u NATO. Priča o uspjehu. Priča o ispunjenim obećanjima. Priča o velikom povjerenju u g. Mila Đukanovića i njegove ekipe koja je vodila taj proces u Crnoj Gori i pregovore u NATO. Slična slika je sa približavanjem Evropskoj uniji iz vremena uspješnih proevropskih koraka Vlade g. Duška Markovića. Od zadnjih izbora u Crnoj Gori ostala je samo retorika, a pregovori u Briselu i aktivnosti u Crnoj Gori na putu prema članstvu EU su stali na otvorenim i zatvorenim poglavljima iz 2020. godine. Sa aktivnim zalaganjem svih crnogorskih aktera proevropske orijentacije ima još vremena završiti posao do 2025. godine. Ali ovako kako je sad, ne.

Kako vidite inicijativu GP Ura za formiranje manjinske vlade? Je li to šansa Crne Gore ili njena politička destrukcija?

Roman Jakič: Tu se slažem sa kolegama, evropskim zvaničnicima, koji kažu da Crna Gora treba da pronađe jasnu, održivu, proevropsku većinu u parlamentu do kraja mandata koji ističe 2024. Ako to nije moguće, onda – da bi se izašlo iz ove pat pozicije koja je danas u Crnoj Gori – treba da se zakažu vanredni parlamentarni izbori. Koliko razumijem aktivnosti g. Dritana Abazovića, on se trudi dobiti tu jasnu, održivu i proevropsku većinu u parlamentu za kreiranje manjinske vlade. Mislim da bi zajedno sa njim svi politički akteri u Crnoj Gori trebali u dijalogu da pronađu rješenje izlaska iz krize. U tome vidim šansu za Crnu Goru, a ne njenu destrukciju.

Da li mislite da će građanske i pro -crnogorske partije uspjeti u namjeri da formiraju ovu vladu?

Roman Jakič: To trebate prvenstveno pitati njih. Ako partije i njihovi lideri neće uspjeti u toj namjeri onda će novu vladu formirati građanke i građani na sljedećim redovnim ili vanrednim parlamentarnim izborima. U Crnoj Gori se oduvijek u politički komplikovanim situacijama našla kritična masa ljudi, stranaka, političkih lidera, koji su uspjeli naći sinergiju za najbolje poteze i najbolje istorijske odluke u vidu očuvanja suverenosti, slobode, multikulturnog i multietničkog suživota svojih građanki i građana i u vidu privrednog razvoja svoje zemlje. Uvjeren sam da će se ta pozitivna sinergija naći i ovaj put. Sa optimizmom pratim razvoj događaja.

Gdje u svemu tome vidite DPS, kao stožera prethodne, višedecenijske vlasti?

Roman Jakič: Kao relativni pobjednik zadnjih parlamentarnih izbora, DPS ima veliku odgovornost tražiti i inicirati spomenutu sinergiju. Poznavajući njihov način rada iz prošlosti, znam da su skloni dijalogu između političkih aktera. A tolerantan i neisključivajući dijalog je bitan za rješavanje zatečene zakomplikovane političke situacije u Crnoj Gori. Volio bih da je u taj dijalog, a naročito u rješenja, uključen i nastavak proevropskog puta suverene Crne Gore.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve